Sestry Springrovy jsou jako Malé ženy - každá jiná, všechny úžasné

Sestry Springrovy jsou jako Malé ženy - každá jiná, všechny úžasné

Tisk

Sestry SpringDěvčata Springrovy vyrůstají na vojenské základně se svojí matkou Meredith a prožívají svoje radosti i strasti všedních dnů. Společně, a zároveň každá zvlášť, se vyrovnávají nejen s odloučením otce, který je služebně na základně v Iráku, ale také s dospíváním, školou, okolím a nalezením vlastního místa v životě. Román je napsán na motivy románu Luisy May Alcottové Malé ženy a je to velmi zajímavé spojení klasiky a moderního světa.

Nejstarší ze sester je Meg. Je krásná, vyzývavá a umí toho taky patřičně využít, ráda dobře vypadá a záleží jí na tom, aby na druhé udělala dobrý dojem. Někdy ovšem dává až moc na názor druhých a je otázkou pro koho chce vlastně být dokonalá. Záporem její krásy je i to že, holky ve škole na ni žárlí a ona nemá žádnou kamarádku, které by se mohla svěřit, kromě sester. Jejím životním snem je potkat muže, s kterým by se usadila a mohla být matkou na plný úvazek. Jelikož jí ovšem většina kluků bere jen jako sexuální objekt, není to vůbec snadné. Tenhle typ přání nedokáže pochopit její mladší sestra Jo, která, co se týká budoucnosti, má také jasno. Bude slavná novinářka, chce žít v New Yorku a psát o tématech jako jsou dopady války pro vojáky a jejich rodiny, životní prostředí, společenská nerovnost, práva žen apod. Rozhodně se nemíní zakopat v malém městě s kupou dětí a manželem a pohřbít tak vše, čeho chtěla v životě dosáhnout. Je rozhodnutá, že jí nebude stát nic v cestě – ani láska.

Další sestra Beth, na rozdíl od ostatních sester, nemá žádnou představu, jak se její budoucnost bude vyvíjet. Díky své úzkosti tráví prakticky všechen čas doma, a školu zvládá prostřednictvím domácího studia. Ačkoliv se může vedle svých sester jevit jako neviditelná, bez ní by se celá domácnost brzy rozsypala jako domeček z karet, protože zajišťuje téměř vše, od úklidu po vaření. Vyhovuje jí to tak, ale byla by nejraději, kdyby to takhle vydrželo co nejdéle. Nejmladší Amy je dvanáct a je typická puberťačka – tráví většinu času na mobilu, zajímá se o šaty, líčení a nejraději by už byla dospělá a přeskočila všechny starosti dospívání. A to i proto, že jejím příkladem a vzorem je její nejstarší sestra Meg, a tak chce Amy být jako ona - „jen“ ženou vojáka a starat se o děti. Její sestru Jo to vytáčí a říká, že z toho ještě nemá rozum, a že na takové věci má čas. I když někdy přes svou odlišnost spolu sestry nedokážou vyjít, pojí je pevné pouto, které se projeví v těžkých chvílích, jež jim život přichystá. Stojí při sobě a pro rodinu jsou mnohdy schopné obětovat i osobní dobro, a třeba i život.

Kniha samotná sice není určená pro mou věkovou skupinu, ale to nemění nic na tom, že mě vtáhla do děje. Postavy jsou dobře vykreslené a díky jejich rozmanitosti, si tam v každé najdete něco svého. Já si ji popravdě vybrala na základě toho, že je napsaná na motivy Malých žen, což je moje oblíbená kniha. A nebyla jsem zklamaná. Musím říci, že na začátku čtení jsem k ní byla i kritická, protože jsme si říkala, jak velmi pozmění román Malé ženy moderní svět. Je pravda, že celkem dost, přesto se spisovatelce podařilo ponechat v knize základní charakteristiku postav a poetiku původní knihy. Kniha je psaná z pohledu sester, můžeme tak sledovat jednu situaci z více úhlů a zároveň se s nimi blíže seznámit. Sestry Springrovy bych určitě doporučila, pokud hledáte oddechový román pro sychravé podzimní dny – připravíte si šálek dobrého čaje, navléknete teplé ponožky, zachumláte se do deky a začtete se.

Harry Styles jako idol mladé spisovatelky Anny Todd

Mladá spisovatelka Anna Todd , narozená v Ohiu roku 1989, začala svou spisovatelskou kariéru na platformě Wattpad v roce 2012. Pod pseudonymem Imaginator ID psala fiktivní příběhy inspirované hudbou One Direction a zpěvák kapely Harry Styles se stal pod jménem Hardin Scott hlavní postavou její série After(díly tvoří knihy After, After we collided, After we fell, After ever happy – českém překladu After: polibek, After: přiznání, After: tajemství ).

