Tři královny a jen Jeden temný trůn

Tři královny a jen Jeden temný trůn

Tisk

Jeden temný trůn, perexKterá na něj usedne? V druhém díle fantasy série Temné koruny se odpověď ještě nedozvíme. A jedině dobře. Teprve s touto knihou jsem osudům Mirabelly, Kathariny a Arsinoe propadla naplno. A věřím, že podobný osud čeká i vás. Stačí dát temným královnám další šanci.

 

Jihokorejská autorka Kendare Blake nás v první části lehce naťukávala a seznamovala s novým světem. Tři temné koruny byly docela rozvláčné. Akce chtivého čtenáře mohly od pokračování četby této série odradit. Po přečtení Jednoho temného trůnu musím říct, že tenhle díl mi tu pozvolnost Korun naplno vynahradil. Rozhodně po něm sáhněte. Třeba vás přesvědčí už oficiální anotace vydavatelství Fragment.

„Souboj na život a na smrt začíná! Strhující pokračování románu Tři temné koruny. Bitva o korunu začala. Která ze tří sester zvítězí? Kdysi nejslabší Katharina je teď silnější než kdy dřív. Arsinoe odhalila tajemství svého daru a získala tak velkou výhodu. Dokáže jej však použít tak, aby si toho nikdo nevšiml? Mirabella, všemi považovaná za jistou vítězku a budoucí královnu, musí čelit zákeřným útokům, které se neustále stupňují. Dokáže ubránit sebe a své nebližší? Tři kandidátky na královnu Fennbirnu čeká další část cesty. Budou na ní čelit té nejsmrtelnější překážce – jedna druhé.“

Beltain vše změnil

V Jednom temném trůnu se ocitáme v období po slavnosti Beltain. Doznívají události minulé a otevírají prostor novým změnám. Především našich hlavních hrdinek. Arsinoe stále věří tomu, co jí bylo od dětství vštěpováno, že je slabá a k ničemu. Ovšem její chování z ní činí pravý opak královny bez ducha. Zato krásná Mirabella žije s vědomím, že ona je ta mocná a nejlepší ze všech. Cítí povinnost své sestry chránit a pečovat o ně. Po tom všem, čím si prošla, tato její přirozenost pomalu uvadá. Stejně si ovšem zaslouží obdiv a uznání. A Katharine? Pamatujete, co se s ní stalo na konci minulé knihy? Možná i proto je její šílenství zřetelnější. Prvoplánově by si možná zasloužila odsouzení. Jenže nic není takové, jak se na první pohled zdá. A tak si i ona drží mé sympatie.

Všechny tři královny si mne něčím získaly. Ani dalších, téměř 500 stránek nestačilo k tomu, abych se konečně rozhodla, která je moje favoritka. O to víc se těším na pokračování.

Čtivá young adultovka

Jeden temný trůn je bezpochyby čtivější než Tři temné koruny. Kniha má spád a je o velký rozdíl akčnější. Protože se jedná o young adult literaturu, je i autorčin styl psaní dobře stravitelný a pochopitelný. Ovšem až nyní Kendare vnáší do děje pořádnou dávku napětí. Hraje si ze zvědavostí čtenáře a nenechává ho vydechnout. To celé vyšperkuje závěrem. Po něm se totiž jednoznačně rozhodnete, že potřebujete číst i další díl.

Jestliže jste sérií Koruny ještě nepolíbení a zvažujete rovnou začít druhým dílem, nedělejte to. Ač lehce uspávací, úvodní kniha vás skvěle seznámí s úplně novým světem a jeho zákonitostmi. A také vám pomůže zorientovat se ve změti postav.

Jestli váš noční stolek zeje prázdnotou a vy máte chuť na nějakou tu fantasy zkuste s našimi královnami zabojovat o Jeden temný trůn.

Jeden temný trůn

Název: Jeden temný trůn (One Dark Throne)
Autor: Kendare Blake
Žánr: young adult, fantasy literatura
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2019
Počet stran: 472
Hodnocení: 93 %                           
Zdroj foto: Fragment
Odkaz na web: Fragment


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rita Kindlerová: „Je to jeden z nejlepších příběhů o lidskosti a cestě člověka k poznání sebe sama a svého místa na světě.“

Rita Kindlerova 200Rita Kindlerová je naše nejrespektovanější překladatelka z/do ukrajinštiny, intelektuálka a žena různých zájmů. Ačkoliv dříve měla problém se překladatelstvím uživit, v posledním půlroce je její profese velmi žádaná. Její posled...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Motýlí kůže aneb Mlčení jehňátek po rusku?

Motyli kuze 200Nakladatelství Jota přináší do českých luhů a hájů kultovní ruský román, který Sergej Kuzněcov sepsal teprve roku 2003. Rázem se z něj mezi mladými stal hit. Marketingoví pracovníci ho nazývají „ruským Mlčením jehňátek“, ale já vidím j...


Literatura

Věž úsvitu září na Skleněný trůn

Věž úsvitu, perexHurá! My, fanoušci Skleněného trůnu, jsme se dočkali dalšího dílu této fenomenální fantasy série. Ač je Věž úsvitu již sedmou knihou v řadě, je vlastně druhým dílem mimo hlavní dějovou linii. Tentokrát sledujeme osudy Chaola a Nesryn. A opět nás čeká fenome...

Divadlo

Divotvorný vstup zlínského Městského divadla do sezóny 2013/2014

200divV sobotu 21. září uvedlo Městské divadlo ve Zlíně první večerní premiéru právě se rozbíhající divadelní sezóny. Pocty „být první v nové sezóně“ se dostalo muzikálu Divotvorný hrnec v režii umělecké šéfky zlínského divadla Hany Mikoláškové.

...

Film

Byl Koniáš jen synem své doby?

temno obalka 200Postava jezuity Antonína Koniáše, nejen v 18. století proslulého ničitele kacířské literatury, odedávna vzbuzuje vášně spojené s výrazně negativním hodnocením. Když se některý veřejný činitel chová "nekulturně" (třeba o...