Dostaňte se zvířatům pod kůži

Dostaňte se zvířatům pod kůži

Tisk

kosti 200V září vydalo nakladatelství Albatros půvabně ilustrovanou knihu britského spisovatele Jula Howarda s poněkud nicneříkajícím názvem Kosti. Avšak podtitul Dostaňte se zvířatům pod kůži hovoří za vše! Pojďte si proto s malými čtenáři od devíti let vychutnat fascinující příběhy ze zvířecí říše i vy!

 


Jules Howard je zoolog, autor odborné literatury a mezinárodní ambasador pro vědu. Pravidelně píše pro The Guardian a BBC a navíc podporuje mnoho naučných knih na zoologická témata.

Chevelle Fryerová je ilustrátorka z Walesu, která se specializuje na ilustraci postav a nejraději pracuje s organickými tématy, jasnými barvami a texturami.

Kniha Kosti se představuje v příjemném formátu (248 × 308 mm), kde správně vyniknou bohaté ilustrace. Na první pohled upoutá reliéfní tmavá obálka. Neodpustím si poznámku, že v závěru knihy a dokonce i vzadu na přebalu překladatelka Kateřina Stupková změnila pohlaví autora - to se trochu nevyvedlo.

Tato publikace je vytištěna na kvalitním papíru a přímo hýří barvami, což je nejen pro dětské vnímání příjemné. V Obsahu se nejprve dovíme něco o kostech jako takových a pak se zaměříme na kosti coby prostředek kousání, hrabání, úchopu, opory, skákání, plachtění a létání, běhání a plaváni. Ke každé kapitole jsou zde zahrnuta tři zvířata, například Plavání nám představí marlína indického, plejtváka obrovského a tučňáka císařského. Jazyk faktů může být pro děti velmi náročný, proto musím vyzdvihnout fakt, že na konci knihy najdeme i slovník pojmů.

Kniha mě osobně velmi zaujala a líbí se mi celý obsah. Jak provedení, ilustrace a vyvedení zvířat je na jedničku! Dozvěděla jsem se zajímavé informace a osvěžila si některá fakta. Akorát si moc nedovedu představit, jak děti od devíti let přežvýkají některé náročnější informace na pochopení. Záleží i na tom, jak jim to podají rodiče. Určitě knihu doporučuji pro rodiče i děti!

kosti

Název: Kosti
Autor: Jules Howard
Ilustrace: Chervelle Fryerová
Originální název: Bones (2018)
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: Albatros
Rok vydání: 2019, pevná vazba
Počet stran: 80
Hodnocení: 90 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/52923331/kosti/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Festivalové otázky pro Jugiho z UDG

jugi udg 200Přinášíme vám první rozhovor ze série festivalového ‚popovídání‘. V chládku backstage na Benátské noci před koncertem kapely UDG jsme vyzpovídali bubeníka Tomáše Staňka neboli Jugiho

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Pralinky od Barbary Nesvadbové

pra perexNová kniha Pralinky od Barbary Nesvadbové, která je plná krátkých fejetonů, byla pokřtěna 20. listopadu v kavárně Mezi řádky. Kmotry byli Pavlína a Jan Saudkovi a herečka Jitka Čvančarová.

...

Literatura

Tajuplný svět pod povrchem jazyka

podzemi-slov perex

Také se občas pozastavíte nad významem nějakého slova? Český bohemista Jakub Marek se nad tím, proč danou skutečnost označujeme zrovna daným výrazem, zamýšlí rád a často. Noří se do tajuplného sv...

Divadlo

Rebelky v divadle Bolka Polívky

REBELKY perexKaždá premiéra v divadle známého klauna, principála, komika a vážného dramatického herce, je vždy událostí a představení jsou beznadějně vyprodaná. Ať už v inscenaci Polívka hraje, nebo ne. Stejné to bylo i na premiéře a v další sérii př...

Film

POWAQQATSI: druhý díl Qatsi trilogie na hodinu a půl pevně přiková k obrazovce

Powaqqatsi plakat  200V roce 1988 spatřil světlo světa druhý díl Qatsi trilogie, který jeho autor Godfrey Reggio nazval Powaqqatsi. Překlad znamená „život na úkor někoho jiného“ a vyst...