Díky tomu, že svou kariéru začala prostřednictvím mobilního telefonu, byla její tvorba kritikou srovnávána s knihou Padesát odstínů šedi a její hlavní postava Hardin, byl nazván nejhorším přítelem vůbec. To jí ovšem ani v nejmenším nezastavilo a v roce 2015 vydala knihu Before, prequel ke knižní sérii After vyprávěný pohledem Hardina. V témže roce společnost Paramout Pictures koupila filmová práva na celou sérii a natočila stejnojmenný film, jenž film měl premiéru 12. dubna letošního roku (v české distribuci vyšel pod názvem After: Polibek). Dalšími jejími novelami jsou Imagines (2016), Nothing More (2016), Nothing Less (2016), Spring Girls (2016; Sestry Springrovy – 2019), The Brightes stars (2018). Anna Todd si ve svých 18 letech vzala amerického vojáka Jordana a má s ním syna jménem Asher, v současnosti žije v Texasu v na vojenské základně Fort Hood.

Ukázka z knihy:

K závoře to odsud bylo zhruba deset minut jízdy, od vrátnice tak pět minut k nám. Brzy budu doma, převléknu se do pyžama a zbytek večera strávím se sestrami. Tradice, kterou jsme dodržovaly každý rok. Beth s Meredith zaplnily kuchyni jídlem, a když k nám přijela teta Hannah, bylo to ještě lepší. Tedy jídlo, ne rozpačité mlčení mezi mámou a její sestrou, které jakoby rezonovalo v celém domě. Amy se všech vyptávala na nejmilejší vzpomínky a dělila se o své. Meredith s Amy pokaždé usnuly před půlnocí, Beth pak Meredith probudila na přípitek. O půlnoci jsme se objímali a tančili, táta zapaloval prskavky a všichni jsme volali „Prost!“ a přiťukávali si. Táta se to naučil v Německu a všichni jsme si to oblíbili.

Stýskalo se mi po něm. Myslela jsem na něj zhruba každou hodinu. Když jsem byla menší, nebývalo to tak těžké. Zaměstnávala mě škola, psaní a dny utíkaly tak nějak rychleji. Ale když jsem začala vnímat, co se děje ve světě, už to tak snadné nebylo. Naši učitelé mluvili o válce, Twitter jsme měla plný politických komentářů, které byly většinou v rozporu s tím, co jsme se učili ve škole. Ještě loni jsem si připadala mnohem mladší.

Název: Sestry Springovy
Autor: Anna Todd
Překlad: Lenka Faltejsková
Žánr: beletrie
Vydáno: 2019
Stran: 364
Vydalo nakladatelství: Euromedia Group a.s.
Hodnocení: 80 %

https://www.euromedia.cz

Sestry Spring

Foto: Lenka Kališová


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor se spisovatelem MUDr. Antonínem Poláchem

polach antonin perexMUDr. Antonín Polách se narodil 21. 7. 1959 v Novém Jičíně. Po maturitě na tamějším gymnáziu vystudoval lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Po promoci v roce 1984 a...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Z nočního stolku

z nocniho stolku 200Možná se podivíte názvu mého příspěvku, ale musela jsem nějak obhájit své postřehy o knihách staršího data. Prostě se to u mne děje. Na nočním stolku, v pracovně a občas i na komodě v obývacím pokoje se kupí knížky i audioknihy, k...


Literatura

Chutná vražda vždy sladce?

vodni meloun200V nakladatelství Kalibr vyšla mladému autorovi Marku Ottovi detektivka s názvem Vodní meloun. Stojí za to?

...

Divadlo

Nezapomenutelná Adina Mandlová ožije na scéně Městského divadla v Mladé Boleslavi

Adina2001000 tváří Adiny je další z autorských projektů Městského divadla v Mladé Boleslavi, který sleduje životní osudy kdysi herečky Adiny Mandlové. Slavnostní premiéra hry Daniely Sodomové proběhne 30. září. Režisérka a choreografka Adéla Stodolová patří k nejvý...

Film

Parchanti spí možná dobře, ale diváci mohou mít zlé sny

200film1Režisérka Claire Denisová se svěřila, že impuls k natočení filmu Parchanti spí dobře jí poskytlo Kurosawovo klasické drama Zlý chlap spí dobře. Zvolila název Les salauds (neboli Parchanti), odkazujíc tak k japonskému mistru, jehož dílo bylo ve Franc...