Zapalte si svíčku, zabalte se do deky a vychutnejte si dánskou pohádku

Zapalte si svíčku, zabalte se do deky a vychutnejte si dánskou pohádku

Tisk

mise-hygge 200Knihy o hygge, lagomu nebo lykke, tedy o skandinávském přístupu k životu jsou u nás velmi oblíbené. Po nejrůznějších příručkách se začaly objevovat i romány a jedním z nich je i Mise Hygge.

 

 

 

Hlavní hrdinkou je válečná reportérka Chloé, která žije jen svou kariérou a nic jiného ji nezajímá. Je sama, na ostatní je protivná a její okolí ji tak nemá rádo. Také pro čtenáře je obtížné vytvořit si k ní kladný vztah. Hned v úvodu příběhu šéfredaktor Alexandre, oznámí Chloé, že musí hned odjet do Gilleleje. Jedná se o malou pobřežní vesničku v Dánsku, která byla vyhodnocena jako nejšťastnější místo na světě a na Chloé je zjistit, v čem to štěstí spočívá.

Pro každého by taková mise byla dovolenou snů, ale jí se takové věci jako svíčky a domácí pohoda přímo hnusí a pohrdá nimi. Nicméně do Dánska musí, tak do něj jede s plánem, že splní nejnutnější a celému hygge se vysměje. Jenže vše je jinak a pobyt v Dánsku jí změní život v tom nejlepším slova smyslu…

Kniha nese označení „feel-good román“ a přesně tím je. Jde o takovou milou pohádku ze severu, kde je motivem velká proměna a ukázka kontrastů. Hygge z řádků přímo dýchá a má takové kouzlo, že máte chuť se do Dánska rovnou vydat. Za tou pohodou, přátelskými lidmi, skořicovými rolkami a litry kávy.

„Pro mě je hygge víc než jen pálení svíček,“ začala Inge, která vypadala, že neposlouchá nic z toho, co Lars právě říkal. „Je to filozofie. Moje babička vždycky říkávala, že každý sebemenší chvilka štěstí se musí oslavit. Vždycky říkala: „Žij dnes tak, jako by zítra měla dojít káva.“ (str. 141)

Mise Hygge je příjemná oddechová kniha, od které nesmíte nic moc čekat, jen s ní strávit příjemné chvilky ideálně ve vlastním hygge.

Caroline Francová je novinářka, spisovatelka, autorka divadelních her a televizní scenáristka. Vystudovala Sciences Po a žurnalistiku, pracovala v tiskové agentuře AEF. V roce 2011 odešla ze zaměstnání a v současnosti je na volné noze jako nezávislá novinářka a scenáristka. Přispívá do novin a časopisů a vede svůj blog (http://www.penseesbycaro.fr). Je také autorkou několika humorných knížek o dětech, rodičích, rodinných vztazích, např. Le guide des super parents d՚ados (2017).

mise-hygge

Mise Hygge
Autor: Caroline Francová
Překlad: Jitka Řihánková
Žánr: román
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2019
Počet stran: 208
Hodnocení: 78 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete koupit zde: https://www.knihcentrum.cz/mise-hygge


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dětem může pomoci i čtení o smutku

ivana janisovaRozhovor se spisovatelkou a dětskou psycholožkou Ivanou Janišovou.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jak získat vysněnou realitu pomocí metody dvou bodů

WOW 200Každý z nás o něčem sní, ale ne každý pak svůj sen uskuteční. Někteří skeptici dokonce tvrdí, že splněná přání jsou ve skutečnosti naší zhoubou. Něco na tom tvrzení může být samozřejmě pravdivé. Ale přiznejme si: ulehčit si cestu ke splnění svých snů, to b...


Literatura

Online marketing: Od webových stránek k sociálním sítím

Online mkt perexIdeální publikace pro všechny manažery, kteří potřebují komunikovat se svými zákazníky, nezávisle na tom, jestli prodávají koláče, pračky, knihy, kulturní nebo sportovní představení, módu nebo hnojivo. V nakladatelství Grada vychází pr...

Divadlo

Pražské Divadlo Kolowrat ovládne shakespearovské divadlo v originále

prague shakespeare festivalVýjimečnou příležitost setkat se v originální angličtině s inscenacemi Williama Shakespeara a jeho postavami budou mít čeští diváci od 21. září do 3. listopadu na scéně Národního divadla v divadl...

Film

“Co jsem já?” ptá se robot

altFilm Já robot znázorňuje velmi povedenou vizualizaci ne příliš vzdálené budoucnosti. Pokud máte rádi technologie a fascinuje vás umělá inteligence, pravděpodobně si pokládáte celou řadu otázek, na které se odpovídá neradostným způso...