Odvaha je jediným životním měřítkem, když něco opravdu chceme, uděláme cokoliv

Odvaha je jediným životním měřítkem, když něco opravdu chceme, uděláme cokoliv

Tisk

Milovana

Dnes vám nabídnu tip na starší švédský kousek Till det som är vackert, u nás uvedený pod názvem Milovaná. V hlavní roli zde uvidíme Alicii Vikander - tento snímek jí otevřel dveře do světa filmu a upozornila jím na sebe. Za roli Katariny byla oceněna jako Nejlepší herečka v hlavní roli na festivalu v Berlíně. Další role na sebe nenechaly dlouho čekat a mohli jsme ji vidět ve snímcích jako Královská aféra, Ex Machina, Anna Karenina či Dánská dívka.

Katarině je 20 let a její život vlastně za moc nestojí. S matkou si nerozumí, sama se potýká s různými problémy a dochází ke kurátorovi. Má sice přítele, ale ten spíše jen ujíždí na videohrách a nic moc nedělá. Celkově je její život naprosto prázdný a bezútěšný, bez plánů či vizí do budoucna. Sama cítí, že musí z toho všeho jednou utéct, ale prozatím nenalézá cestu.

To vše se změní až ve chvíli, kdy objeví vážnou hudbu, Mozartův Requiem. Katarina je naprosto uchvácena jeho krásou a zatouží mu být co nejblíže. Začne se proto ucházet o místo recepční v koncertní síni, které nakonec získává. Je šťastná, že je tak blízko nádherné hudbě a světu, který dříve neznala. V novém místě je spokojená, chodí poslouchat do sálu, když probíhají zkoušky, a zaujme ji dirigent Adam. Postupně s Adamem naváže milostný vztah, imponuje jí jeho inteligence, znalosti a rozhled. Katarina si takto ještě více uvědomuje, v čem žije a že takto dále žít nechce.

Ale Adam je ženatý a vůbec nic na tom nemíní měnit. Pro něho je Katarina pouze povyražení, jakých má za sebou již hodně. Adamova žena poté pojme podezření, že je jí muž nevěrný, a proto chce Adam vztah s Katarinou ukončit. Ta ale Adama opravdu miluje, nemůže se s tím jen tak smířit a nadále se o něho snaží. Adam proto požádá šéfku koncertní síně, aby Katarinu vyhodila. To je pro ni obrovská rána, s tímto se už opravdu smířit nedokáže. Nechce přijít o tento krásný svět hudby, který se jí otevřel. Je to to jediné, co jí zbylo, jelikož s přítelem se kvůli Adamovi rozešla.

I přes to, že byla vyhozena z milované práce, stále se potlouká v okolí koncertní síně, aby Adama alespoň viděla a mluvila s ním. On ji stále odmítá, Katarina není schopna se vzdát tohoto světa.

Při jednom koncertě, který Adam diriguje, se Katarina potají dostane do jeho kanceláře a čeká na něj. Dochází takto k poslední konfrontaci mezi nimi, při které ji Adam nevybíravě uráží a ponižuje a celá tato situace vygraduje až k fatálnímu činu Katariny. Protože Katarina udělá cokoliv, aby si udržela svůj nový život a svět, který miluje…

Till det som är vackert – Švédsko, 2010

Režie: Lisa Langseth
Žánr: Drama
Scénář: Lisa Langseth
Kamera: Simon Pramsten
Hrají: Alicia Vikander, Samuel Fröler, Martin Wallström, Frederik Nilsson, Josephine Bauer, Helén Söderqvist Henriksson a další
Stopáž: 98 min
Hodnocení: 75%

Zajímavost: Alicia Vikander vyhrála cenu Guldbagge, švédskou obdobu slavných Oscarů, a to za nejlepší ženský výkon v hlavní roli.

Milovana

Obrázek zdroj: Cinecola


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Markéta Zinnerová je nyní doma na jihu Čech

zinnerova zabrodska perexJana Semelková požádala o rozhovor se spisovatelkou Markétou Zinnerovou. Bude zřejmě trochu jiný, protože bydlíme ve stejném domě, navštěvujeme se a víme o sobě dost osobních věcí, které ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Úspěch měřím štěstím/ Co stojí podnikání v Čechách

uspech merim stestim perexPřemýšlela jsem co o této knize můžu říct. Jak jednoduše popsat její obsah, když všechno je bravurně napsáno a shrnuto v úvodu knihy samotnou autorkou Evou Vaškovou Čejkovou. Lépe bych to říci nedovedla a proto cituj...


Literatura

GUMIČKOVÁNÍ NENÍ JEN PRO HOLKY

GUMICKOVANI 200Někdo říká, že gumičkování je jenom pro holky. Ale já si myslím, že to není pravda. Gumičky jsou dnes všude a dá se z nich dělat tolik pěkných věcí.

 

...

Divadlo

James Harries a další známí i začínající umělci vystoupí za záchranu kostela na Festivale KUKOKLI: 21. – 23. července

Festival KUKOKLI  foto Vojtěch Krunt 15Léto a festivaly pod širým nebem zkrátka patří k sobě. Návštěvníky všech generací od 21. do 23. července přivítá KUKOKLI 2023. Šestý ročník multižánrového festivalu opět oživí chátrajíc...

Film

Každé filmování je velké dobrodružství, říká herec a šansoniér Jiří Bartoň

jiri barton 200Nejen na zámku Libochovice, ale také v Praze a na dalších místech v Česku vznikal během léta německý historický film Ottilie von Faber-Castell. V jedné z rolí se objeví také Jiří Bartoň. Jde o velkoryse pojatý televizní projekt, který pro...