Atlas vyhubených živočichů vás nadchne

Atlas vyhubených živočichů vás nadchne

Tisk

atlas vyhubenych zivocichu 200V květnu vyšla ve spolupráci nakladatelství B4U Publishing a Albatros výborná encyklopedie nejen pro děti Atlas vyhubených živočichů. Srozumitelné a pozoruhodné vyprávění ve spojení s úžasnými ilustracemi vytváří vskutku ojedinělé dílo, nad kterým bychom se my lidé měli zamyslet.


Radek Malý (*1977) je český básník, autor knížek pro děti a překladatel. Na Univerzitě Palackého vystudoval obor germanistika a bohemistika. Působí jako vysokoškolský pedagog, překladatel z němčiny, básník a autor literatury pro děti. Publikoval básnické sbírky Lunovis (2001), Vraní zpěvy (2002), Větrní (2005) a Malá tma (2008).

Knihu pozdvihly na další úroveň oživlé ilustrace zvířat, a proto nelze nezmínit a pochválit výtvarné duo: Pavel Dvorský je brněnský grafik, ilustrátor a výtvarný pedagog s neobyčejně širokým záběrem – ilustroval knihy pro děti, knihy o pravěku, atlasy zvířat, ptáků i rostlin. Jiří Grbavčič je uznávaný ilustrátor a výtvarník, který se věnuje komiksům, ale také dobrodružným příběhům.

Jak jsem se ke knize dostala? Mám ráda zvířata, přírodu a historii, takže tento atlas je spojením těchto zálib. Navíc obálka s papouškem je natolik umně zpracovaná, že prostě nešlo odolat. Atlas je navíc proveden ve velkém formátu (237 × 340 mm), aby malby vynikly a i použitý papír je velmi kvalitní. Podle mého názoru to dělá opravdu hodně.

A co teprve obsah knihy! Už předmluva od profesora Davida Storcha mi přišla velmi podnětná. Je jasné, že vymírání druhů nezbytně patří k vývoji, ale je potřeba se nad tím zamyslet a uvědomit si, do jaké míry k tomu přispívá člověk a jeho činnost. Tato kniha má být připomenutím živočichů, o které jsme v průběhu let přišli, ale také varováním.

atlas 2

Už na začátku knihy najdeme nápis „Příběhy tvorů, které člověk vyhubil, a lidí, kteří to způsobili“ a jde o výstižné shrnutí. Najdeme zde přes čtyřicet příběhů, chronologicky řazených, s celostránkovou barevnou ilustrací, českým a latinským názvem, výskytem, datem vyhubení a povídáním. Dojde na známější tvory jako je mamut nebo dronte mauricijský (známý jako dodo či blboun nejapný), ale i ty méně pověstné jako koroun bezzubý, laločník ostrozubý či potápka skořicovohrdlá. A spolu s povzdechy nad tím, jak k vyhubení těchto tvorů přispěl člověk a jeho hamižnost, místy vysvítá i naděje v podobě snahy o jejich restauraci – jako je tomu třeba v případě pratura.

Atlas vyhubených živočichů mě naprosto nadchl. Jediné, co bych mu mohla vytknout, je fakt, že nevím, kde si najde své publikum, své čtenáře. Sice se jedná o encyklopedii pro děti od deseti let, ale netuším, zda ty jsou schopny všechny tyto informace vstřebat. Ale pokud budou číst s dospělými, bavit se o nezbytnosti zachování rozličných druhů, v tom případě se jedná o  úžasnou rodinnou příručku!

atlas vyhubenych zivocichu

Název: Atlas vyhubených živočichů
Autor: Radek Malý
Ilustrace: Jiří Grbavčic, Pavel Dvorský
Žánr: encyklopedie, příroda
Nakladatelství: B4U Publishing pro nakladatelství Albatros
Rok vydání: 2019, pevná
Počet stran: 88
Hodnocení: 95 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/53811641/atlas-vyhubenych-zivocichu/

Zdroj foto: Albatros Media


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Richard Nedvěd: „Na nemožné situace se nepřipravuju a na ty možné je nemožné se připravit, protože není možné předpokládat, že budou opravdu možné. Zkrátka, je to nemožné. Ale práce s obecenstvem mě prostě baví (smích).“

nedved richard200Kouzelník a komik Richard Nedvěd se stává stále čím dál tím více populárním díky jeho skvělým nápadům, jejichž hlavním aktérem není jen on sám s jeho kouzly, ale také samotní diváci. Touhle interakcí mezi ním i samotn...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vlídné Ovace nevlídnosti

altNová kniha Sylvy Lauerové nese název Ovace nevlídnosti a obsahuje výběr poezie z let 2010-2012. Titul vás upoutá nejen svým paradoxním názvem, ale i graficky velmi zdařilou vazbou s netradičním průsvitným přebalem, který svým perg...


Literatura

Kdo z nich je vrah?

Hra na vrazdu perexPřed rokem se skupinka přátel sešla v nádherném cornwallském sídle, aby oslavila Lucasovu svatbu. Nakonec se však žádná svatba nekonala, protože pár hodin před obřadem se odehrála strašlivá tragédie.

Divadlo

Úspěšně lze cestovat do pravěku nejen na filmovém plátně, ale i na divadelních prknech

cesta-do-praveku 200Říká se, že pachatel se vrací na místo činu. Občas je těch pachatelů víc, třeba čtyři. A vracejí se na míst více. Třeba do Zlína a třeba do pravěku. Přesně tak tomu bylo v neděli 2. listopadu, kdy se ve zlínském Městs...

Film

Walt Disney a hledání genderových stereotypů

200filmHodnocení odkazu Walta Disneye (nebo Disneyho?), ať již jeho samého, nebo studia nesoucího jeho jméno, se zpravidla odvíjelo ve dvou rovinách. Jedna zdůrazňovala kýčovitost produktů, druhá obdivovala obchodní talent. Nalezneme však také badatele, kteř...