Vypravte se hledat Atom v kupce sena

Vypravte se hledat Atom v kupce sena

Tisk

atom v kupce sena 200V nakladatelství Pikola pod Knižním klubem vyšla populárně naučná kniha pro děti s názvem Atom v kupce sena. Vydejte se s ní po stopách chemických prvků u vás doma se Šerlokem Houbelesem.

 

 

Kniha má jen 64 stránek, ale větší formát a především stránky přímo nabité informacemi. Byla jsem opravdu překvapená, kolik na ně dokázal autor Mike Barfield ve spolupráci s ilustrátorkou Lauren Humpreyovou dostat.

Atom v kupce sena je koncipován na jednu stranu jako dobrodružná kniha – je zde detektiv Šerlok Houbeles se svými pomocníky Kryšpínem a Kryšpínou, kteří společně pátrají po tom, co jsou prvky vlastně zač. Jedná se o zajímavé a vesele vyhlížející postavičky nacházející se na stránkách knihy, a to především u nejrůznějších zajímavostí.

Úvod vysvětluje velký třesk, popisuje periodickou tabulku prvků a také jejich podobu (skupenství, sloučeniny, ionty nebo například slitiny). Pak už následuje putování za samotnými prvky. U každého je český i latinský název, informace o vzhledu, (ne)bezpečnosti a superschopnosti, následuje stručný popis a nejrůznější zajímavosti. Mně nejvíc zaujala tabulka nazvaná Kde ho najdeme, která představuje tu nejpraktičtější aplikaci chemie. Člověk si ani neuvědomí, že se například bor nachází v banánech, brokolici nebo v superslizu. Zrovna na něho vyrobení je v knize uveden také návod.

Aby čtenáři nebyli zahlcení jen čtením o prvcích, nachází se v knize také atomový komiks, který se zabývá objevováním chemických prvků. Celkem se jedná o 10 celostránkových komiksů a ten závěrečný končí tím, že nabádá malé nadšence do chemie k objevení vlastního prvku „Vašejménium“. Moc se mi tato nápaditost i zapojení komiksu do knihy líbí.

Atom v kupce sena byl pro mě milým překvapením – knížka je krásně barevná, textů v ní není mnoho a hlavně nejsou suché, ale opravdu praktické a zajímavé. Pokud máte doma malého chemika, je pro něj tato knížka ideálním dárkem!

Mike Barfield je britský spisovatel, básník, performer a karikaturista. Pracoval v televizi rádiu, novinách a časopisech a vystupoval v knihovnách, muzeích a na festivalech zaměřených na vědu. Ve školách a na festivalech přitom často přednášel v kostýmu mouchy. U nás mu vyšly knihy Tuhle knihu znič ve jménu vědy: Verze Einstein (2018, Pikola), Tuhle knihu znič ve jménu vědy: Verze Galileo (2018, Pikola), Tuhle knihu znič ve jménu matematiky (2018, Pikola) a Škola létání (2019, Bambook). Více o autorovi najdete na jeho webu: https://www.mikebarfield.co.uk/

atom v kupce sena

Atom v kupce sena
Autor: Mike Barfield, Ilustrace: Lauren Humpreyová
Překlad: Sabina Poláková
Žánr: naučná literatura pro děti
Nakladatelství: Pikola, Knižní klub
Rok vydání: 2019
Počet stran: 64
Hodnocení: 93 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/371157-atom-v-kupce-sena.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kateřina Foltánková: Strašně ráda zkouším nové věci

Foltánková 3Pokud vás baví psaní a věnujete se literární tvorbě, je pravděpodobné, že znáte web Literární alchymie. Jeho autorkou je absolventka mediálních studií a žurnalistiky na brněnské Masarykově univerzitě Kateřina Foltánková. Na webu u...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Eufeeling – umění vytvářet vnitřní mír a vnější prosperitu

euf 200Dr. Frank Kinslow se dlouhodobě věnuje výzkumu a výuce léčitelských metod. Čerpá ze své chiropraktické praxe, z východních ezoterických filozofií, z teorie relativity a kvantové fyziky. Je autorem metody okamžitého léčení – Quantum Entraim...


Literatura

Válečná nevěsta Jiřího S. Kupky

valecnaNevesta perexUpoutávka na román Válečná nevěsta (Jiří S. Kupka) udává, že poznáme Londýn za druhé světové války v době bitvy o Anglii, útrapy obyvatel, potíže uprchlíků, lásku pod německými bo...

Divadlo

Již rok se hraje v Divadle Na Maninách původní český muzikál, Robinson Crusoe

robinson 200Autorem hudby muzikálu Robinson Crusoe je Zdeněk Hrubý, scénáře Ivan Hubač a texty písní napsal Jan Krůta. Režisérem představení je herec a režisér Václav Knop, choreografem představení je Tomáš Kuťák.

...

Film

Příliš osobní známost - kýč v novém střihu

POZ perexZatím se nezdá, že by slábl příliv slaboduchých kalendářových (či spíše telenovelních) historek, které se vesměs vyznačovaly odrazující umělohmotností prostředí, postav i zápletek. Patří sem zejména komedie jako Ženská na vrcholu, Poslední aristokrat...