Kaštánek- panáček z kaštanů zvěstuje smrt

Kaštánek- panáček z kaštanů zvěstuje smrt

Tisk

KastanekNa předměstí Kodaně je nalezena mladá žena, je brutálně zavražděná a pachatel jí uřízl jednu ruku. Případu se neochotně ujímá mladá vyšetřovatelka Thulinová, která chce z oddělení vražd co nejdříve odejít, a to do o dost lukrativního oddělení kybernetické kriminality. Navíc jí jako parťáka přidělí Marka Hesse, kterého vyhodili z Europolu v Haagu a poslali zpět do Kodaně. Zdánlivě „obyčejná” vražda se stane záhy velmi neobyčejnou, neboť brzy zjistí na jednom důkazním materiálu otisk prstu rok zmizelé dívky.

Tím důkazním materiálem je právě velmi nenápadný kaštanový panáček, kterých je na podzim všude plno, protože je vyrábí prakticky všechny děti na prodej. A otisk prstu na něm patří zmizelé dceři Rosy Hartungové, ministryně sociálních věcí, která se zrovna nyní vrací po roce od zmizení do své funkce. Nález najednou ukáže rok starý případ úplně v novém světle, protože pachatel byl sice dopaden a k vraždě mladé dívky se přiznal, dokonce se našla i vražedná zbraň, nikdy se ovšem nenašlo dívčino tělo. Krátce na to je nalezena další mladá žena, tentokrát s amputací obou rukou a na místě vraždy je nalezen další kaštanový panáček s dalším otiskem. Thulinová a Hess začnou pátrat po souvislostech mezi mrtvými ženami, dcerou ministryně a vrahem. A je to hlavně hra o čas, protože nikdo neví, kdy pachatel znovu udeří.

Thriller Kaštánek vychází pod nakladatelstvím Kniha Zlín ve společnosti Albatros Media a.s. a musím říci, že je to opravdu kniha, od které se nebudete chtít odtrhnout (vím z vlastní zkušenosti). Autor napětí hezky postupně kouskuje, navíc se prolíná více dějových linek, takže až do konce nevíte, kdo je vrah – když jsem si několikrát při čtení tipla, kdo by to mohl/a být, stejně jsem to neuhodla. Postavy jsou realisticky vypracované, nebudete mít problém se s nimi sžít a po chvíli prakticky prožívat děj společně s nimi. Navíc při vyšetřování vychází na světlo neuvěřitelné skutečnosti jak k daným vraždám, tak i k jejich propojení se zmizelou dívkou. Více už nebudu prozrazovat, uvidíte, až si knihu přečtete. A věřte mi – stojí rozhodně za to.

O autorovi: Søren Sveistrup se narodil 7. ledna 1968 v Dánsku, vystudoval scenáristiku na Dánské filmové škole a titulem bakaláře završil studium historie a literatury na Kodaňské univerzitě. Jako scenárista má na kontě slavný krimi seriál Zločin (The Killing), který se dočkal tří řad, vysílal se i u nás a autor byl za něj oceněn cenami jako Emmy a Bafta za nejlepší seriál v mezinárodní soutěži. Dokonce byla v USA natočena jeho americká verze a byl prodán do více než stovky zemí. Sveistrup spolupracoval na filmovém zpracování dalšího knižního krimi příběhu Sněhulák a mimo jiné napsal scénář k filmu Ten den přijde na téma ústavní výchovy v Dánsku. Thriller Kaštánek je jeho první literární počin a musím tedy říci, že mimořádně zdařilý.

Ukázka z knihy: Thulinové se na tom domě něco nelíbilo. Ten pocit jí začal zaplavovat už v okamžiku, kdy se vybavená rukavicemi a modrými igelitovými návleky přes boty začala pohybovat po tmavé předsíni, kde pod věšákem se svrchním šatstvem stály v řadách boty celé rodiny. V chodbičce visely pěkně zarámované obrázky s květinovými motivy a když vstoupila do ložnice, pokoj zařízený v odstínech bílé, tedy kromě růžové, stále ještě stažené žaluzie, působil žensky nevinným dojmem.
„Oběť se jmenuje Laura Kjærová, sedmatřicet let, asistentka lékaře na zubní klinice v centru Kodaně. Vypadá to, že si šla lehnout a někdo ji překvapil. Její devítiletý syn spal v pokoji na konci chodby, ale zřejmě nic neviděl ani neslyšel.“

Název: Kaštánek
Autor: Søren Sveistrup
Žánr: krimi thriller
Vydáno: 2019
Stran: 456
Vydalo nakladatelství: Kniha Zlín
Hodnocení: 95 %

Kastanek

Foto: Lenka Kališová


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Začala jsem svým snům rozumět a vykládat je i druhým

Taťána KročkováNejdříve psala básničky, které, jak sama přiznává, byly spíše jakési přetlaky emocí a jejího silného vnímání. Pak přišly novelky ze života, v nichž mohla uplatnit svoji fantazii, která pracovala na plné obrátky. Později si jen t...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Unesené děti se jí vrátily. Ale už to nejsou její děti

zlaticka perexLauren Tranterová porodila vytoužená dvojčata, Morgana a Rileyho. Krátce po porodu se v jejím nemocničním pokoji zjevila podivná žena, která chtěla vyměnit její děti za své příšerné tvory. Nepodařilo se jí to. Lauren své děti ubránila...


Literatura

Do Číny z pohodlí vašeho gauče

couchsurfing v cine 200Nakladatelství Kazda přineslo na český trh další knihu novináře a nadšeného cestovatele Stephana Ortha Couchsurfing v Číně.

 

...

Divadlo

Nahlédneme pod pokličku herectví

Herectvi 200S herci se setkáváme všude, na divadle, v kinech i při pohledu na televizi. Někdy nás uchvátí bezprostředností i uvěřitelností své práce, jindy jen kroutíme hlavou, neschopni přijmout nabídnutý produkt. Někdy se kolem herectví vytváří převtěl...

Film

Mezi vlky – zima je zpátky!
ImageParta vrtařů z aljašské ropné rafinérie se po několikatýdenní šichtě vrací letadlem zpátky domů. Cestou je ale zasáhne sněhová bouře a těch pár, co mělo to štěstí a havárii přežilo, se pokouší přežít ještě jednou, tentokrát mezi vlky...