Je libo fejeton?

Je libo fejeton?

Tisk

mym vrstevnikum 200Nakladatelství Ikar vydalo fejetony Michala Viewegha, které vycházely v Lidových novinách. Tato útlá kniha je nazvaná Mým vrstevníkům a jiné fejetony.

 

 

 

V knize se nachází celkem 52 fejetonů – každý týden v letech 2018 až 2019 vycházel jeden, takže se jedná o takovou kroniku jak samotného spisovatele, tak celé společnosti. Jsou tak na jednu stranu aktuální, ale na druhou se dají rozhodně číst i s odstupem.

Tím, že se jedná o novinové fejetony, mají předem danou sazbu v podobě 2500 znaků. To ostatně Michal Viewegh často zmiňuje – zvláště ve fejetonech věnovaných tvůrčí krizi. „Na obrazovce počítače nepřestává zjišťovat počet napsaných znaků – jakmile jich má alespoň dva tisíce čtyři sta padesát, uklidní se. Už ví, že padesát znaků vždycky nějak doklepe.“ (str. 150). Jedná se o přiměřený počet znaků – dost na to, aby obsah dával smysl a dotkl se daného problému a málo na to, aby čtenáře nudil.

Fejetony se dotýkají různých témat. Spisovatel místy vzpomíná a popisuje různé akce jako je například brněnský festival ProART, Sázavafest nebo natáčení reportáže v České televizi, což čtenáři poskytuje zajímavý pohled od zákulisí. Jindy si zase stýská na svůj věk, a to především ve fejetonu, který dal knize název a na mnoha dalších stránkách. Moc se mi líbily fejetony, kde hovořil také o výchově – například když popisuje pilíře rodičovské výchovy a zmiňuje, že „dospívajícímu dítěti nemůžete poskytnout lepší službu, než když se v jeho očích dobrovolně stanete kreténem!“. Dále popsaných desatero zaručených otcovských tipů jak na to je opravdu trefná.

Od knihy Mým vrstevníkům a jiné fejetony jsem dostala přesně to, co jsem očekávala. Přečetla jsem si dobře napsané fejetony na různá témata. Některé mě bavily více, jiné méně, párkrát jsem se zasmála, jindy zase naopak zamyslela. Knihu jsem zhltla během několika večerů, odpočinula si u ní a ve výsledku jsem ráda, že se ke mně dostala.

Michal Viewegh se narodil 31. března 1962 v Praze, vystudoval češtinu a pedagogiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a poté krátce působil jako učitel na základní škole v Praze Zbraslavi. Od roku 1993 pracoval jako redaktor v nakladatelství Český spisovatel a o dva roky později se stal spisovatelem z povolání. První povídky publikoval už během studia na vysoké škole, dále je také autorem mnoha úspěšných románů, novel, ale i fejetonů či literárních parodií a vydal také své deníkové zápisky (Báječný rok, Další báječný rok). Podle jeho románů Báječná léta pod psa (1992), Výchova dívek v Čechách (1994), Účastníci zájezdu (1996), Román pro ženy (2001), Vybíjená (2004) a textů ze souboru Povídky o manželství a sexu (1999) vznikly úspěšné filmy.

mym vrstevnikum

Mým vrstevníkům a jiné fejetony
Autor: Michal Viewegh
Žánr: fejetony, česká literatura
Nakladatelství: Ikar, Knižní klub
Rok vydání: 2019
Počet stran: 168
Hodnocení: 80 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/381579-mym-vrstevnikum-a-jine-fejetony.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vlady Gryc nazpíval duet Paris Paris Paris s mladou zpěvačkou Cloo Kosovou

vlady 200Nejen o novém videoklipu Paris Paris Paris či o aktuálním albu Blízký i vzdálený jsme si nedávno povídali se zpěvákem a básníkem, jehož jméno zní Vlady Gryc. I když žije léta v Berlíně, původně pochází z Ostravy a českou tvorbu, v tomto případě písničky,...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Lenka Holas Kořínková: Moje Nejlepší Recepty

Recepty korinkova perexKdo by neznal dělenou stravu podle Lenky Kořínkové. Její kuchařky vynikají, kromě opravdu vynikajících receptů, také velmi zvláštním a nenapodobitelným stylem. Autorka se nebojí používat superlativy téměř v každé větě, a k...


Literatura

Bublifuk je nová komiksová revue pro holky a kluky

bublif200Jako milovníkovi dětských komiksů mi nemohla uniknout nová komiksová revue Bublifuk. Je určena dětem od sedmi do dvanácti let. Hned na první stránce si v upoutávce čtenáři přečtou, co na ně čeká. Klára Smolíková, šéfredaktorka Bublifuku nám slibuje, že...

Divadlo

Kočár plný neřesti i ctnosti

valmont 200Láska k jedné osobě na celý život a věrnost k tomu? Pro vyznavače volnomyšlenkářství je tato životní filozofie naprosto nepřípustná. Libertinové se právě naopak velmi rádi pouští nejen do neřízených sexuálních dobrodružstvích, ale také do milostný...

Film

Když může být láska k vaření také záchranou před vyhoštěním. Francouzská komedie A do kuchyně! se dotýká problémů migrace dospívajících

A do kuchyne200Čtvrtý celovečerní debut francouzského režiséra Louise-Juliena Petita sleduje osudy mladých migrantů snažících se integrovat do tamní společnosti prostřednictvím kurzů vaření. S nimi jim má pomoct svérázná kuchařka Cathy, pro kterou j...