Byla to tichá dívka – nevraživost mezi sestrami skončí vraždou. Kdo je ovšem vrahem?

Byla to tichá dívka – nevraživost mezi sestrami skončí vraždou. Kdo je ovšem vrahem?

Tisk

Ticha divkaRose a Bel jsou dvojčata, ale nemohou snad už být odlišnější - liší se vzhledem i povahou. Po tragické smrti jejich matky se opuštěných děvčat ujme babička, matka jejich otce, kterou několik let neviděly. Důvodem bylo, že nesouhlasila se sňatkem svého syna s jejich matkou a postupně se od rodiny odloučila. Jako jediná žijící příbuzná si vezme obě dívky k sobě a ty se najednou ocitnou v úplně jiném světě, kde mají žít ve velkém domě obklopeném bohatstvím a studovat na prestižní akademii Odell.

Každé z dvojčat se chopí příležitosti po svém. Zatímco Rose je ze školy a jejího rozvrhu nadšená a vidí v ní příležitost konečně něčeho dosáhnout, Bel ji zcela nepokrytě nesnáší. A podle toho taky vypadají jejich první dny ve škole. Rose zjišťuje, na jaké předměty a mimoškolní aktivity se má zapsat, a jestli je už potřeba vypracovat nějaké úkoly. Bel nic takového neřeší a jako obvykle se chytne té nejhorší party, jen aby unikla stereotypu školních dnů.

Společně s děvčaty je na škole nový i mladý manželský pár Sarah a Heath Donovanovi, kteří nastupují jako učitelé, studijní poradci koleje Moreland Hall a zároveň poradci obou dívek, pokud by potřebovaly pomoc se studiem a emoční podporu po smrti jejich matky. Sami akademii vystudovali, tak ji znají velmi dobře a tohle je pro ně velká příležitost. Zvláště potom, co se jim v minulosti moc dobře nevedlo kvůli Heathovu plagiátorství.

Sarah se ovšem snaží se být stále dobrou manželkou, stát za svým mužem a neustále si opakuje jaké má štěstí, že je on jejím manželem. Heath je totiž pohledný a každý snadno podlehne jeho osobnímu kouzlu. Dívky a ženy se kolem něj jen točí a přitom to vypadá, že on má oči jen pro svou ženu, i přestože je mu přidělena Bel, oslňující kráska, kdežto šedou myšku Rose dostala na starosti jeho žena.

Kniha začíná vraždou jedné ze sester a my se zpětně dozvídáme všechna tajemství a lži všech postav. Sledujeme, jak se vztah obou sester čím dál více zhoršuje, až téměř zanikne úplně. Hlavní událostí, která k tomu přispěje, je „neškodný“ žertík, který mají na svědomí Beliny kamarádky a bohužel i Bel samotná. Zatímco ostatní zúčastněné jsou potrestány vyloučením, Bel tento incident projde a nemalou zásluhu má na tom právě Heath. Je to ovšem důvod k vraždě? Proč má Sarah pocit, že před ní muž zase něco skrývá a nevěří mu už tak jako dřív? Co je pravdy na pomluvách ve škole, že její manžel spí se svou studentkou? A jsou to vůbec pomluvy, nebo vyplula na povrch utajovaná pravda?

O autorovi:

Michele Cambell, narozená roku 1962, vystudovala práva na Harvardu a Stanfordu a působila jako federální prokurátorka v New Yorku, kde se specializovala na případy mezinárodního organizovaného zločinu a gangy. Svou úspěšnou kariéru se rozhodla ukončit a přestěhovala se i s manželem a dětmi do univerzitního města v Nové Anglii. Debutovala thrillerem Vždycky je to manžel (2017, v českém překladu vyšla roku 2018), následoval další thriller Byla to tichá dívka (2018, v českém překladu 2019) a v současné době vychází její nejnovější kniha Stranger On the Beach (Cizinec na pláži, 2019). V současné době kromě psaní knih také vyučuje trestní a ústavní právo.

Ukázka z knihy:

Rose slíbila paní Donovanové, že se usmíří se sestrou. Ale dny plynuly a ona se nemohla přimět k tomu, aby ten slib splnila. Pořád ji ještě bolely vzpomínky na incident z jídelny v první školní den, kdy Bel nechala své nové nejlepší kamarádky, aby Rose ponížily, a nezastala se jí. To Bel se teď měla Rose omluvit, a teprve potom může Rose udělat nějaké smířlivé gesto.

Dobře, Bel se zkoušela omluvit hned den potom, co se to stalo. Ale bylo příliš brzo. To muselo být každému jasné. Rána byla ještě příliš čerstvá. Rose ji odstrčila a odešla. Teď už uplynulo víc času, takže by Bel měla pochopit, že je čas omluvit se znovu. Tentokrát by Rose její omluvu velkoryse přijala a mohly by se usmířit. Jenže Bel se držela dál a vztah obou sester tak zůstával na bodu mrazu.

Název: Byla to tichá dívka
Autor: Michele Cambell
Překlad: Monika Pavlisová
Žánr: thriller
Vydáno: 2019
Stran: 395
Vydalo nakladatelství: Mystery Press s.r.o.
Hodnocení: 70 %

Ticha divka

Foto: Lenka Kališová


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Režisér Tomáš Krupa: „Dúfam, že nikdy nebudem musieť stáť ja alebo niekto z môjho okolia pred takouto voľbou.“

tomas krupa 200Slovenský režisér Tomáš Krupa si pred niekoľkými dňami odniesol ocenenie v rámci udeľovania cien Slnko sieti za najlepší dokumentárny film za rok 2019. Nim je film Dokonalá smrť, ktorý vznikol v slovensko-česko-francúzsko-nemecko-rakúskej ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Nezvalova generace už neoslovuje

basne II nezval 200Vítězslav Nezval je spolu s Jaroslavem Seifertem považován za předního představitele českého poetismu. Upřímně nechápu proč. Ano, samozřejmě Edison nebo Akrobat jsou kouzelnými výtvory, ale ne všec...


Literatura

Češi 1992 aneb jak Mečiar s Klausem rozdělili stát

cesi 200V dalším pokračování devítidílné komiksové řady tzv. „Českého století“ od roku 1918 do roku 1992 se autor Pavel Kosatík, tentokrát spolu s výtvarníkem Danem Černým, věnuje zatím poslednímu klíčovému okamžiku našich moderních dějin, tj. rozdělení bývalé...

Divadlo

Igor Bezdieniezhnykh z Tanečního centra Praha je mistrem a vicemistrem Evropy ve stepu

Igor Bezdieniezhnykh European TAP Dance Championship 2023Stepař Igor Bezdieniezhnykh, pedagog a absolvent konzervatoře Taneční centrum Praha, patří mezi nejlepší ve svém oboru. Tanečník, který je původem z ...

Film

České a italské natáčení historického velkofilmu Il Boemo v hlavní roli s Vojtěchem Dykem je v plném proudu

Il Boemo 200Hlavní část natáčení historického velkofilmu režiséra Petra Václava Il Boemo o Josefu Myslivečkovi, jednom z nejvyhledávanějších hudebních skladatelů druhé poloviny 18. století, právě probíhá mezi Českou republikou a Itálií. Ve skladatelově rod...