Historická detektivka z Prahy: Smrt nosí rudé škorně

Historická detektivka z Prahy: Smrt nosí rudé škorně

Tisk

smrt nosi rude skorne 200Nakladatelství Brána udělala v červenci radost všem nadšencům historických detektivních příběhů, když vypustilo do světa druhé vydání knižního debutu Pavla hrdličky Smrt nosí rudé škorně. Přijmete i vy pozvání do Prahy konce 14. století?

 



Pavel Hrdlička se narodil roku 1942 v Praze. Maturoval na škole pro společné stravování v Mariánských Lázních a poté pracoval v pražských interhotelech. Literární tvorbě se začal věnovat až na penzi. Velmi ho zajímá historie a kniha Smrt nosí rudé škorně je jeho prvotinou a získalo mimořádnou čtenářskou odezvu. Reálie čerpal od uznávaných českých historiků, hlavně Václava Vladivoje Tomka a Jana Klápště. Prostudoval značné množství pramenů a výtečně se vyzná v reáliích středověké Prahy; navíc je obeznámený s tehdejším právem a způsobem spravování města.

Pozornost na první pohled přitáhne lákavá obálka, kterou navrhla Lucie Vávrová, v atraktivní cihlové barvě, která evokuje starou Prahu. Jedná se o autorovu prvotinu z roku 2012 a tedy první díl série, kde hlavní roli sehraje podrychtář Václav. Následovaly další detektivky: Kdo s ohněm Zachází (2014), Žebrákova pomsta (2015), Úkol pro šaška (2016) a Pouť oběšenců (2018).

Na podzim roku 1396 v Praze stojí podrychtář Václava od Černého koně před nelehkým úkolem: má totiž vypátrat vrahy mladého pána Jindřicha Bludovského, který byl zavražděn přímo na plném tržišti. Ale zákeřná vražda není jediná věc, kterou prošetřuje. Následuje ztracená truhla plná peněz, záhada strašidelného domu a další menší či větší rozepře mezi obyvateli stověžaté Prahy.

Při čtení si člověk musí trochu zvykat na styl psaní, hlavně tedy na archaickou mluvu a některé zapomenuté výrazy. Jakmile si ale navyknete, pak se kniha čte skoro sama a můžete ji mít přečtenou za jeden den. Ačkoliv je na konci knihy soupis hlavních postav, chtě nechtě jsem se při čtení ztrácela. Bylo jich totiž strašně moc!

Na konci knihy najdeme i informace o penězích v době Václava IV. a taky vysvětlení mír a vah. Když už jsem u kritiky, musím podotknout, že mě překvapil konec – prostě nečekaně přišel; chyběl mi klimax, nějaké vyvrcholení krize. Následného rozřešení jsme se dočkali, ale na to, že jde o autorův debut, musím před ním stejně smeknout. Chválím autora za jeho popis Prahy a fungování správy, za historicky ověřitelná fakta a netradiční styl jazyka. Popral se s tím nadmíru dobře a ráda vidím, že i čeští autoři dovedou umně uchopit historickou detektivku.

Smrt nosí rudé škorně doporučuji jako lehkou detektivku pro příznivce historických reálií a našeho hlavního města. A myslím, že autora nejde dostatečně ocenit za mravenčí práci, kterou zde předvedl!

smrt nosi rude skorne

Název: Smrt nosí rudé škorně
Autor: Pavel Hrdlička
Žánr: historický román
Nakladatelství: Brána, Knižní klub
Rok vydání: 2019, pevná
Počet stran: 288
Hodnocení: 75 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/334664-smrt-nosi-rude-skorne.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ladislav Frej: „Že jsem si vybral Stříbrného lipana, má počátek v klukovském věku“

frej 200Přinášíme vám rozhovor s Ladislavem Frejem, interpretem jedné z audioknih z edice Mistři slova vycházející díky Audiotéce a Bookmedia – Stříbrného lipana od Ladislava Tomečka. Čím ho tato audiokniha učarovala a...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kdo zabil Malého prince?

kdo-zabil-maleho-prince perexAutor policejních detektivek Michel Bussi se nechal inspirovat záhadnou smrtí Saint-Exupéryho a napsal napínavý příběh, který je hrou nejrůznějších náznaků a stop a zároveň je výjimečnou poctou Saint-Exupéry...


Literatura

Křik: Vydařený thriller z psychiatrické léčebny

krik perNakladatelství Albatros představuje výjimečný thriller Nicolase Beugleta z prostředí psychiatrické léčebny. Příběh je inspirovaný skutečnou událostí z období studené války a zavede vás do pokoje jednoho z pacientů, ke kterému jsou v noci přivoláni po...

Divadlo

Pražská divadla v březnu: emoce, napětí i dojetí

divadlobrezen1 perexNabídka v početných pražských divadlech je při plné sezóně skutečně rozmanitá. Přinášíme tipy, kam se vypravit za nejblizším zážitkem. Divadlo Disk láká na své absolventské Letovisko plné ironické drásavosti, Divadlo Rokoko zve ...

Film

Hrdinové Země bez zákona nemají s prohibicí slitování

zeme bez zakona plakatPremiéra americké gangsterky Země bez zákona, odehrávající se ve 30. letech v čase vrcholící prohibice, nemohla do Česka dorazit ve vhodnější dobu. Hlavní protagonisté, bratři Bondurantovi, v ní české publikum pro...