Vlčí stopy: Můj život s vlčí smečkou

Vlčí stopy: Můj život s vlčí smečkou

Tisk

vlci stopyOstravská rodačka Tanja Askani je žena, která doslova běhala s vlky. O svém životě s vlčí smečkou napsala dojemné vyprávění doprovázené nádhernými fotografiemi zvířat a přírody. Knihu vydalo nakladatelství Mladá fronta.

 

 

Krásná barevná publikace upoutá na první pohled, a to nejen dospělé, ale samozřejmě také děti. Kde jinde by si mohly prohlížet fotografie roztomilých vlčat, urostlých vlků všech barev a jejich dalších zvířacích přátel? Kromě velkého množství poutavých fotografií a odborných informacích o vlcích si můžeme přečíst silný příběh, který nás okamžitě chytne za srdce. Jeho hlavními postavami jsou vlčice Flocke, vlk Cheenook a poslední mladý přírůstek Nanuk. Mimo tyto Tanjiny zvířecí přátele se můžete v knížce setkat s případy vlků, kteří byli lidmi nalezení, vychovávání v zajetí, kterým bylo lidmi pomoženo, anebo ublíženo.

Ostravská rodačka Tanja Askani ve své nádherné knize Vlčí stopy popisuje nejen příběhy vlků, se kterými žila v německém Wildparku, ale zmiňuje také země, ve kterých se s vlky můžete setkat. Zamýšlí se nad otázkou, zda mají vlci právo na život bez zásahu člověka zvenčí, například s ohledem na současně propírané téma jejich regulace střílením. Proč se vlastně lidé od pradávna vlků tolik bojí? Jsou symbolem něčeho temného v nás samotných? Bezesporu jde o zvíře, které evokuje člověku mystické zážitky. Tanja píše, že se jí nejednou stalo, že ji vyhledal nevyléčitelně nemocný člověk, který se ještě před svou smrtí toužil setkat s vlky. Indiáni totiž věří, že vlk je průvodcem lidské duše do světa zemřelých.

V knize se dozvíte, ve kterých zemích žijí vlci a kolik se jich vyskytuje kusů, jak je možné vlky chránit, co se s vlky děje v Rusku při honech na sněžných skútrech nebo štvanicích z vrtulníků, proč vlci vyjí, jak se snášejí s jinými zvířaty a jak se ve volné přírodě chovají ti vlci, kteří byli původně odchováni v zajetí. Knížka vám poskytne veškeré informace z první ruky. Kdo jiný byl mohl podat fundovanější výpověď, než žena, která vlkům zasvětila svůj život a nade všechno je miluje!

Vlčí stopy je kniha, kterou se můžete pyšnit ve své knihovničce. Vlci vzbuzují u lidí velké emoce a knížka je postavena nejen na příběhu o životě s vlky, ale přináší i velice zajímavé informace o vlcích, jejich výskytu, ochraně a historii. Ocenila jsem i odbornější informace a fakta, která pomáhají člověku vlky lépe poznat. Vlk tak nemusí být pronásledovanou bestií nebo záporákem z pohádek, ale archetypem, totemovým zvířetem i zcela plnohodnotným členem ekosystému.

O autorce:

Tanja Askani (*1962) se narodila v Ostravě. Je vystudovaná zootechnička, ale věnuje se také výtvarné činnosti. Absolvovala v Brně restaurátorský kurz a pracovala také jako restaurátorka obrazů v Galerii výtvarného umění v Ostravě. Od roku 1991 pobývá v Německu. Už od dětství ji fascinovali vlci, proto se od původní práce sokolnice v německém Wildparku velice brzy dostala k práci s vlky. Tanja také nádherně fotí. Její fotky zvířat a přírody, které najdete v knize Vlčí stopy, jsou opravdu úžasné!

Ukázka z knihy:

Dlouho se předpokládalo, že vlk byl domestikován asi před 15 000 lety, a existují různé teorie, jak k tomu došlo. Jedna z nich vychází z dohadu, že člověk vychoval vlčí štěně a tím se mu vtiskl do podvědomí. Kalifornští vědci odhalili stáří psích stop nalezených v Chauvetově jeskyni ve Francii na nejméně 25 000 let. Tyto otisky jsou zcela jiné než původní vlčí, což svědčí o mnohem dřívějším odlišném genetickém vývoji obou zvířecích druhů. Dosud nejstarší fosilní nález pochází z ruského pohoří Altaj. Staří této kostry se odhaduje na 33 000 let.

Název: Vlčí stopy
Autor: Tanja Askani
Žánr: beletrie
Vydáno: 2019
Stran: 271
Vydalo nakladatelství: Mladá fronta
Hodnocení: 100 %

vlci stopy

https://www.mf.cz/produkty/divize-knihy/predstaveni/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Markéta Schneiderová: „Hodně mi záleží, aby člověk zapomněl, že je to jenom napsaný.“

schneiderova 200Jak se ze spisovatelky ‚do šuplíku‘ stane úspěšná blogerka, která trousí svá díla po světě? Co člověka nakopne, aby si začal plnit svůj sen a přitom se nezačal brát hrozivě vážně? Markéta Schneiderová je ženou činu. Osob...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

TGM očima slečny Alce a mistra Viktora

TGM ocima alice perexO historických postavách lze vyprávět nudně, přežvýkávat letopočty a nutit ostatní biflovat je. Daleko lepších výsledků se ale dosáhne tím, když je již nežijící politik či umělec představen jako člověk, ne jako soubor čísel...


Literatura

Ať se rozhodneš jakkoli ukazuje sílu technologií

at-se-rozhodnes-jakkoli 200V nakladatelství HOST vyšel román polského spisovatele Jakuba Szamałeka Ať se rozhodneš jakkoli, který byl nominován na Grand Prix Festivalu Kryminalna Warszawa 2019. Určitě stojí za přečtení.

...

Divadlo

Koně se také střílejí – zlínské divadlo představí taneční maraton na život a na smrt

Kone se take strileji Plakat 200Šest hereckých párů tančících na jevišti Velkého sálu za doprovodu živé kapely. Nekonečný taneční maraton, při kterém by člověk vypustil duši. Ale právě tento tanec možná pomůže přežít čas hospodářské krize. ...

Film

TITANIC ve 3D. Překvapí nás?
ImageŽelezný obr: Už jenom ze samého jména Titanic by nás všechny mělo zamrazit. Vždyť loď nesoucí toto vystihující jméno patřila mezi nejluxusnější a největší parníky své doby. Její neuvěřitelná ...