Sucho tvoří z lidí vodní zombie

Sucho tvoří z lidí vodní zombie

Tisk

Sucho 100Část Ameriky se musí potýkat se suchem. Alespoň tedy ve stejnojmenné knize Neala Shustermana, která nedávno vyšla u nakladatelství Yoli. Varování! Po přečtení tohoto románu budete mít velkou žízeň.

 

 

Oblíbený autor young adult knížek si přizval na pomoc svého syna Jarroda a společně vytvořili velice zajímavý postapo příběh. Tentokrát nejde o žádnou atomovou válku ani náraz meteoritu. V Americe se stane nedostatkovým zbožím nejdůležitější věc pro život. Voda. Situace nazvaná Bezvodí již trvá nějakou dobu a lidé z ní začínají být zoufali. Jednou z nich je i Alyssa, která se společně se svým bratrem vydává na cestu, na jejíž konci může být život i smrt.

Hlavní roli v tomto příběhu hrají zejména teenageři. Alyssa je poměrně svědomitá dívka, která se na všechno snaží dívat s rozumem. Vedle ní a jejího mladšího bratra Garretta se postupem času objevují i další jedinci, kteří se snaží vypořádat s nedostatkem vody. A každý z nich vnáší do děje trochu jinou povahu a důležitost.

Kelton pohází z rodiny, která se celý život připravuje na apokalypsu. Díky tomu je dobře vybavená, ale ani to nemusí stačit. Zároveň je tajně zamilovaný do Alyssy, takže jeho připojení se k její misi je samozřejmostí. Potom tu máme Jacqui, drsnou dívku z ulice, které jde především o vlastní prospěch. I ona se však může změnit. A Henryho, bohatého kluka s bystrým rozumem, ale zároveň hodně proradného.

Tato pětice nás provází hlavní dějovou linku. Zajímavé je určitě střídání pohledů, kdy se dostane na každého z nich, kromě malého Garretta. Díky tomu máte možnost sledovat jejich myšlenky, úmysly a rozličné povahy. Vystupují jako hodně nesourodá parta, a to vlastně od začátku až do konce.

Na hlavní zápletce je docela pozoruhodné, že se nejedná o celosvětovou apokalypsu. Největší krize s vodou totiž postihla jen část kontinentu, takže zatímco jedni žízní umírají, nedaleko si další užívají výhod spojených s vodou. Na ně při čtení nenarazíte a není to ani nijak výrazně vyzdviženo, ale přesto je to poměrně netradiční postup při postapu.

Autor barvitě vykreslil změnu u lidí, kteří postupně začnou trpět obrovskou žízní. Kvůli hltu vody jsou zanedlouho lidé schopni udělat cokoliv. Velice příhodně jsou potom popsáni jako vodní zombie. Na druhou stranu se i v tomto světě najde několik jedinců, kteří se snaží na vlastní úkor ostatním pomáhat. Zároveň vznikají i komunity snažící se v novém režimu společně přežít. Tvůrce popsal celou atmosféru mezi žíznícími velice přesvědčivě a díky tomu se nad problémem s vodou každý čtenář zamyslí.

Ústřední dějová linie je potom velice akční. Hlavní hrdinové v podstatě pořád někam putují. Zažívají přitom hodně nebezpečí, vzrušení, ale i zklamání. Několikrát se ocitnou doslova na hranici svých sil a smrt se k nim hodně rychle blíží. Jejich boj může někdy působit až skoro zoufale, ale oni stále nepolevují. Nechybějí u nich ani další emoce jako je strach, zloba či nenávist.

Neal Shusterman prostě umí vytvářet postapokalyptické světy a román Sucho to jenom dokazuje. Tentokrát se můžete těšit na příběh s uzavřeným koncem, který je zajímavou tečkou za všemi událostmi v knize. Po přečtení si snad většina čtenářů uvědomí, že některé důležité věci často bereme jako samozřejmost. Ale v budoucnosti by se nám to mohlo tvrdě vymstít.

Sucho 450

 

Název knihy: Sucho

Autor: Neal Shusterman, Jarrod Shusterman

Překlad: Petr Kotrle

Žánr: Young Adult, Postapo

Nakladatelství: Yoli ( Euromedia group)

Rok vydání: 2019

Počet stran: 384

Hodnocení: 90 %

www.euromedia.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Baletka Kateřina Voldánová: „Zahrát lišku nebo loupežníka je něco jiného, než pološílenou dívku.“

Katerina Voldanova 200Baletní studio Regina se nachází v Ústí nad Labem a jeho renomé stoupá díky paní ředitelce Regině Holubové Blažkové a velkému množství talentovaných tanečnic a tanečníků. Jednou z nich je Kateřina Voldánová, která po rolích v...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Ztracená brána Arnošta Vašíčka

altKdo by to byl řekl. V pražském podzemí se nachází brána, která nás může zavést do jiného, alternativního světa. Nikdo to netuší, strážci ji bedlivě hlídají. A pak se to stane. Tajemný zasvěcovací rituál cosi změnil. Kdesi v podzemí se cosi změnilo...


Literatura

Inspirativních žen je spousta

pribehy-pro-holky-ktere-se-neboji-byt-vyjimecne 200Presco Group vydalo pod značkou Ella a Max další knihu, tentokrát Příběhy pro holky, které se nebojí být výjimečné.

...

Divadlo

Báječně chytrá a jiskřivá konverzační komedie

Hvezda v pasti 200JOANNA: Vás nikdy neunavuje organizovat lidem život, komandovat je, vyžadovat jejich obdiv a poslušnost?
GARRY: Nikdy. Vychutnávám si to.

 

...

Film

Woody Allen a jeho filmy

Woody perexKdybychom chtěli zjistit, o kterém americkém filmaři vyšlo u nás nejvíce knížek, asi bychom byli překvapeni: nebyli to Charlie Chaplin ani Steven Spielberg či Quentin Tarantino, nýbrž komik Woody Allen. Kdo jiný se může pochlubit zhruba desítkou ...