Detektivka z časů dávno minulých: Noční motýl

Detektivka z časů dávno minulých: Noční motýl

Tisk

nocni motyl 200V červnu vydalo nakladatelství Mystery Press knihu českého autora Ondřeje S. Nečase s tajuplným názvem Noční motýl. Podíváme se do konce 15. století a necháme rytíře Mojmíra Mráze ze Žezlic vyšetřovat jeho první případ.

 



Ondřej Nečas (*1978 v Blansku) vystudoval Fakultu informatiky na Masarykově univerzitě v Brně, kde je nyní zaměstnán ve středisku pro pomoc nevidomým studentům MU. Je ženatý, má tři děti a žije v Brně. Jako autor se nejprve prosadil v žánru fantasy (trilogie o hejtmanu Ambrožovi, dvě epizody z populární série Kladivo na čaroděje), v poslední době se pak zaměřil na pohádky (O princezně trochu zakleté, Čarodějův odkaz).

V září 1489 přijíždí rytíř Mojmír Mráz ze Žezlic, zmocněnec moravského zemského soudu, na hrad starého přítele, aby vyšetřil smrt jeho vnučky. Aby unikla domluvenému sňatku, utekla s komedianty, ale osud jí stejně nepřál. Společně se svou družinou, pážetem Kristiánem a dvěma dráby putuje do Častovic, kde naráží na záhadu nočního motýla, který podle místních povídaček přináší buď rozkoš, nebo smrt.

Kniha mě na první pohled zaujala hned ze dvou důvodů: mám slabost pro historické detektivky, jelikož tady nemáte možnost spolehnout se na technologie, ale prim hraje dedukce a pátrání. Navíc vše je okořeněné danou dobou a tady myslím, že autor si vybral poměrně neotřelé období. Zadruhé smekám před historicky působící obálkou, která výborně vystihuje podstatu knihy. Vděčíme za ni výtvarníkovi Lubomíru Kupčíkovi a grafikovi Lukáši Tumovi.

Popis rozličných míst a historických událostí mě potěšil, autor dovedl umně pracovat s prostředím a navodit tu správnou atmosféru. Stejně tak mi udělala radost mravenčí práce, kterou si autor s příběhem dal. Není to přímočaré, a i když to místy zavání nadpřirozenem, dočkáme se logického zakončení, které jistě překvapí opravdu nečekanými zvraty.

Trochu mám problém s postavami, ne že by jich bylo tolik, ale autor je nedokázal představit takovým způsobem, aby mi na nich záleželo a aby pro mě byli něčím víc, než jen figurkami v tomto příběhu. Chápou, že jde o úvodní díl do série, ale stejně tomu něco chybí. Třeba se dočkáme v dalších příbězích. Mojmír Mráz mi totiž nepřišel být protagonistou, kolem kterého se točí celý příběh, ani dostatečně silnou nebo zajímavou osobou. Jeho páže Kristián byl díky svému mladému věku lidštější. A se zbrojnoši Borešem a Olotou byla zábava, ale nic víc.

Nočního motýla doporučuji samozřejmě primárně čtenářům historických detektivek a příznivcům dobových reálií, ale jako ozvláštnění se hodí i pro klasické detektivkáře. Akorát pozor, kniha odsýpá a jde přelouskat klidně za jeden den. A na další díl si musíme počkat až do příštího roku!

nocni motyl

Název: Noční motýl
Autor: Ondřej S. Nečas
Žánr: historická detektivka
Nakladatelství: Mystery Press
Rok vydání: 2019, pevná
Počet stran: 238
Hodnocení: 85 %

http://mysterypress.cz/nocni-motyl/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Věřím, že píšu pohádky tak, aby bavily i dospělé

Pohádková LídaOd dětství má ráda pohádky, dlouho se věnovala psaní poezie a chtěla být spisovatelkou. A tou se nakonec stala, když v roce 2014 vydala své první tři knížky věnované dětským čtenářům. V současné době připravuje Ludmila Bakonyi Selingerová ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Povězte mi, lidé zlatí, co mám teďka udělati!

CoSiMyslet200Žijeme ve věku neustálého znejisťování tradičních jistot a hledání jistot skutečných. Zdá se nám, že nic není jisté a vše lze zpochybnit. Leč není tomu tak. Pod vrstvami přemaleb se skrývá pravda, jde jen o to si to uvědomit a tuto jistotu hleda...


Literatura

Ať děti poznají, co se děje na obloze i v podzemí

doprava-nad-a-pod-zemi 200Presco Group tentokrát v edici Ella a Max přichází s novinkou v podobě knih STAVBY nad a pod zemí a DOPRAVA nad pod zemí.

...

Divadlo

Etiketa je životní styl

dobre mravy 200Už v předminulé sezóně, v červnu roku 2016 mělo premiéru představení Dobré mravy, které se inspirovalo a vycházelo z nikoho jiného z etikety Ladislava Špačka, guru českého společenského chování. Co toto ztřeštěné představení přineslo?

Film

89. ročník Academy Awards, aneb předávání Oskarů 2017

oscars 2017 perexI letošní ročník předávání Oskarových cen byl plný velkých jmen a také snímků. Slavnostní vyhlášení výsledků bylo prvně vysíláno v rádiu v roce 1930 a v televizi poprvé v roce 1953. Nyní je k vidění ži...