Chcete poznat hiphopovou subkulturu? Přečtěte si Malej NY

Chcete poznat hiphopovou subkulturu? Přečtěte si Malej NY

Tisk

malej-ny 200Tvorbu této knihy Malej NY jsem sledovala prostřednictvím autorova profilu na Instagramu a byla jsem na ni moc zvědavá. A to přestože k popsanému prostředí mám hodně daleko.

 

 

 

Malej NY není New York, ale Nymburk. I tady je však vše předem dáno – je tady hodně dospívajících, kteří se snaží vydobýt si místo na slunci. Pijí alkohol, kouří nebo hulí a především se drží té své skupiny, ať už jde o hiphopery, pankáče nebo nácky. A když se sejdou, může nastat problém…

Vypravěčem je Vláďa (Dexter), který se ocitá na gauči u psychoterapeuta. Tam se snaží srovnat především se svou minulostí a vzpomíná na svá pubertální léta, kdy měl hiphopovou kapelu nazvanou Skylla. Roky to byly jedinečné, ale narušila je tragická událost a nic už nebylo jako dřív. Vše se změní také v současnosti, když mu napíše smsku mrtvý kamarád a on najednou neví, co se děje a kdo si s ním zahrává. Do toho se přidávají pochybnosti o tom, že smrt jeho první holky nebyla nešťastná náhoda a o thrillerovou zápletku je postaráno.

Tato kniha beletristickou formou představuje hiphopovou komunitu, a jde jí to opravdu dobře. Moc se mi například líbilo, jak autor do děje zakomponoval vysvětlování nejrůznějších pojmů nebo zvyklostí. V takové komunitě jsem se nikdy nevyskytla, ale popisovaná atmosféra i prostředí mě zaujalo a opravdu vtáhlo. Přemyslu Krejčíkovi se navíc vše popisované snadno věří, protože v roce 2004 založil hip hopovou kapelu Cosmic Crew a od sklonku roku 2017 je členem rapmetalové kapely Soundflip. S hlavním hrdinou jsem souzněla také proto, že autor je o rok mladší než já.

Skvělým nápadem také bylo knihu doplnit soundtrackem – u každé kapitoly je název písně, která se v ději objevuje nebo nějak souvisí. Já jsem si to nechala ujít, přeci jen hip hop není šálek mé kávy, ale některé písně jsem znala a melodie mi zněly v hlavě tak nějak samy.

Moc se mi líbil také styl, jakým je tento thriller napsán. Krátké kapitoly, prolínání vzpomínek se současností a také všelijaké navnazující věty, to jsou prvky, které na mě fungují, a mám je při čtení zkrátka ráda. Ani mi nevadila obecná čeština – v tomto případě dávala maximálně smysl a bez ní by to nebylo ono. Maley NY mě mile překvapil, jednalo se o současné a skvělé čtení, které všem doporučuji a doufám, že to není poslední Přemyslovo dílo!

Přemysl Krejčík (nar. 1991) pochází z Nymburka a v současné době žije v Pardubicích, kde na filozofické fakultě vystudoval historicko-literární studia a dějiny literární kultury. Nyní působí na Univerzitě Pardubice jako doktorand oboru historie. Je autorem básnických sbírek Křehké nepřenášet (2015) a Asfaltovej plameňák (2017), souboru sci–fi povídek Kybersex (2016), románu Univerzální katalog zoufalců (2016) a také jedním z autorů kolektivního krimi románu Šest nevinných (2015), který vznikl během veřejného nepřetržitého psaní, trvajícího 72 hodin. V roce 2017 se stal editorem básnické antologie Zřetelným místem nalomení. Je také šéfredaktorem literárního časopisu Partonyma.

malej-ny

Malej NY
Autor: Přemysl Krejčík
Žánr: thriller
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2019
Počet stran: 280
Hodnocení: 93 %

www.hostbrno.cz/malej-ny/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Smigmator: „Vydat album u Supraphonu je jeden z mých splněných snů.“

Jan Smigmator 200Jakoby tenhle zamotaný rok 2020, kdy se nám všem snaží rytmus i melodii vnutit koronavirus, vlil do žil Janu Smigmatorovi nějakou mimořádně dobrou transfuzi. Blýskavé pódium s reflektory a big bandem za zády, na jaké byl zvyklý ve ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Čech na palubě sovětské plachetnice

Posledni plavba perexV roce 1987 byl Jiří přijat na vysněnou Oděskou státní námořní Akademii ke studiu námořní navigace. Během těchto studií se zúčastnil dálkových plavebních praxí na pěti námořních lodích. O jedné z nich, která začala v listopad...


Literatura

Rybí krev Jiřího Hájíčka – román z jižních Čech (ale nejen odtamtud)

rybi krev 200Sedím v kupé rychlíku Praha – České Budějovice, od stanice Tábor už úplně sama. Nad hlavou v prostoru pro zavazadla můj odřený tmavomodrý kufr na kolečkách, na jeho držadle se ještě houpe cedulka letiště v Rotterdamu. Konečně chvíle samoty, ...

Divadlo

Mystický muzikál mytických rozměrů

Velka ryba 200„Můj otec mluvil po celý život o tom, že opustí své rodné městečko a vydá se do velkého města, protože nechce být velkou rybou v malém rybníku.“ Takto mluvil americký jižanský spisovatel Daniel Wallace o svém vlastním otci, který se stal tak...

Film

Ben Hur přijíždí

ben hur 200Adaptací Wallaceova historického románu BEN HUR, pojednávajícího o ušlechtilém židovském šlechtici v časech Ježíšova působení ve starověké Judeji, jenž se vinou nešťastných náhod i zrady spřáteleného Římana ocitne v otroctví odsouzen k doživotnímu...