Sucho tvoří z lidí vodní zombie

Sucho tvoří z lidí vodní zombie

Tisk

Sucho 100Část Ameriky se musí potýkat se suchem. Alespoň tedy ve stejnojmenné knize Neala Shustermana, která nedávno vyšla u nakladatelství Yoli. Varování! Po přečtení tohoto románu budete mít velkou žízeň.

 

 

Oblíbený autor young adult knížek si přizval na pomoc svého syna Jarroda a společně vytvořili velice zajímavý postapo příběh. Tentokrát nejde o žádnou atomovou válku ani náraz meteoritu. V Americe se stane nedostatkovým zbožím nejdůležitější věc pro život. Voda. Situace nazvaná Bezvodí již trvá nějakou dobu a lidé z ní začínají být zoufali. Jednou z nich je i Alyssa, která se společně se svým bratrem vydává na cestu, na jejíž konci může být život i smrt.

Hlavní roli v tomto příběhu hrají zejména teenageři. Alyssa je poměrně svědomitá dívka, která se na všechno snaží dívat s rozumem. Vedle ní a jejího mladšího bratra Garretta se postupem času objevují i další jedinci, kteří se snaží vypořádat s nedostatkem vody. A každý z nich vnáší do děje trochu jinou povahu a důležitost.

Kelton pohází z rodiny, která se celý život připravuje na apokalypsu. Díky tomu je dobře vybavená, ale ani to nemusí stačit. Zároveň je tajně zamilovaný do Alyssy, takže jeho připojení se k její misi je samozřejmostí. Potom tu máme Jacqui, drsnou dívku z ulice, které jde především o vlastní prospěch. I ona se však může změnit. A Henryho, bohatého kluka s bystrým rozumem, ale zároveň hodně proradného.

Tato pětice nás provází hlavní dějovou linku. Zajímavé je určitě střídání pohledů, kdy se dostane na každého z nich, kromě malého Garretta. Díky tomu máte možnost sledovat jejich myšlenky, úmysly a rozličné povahy. Vystupují jako hodně nesourodá parta, a to vlastně od začátku až do konce.

Na hlavní zápletce je docela pozoruhodné, že se nejedná o celosvětovou apokalypsu. Největší krize s vodou totiž postihla jen část kontinentu, takže zatímco jedni žízní umírají, nedaleko si další užívají výhod spojených s vodou. Na ně při čtení nenarazíte a není to ani nijak výrazně vyzdviženo, ale přesto je to poměrně netradiční postup při postapu.

Autor barvitě vykreslil změnu u lidí, kteří postupně začnou trpět obrovskou žízní. Kvůli hltu vody jsou zanedlouho lidé schopni udělat cokoliv. Velice příhodně jsou potom popsáni jako vodní zombie. Na druhou stranu se i v tomto světě najde několik jedinců, kteří se snaží na vlastní úkor ostatním pomáhat. Zároveň vznikají i komunity snažící se v novém režimu společně přežít. Tvůrce popsal celou atmosféru mezi žíznícími velice přesvědčivě a díky tomu se nad problémem s vodou každý čtenář zamyslí.

Ústřední dějová linie je potom velice akční. Hlavní hrdinové v podstatě pořád někam putují. Zažívají přitom hodně nebezpečí, vzrušení, ale i zklamání. Několikrát se ocitnou doslova na hranici svých sil a smrt se k nim hodně rychle blíží. Jejich boj může někdy působit až skoro zoufale, ale oni stále nepolevují. Nechybějí u nich ani další emoce jako je strach, zloba či nenávist.

Neal Shusterman prostě umí vytvářet postapokalyptické světy a román Sucho to jenom dokazuje. Tentokrát se můžete těšit na příběh s uzavřeným koncem, který je zajímavou tečkou za všemi událostmi v knize. Po přečtení si snad většina čtenářů uvědomí, že některé důležité věci často bereme jako samozřejmost. Ale v budoucnosti by se nám to mohlo tvrdě vymstít.

Sucho 450

 

Název knihy: Sucho

Autor: Neal Shusterman, Jarrod Shusterman

Překlad: Petr Kotrle

Žánr: Young Adult, Postapo

Nakladatelství: Yoli ( Euromedia group)

Rok vydání: 2019

Počet stran: 384

Hodnocení: 90 %

www.euromedia.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vyzrálost člověka se pozná podle toho, že dokáže dělat něco i pro druhé, říká Alena Hájková

alena hajkova perexAtraktivní, zajímavá, temperamentní, akční, inteligentní, empatická, pokorná...  Tak nějak bych charakterizoval paní Alenu Hájkovou, jednatelku agentury VIP osobnosti. Řadu let organizuje zajímavé akce, na jiných zase spoluprac...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vysoké sázky, Noční jestřáb a Dvojí hra jsou názvy tří povídek s kriminální zápletkou v hlavní roli s detektivem Jesse Stonem.

200litJiž obal knihy nám čtenářům nabízí jakousi ochutnávku obsahu jednotlivých povídek. Zlověstná vrána sedící nad hladinou vody u povídky Vysoké sázky, dalekohled s odrazem ženy ve skle u Nočního jestřába a pár třešní ve sklenici u Dvojí hry.

...

Literatura

Občanská válka, draci a dvě dívky. Jak nás ovlivňuje původ naší rodiny?

Kdyz se stiny natahuji perexAurora a Eva. Dvě odlišné dívky. Aurora je sirota, o kterou se stará její babička. Eva má milující rodiče. Jejich cesty se protnou během války, která obě poznamená.

...

Divadlo

Prázdninové divadelní tipy z Letní scény Musea Kampa: Víkend s Werichem, loučení s Medou a divácký hit Marta

Marta Hana Holišová a Marta Kubišová foto jakub Macháček 5967 nahledLetní scéna Musea Kampa nabízí intenzivní divadelní zážitky v idylickém prostředí na ...

Film

Návrat do budoucnosti: cestování časem

DVD Návrat do budoucnostiKoncepčně vychytaný film Návrat do budoucnosti (1985) představuje Michaela J. Foxe v jeho nejlepší roli. Škola života, kterou prochází, je stejná jak v roce 1985, tak i v r...