Nakažlivě čtivá Nákaza

Nakažlivě čtivá Nákaza

Tisk

Nákaza, perexPozor varování! Čtení knihy Nákaza od kanadského lékaře Daniela Kally je tak nakažlivé, že knížku neodložíte do té doby, než jí dočtete úplně celou. A možná ani pak ne. Chvíli ji podržíte v ruce a budete přemýšlet o svém životě i o tom, jak je zdraví tím nejcennějším majetkem na světě.

 

Napínavý thriller z lékařského prostředí si občas ráda přečtu. Nákaza mne nalákala už svojí obálkou. Velké rudé X na černém pozadí upoutá knihomolovo oko minimálně k pročtení oficiální anotace nakladatelství Alpress.

„Alanu Vaughnovou, expertku NATO na infekční nemoci, vyšlou do Janova, aby vyšetřila těžce nemocného pacienta. Alana je v šoku, když zjistí, že jde o mor. Případ přisuzuje bioterorismu, dokud ji pátrání po prvním nakaženém pacientovi nedovede do středověkého kláštera. Nemoc se mezitím šíří mezi lidmi obrovskou rychlostí a konec epidemie je v nedohlednu…“

Píšící lékař Daniel Kalla

Romány z edice Klokan mám moc ráda a ve většině případů jsou pro mne sázkou na jistotu. Nejinak tomu bylo i s Nákazou. Četla se jedním dechem od první až do poslední stránky. Klobouk dolů před autorovým uměním. Skloubit dohromady medicínskou praxi a literární činnost musí být pořádně náročné.

S tvorbou Daniela Kally se setkávám poprvé a nejspíš ne naposledy. Jeho styl psaní je svižný, čtivý a snadno pochopitelný. Celkem hutné a náročné téma podává s lehkostí obalenou napětím a touhou číst bez přestávky dál a dál. Pokud se lékařské tématiky trochu obáváte, tak Danielova tvorba vás přesvědčí, že i takové téma si jako laik můžete užít.

21. století ohrožené morem

Když v Janově začnou umírat lidé na nemoc velmi podobnou plicnímu moru lékaři jsou zděšeni. Povolávají na pomoc kapacity z NATO. Volba padne na doktorku Alanu. Tato sympatická a chytrá žena vyráží na cestu do slunné Itálie. Zde ke svému zděšení tuto diagnózu potvrzuje. Naše expertka na infekční choroby ví, že zabránit pandemii se dá jediným způsobem. Odhalit pacienta nula a s ním i zdroj nákazy. Toto pátrání Alanu zavede do 800 let starého kláštera a k tajemnému středověkému deníku.

V tomto momentě se příběh knihy tříští na dvě dějové linie. Na současnou a historickou. Každá má svou vlastní atmosféru a dynamiku.

Ve 13. století, kdy Evropu decimuje mor vidíme samou podstatu této nemoci, deník nám ji pomáhá pochopit. Černá smrt si nevybírá. Plíží se od jednoho domu k druhému a za sebou zanechává spoušť. Přesně to samé hrozí i teď, v jednadvacátém století. Jenže medicína od té doby pokročila mílovými kroky dopředu. A tak jsou tu týmy epidemiologů a všemožných expertů z NATO i WHO. Zabrání tito lidé novodobé katastrofě a zničí biologickou zbraň dřív, než bude pozdě?

I když je přeskakování mezi časovými rovinami lehce chaotické, všechno do sebe nakonec zapadá jako dílky složité skládačky. I když mám u tohoto typu knih většinou raději tu část z minulosti, tady u mne převažují dojmy z té současné linky. Danielovo vyprávění o možnostech novodobé medicíny a rozuzlení celé zápletky je opravdu vynikající. I když čtu thriller dozvídám se mnoho nových informací. Mohu nahlédnout pod pokličku, kterou bych jinak nikdy nedostala šanci otevřít. A to je něco, co mi dávají pouze knihy. Proto tak ráda čtu. Můj svět je hned o něco bohatší.

Za sebe mohu Nákazu vřele doporučit. Pokud vás, byť jen trochu, láká napětí a tématika epidemií, tak po tomto lékařském románu sáhněte. Věřím, že nebudete litovat. Hlavní hrdinové jsou sympaťáci a nechybí tu ani lehký dotek romantiky.

Nákaza

Název: Nákaza (We all fall down)
Autor: Daniel Kalla
Žánr: thriller, lékařský román, světová beletrie
Nakladatelství: Alpress
Rok vydání: 2019
Počet stran: 280
Hodnocení: 95 %                           
Zdroj foto: Alpress
Odkaz na web: Alpress


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

TEREZA KOSTKOVÁ: K PLNOHODNOTNÉMU ŽENSTVÍ PATŘÍ MUŽ

Tereza Kostkova 200Krásnou herečku a moderátorku Terezu Kostkovou čeká náročný podzim – natáčení seriálu, moderování nového pořadu, představení v divadle. Na tiskovou konferenci FTV Prima v Mikulově dorazila odpočatá...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Svůdná Paříž aneb tajemství francouzského prádla

parizS šarmem a vkusem napsala kanadská novinářka a podnikatelka se spodním prádlem Kathryn Kemp-Griffinová knihu Svůdná Paříž. Rozmnožila tak řadu knih vztahujících se k francouzskému životnímu stylu (namátkou připomenu třeba sérii knih Madame Chic od Jennifer L....


Literatura

Rose pod palbou bojuje za svobodu

rose200Nakladatelství CooBoo přináší především náctiletým čtenářkám další román americké spisovatelky Elizabeth Weinové Rose pod palbou, který se opět odehrává v období druhé světové války.

...

Divadlo

Trollové mezi námi

Trollove 2Pražská čtvrt Letná. V jednom z barů popíjejí mladý absolvent práv Vojta a tajemná dívka Lena, která se mu líbí a o které touží dozvědět se víc. Dokonalé rande ale přeruší telefonát, který nejenže zhatí Vojtovi všechny jeho plány, ale i obrátí j...

Film

Smutný konec nezapomenutelné herečky Kláry Jernekové

klara 200Kdysi slavná herečka Klára Jerneková, dlouholetá členka činohry Národního divadla Praha, zažila hořký konec své kariéry, deprese z osamění a alkohol jen urychlily její předčasnou smrt. Tak jako tak vytvořila řadu rolí, které přežily ji samotnou a má...