Smrtící bílá – jak zjistit pravdu, když vám každý lže?

Smrtící bílá – jak zjistit pravdu, když vám každý lže?

Tisk

smrtici Cormoran Strike má jednoho dne ve své detektivní kanceláři velmi zajímavou návštěvu – mladíka jménem Billy, který k němu přišel, aby mu oznámil, že viděl, jak před léty přímo předním zabili dítě. Ačkoliv působí zmateným dojmem, má tiky a je zanedbaný, přesto Cormorana na jeho příběhu něco zaujme a zdá se mu věrohodný.

 

Navíc sám Billy ví, že mu díky jeho nemoci a stavu nikdo nevěří, než však z něj detektiv dostane něco bližšího, mladík se dá na útěk. Touto událostí začíná pro Cormorana a jeho společnici Robin složité vyšetřování, které je zavede do zákulisí britského parlamentu i do světa temných rodinných tajemství.

Cormoran se snaží zjistit více o Billym a to ho přivede k jeho bratrovi Jimmymu Knightovi, který je politický aktivista zaměřený na dělnické a sociální hnutí, a momentálně brojí proti olympiádě v Londýně. Vede Stranu skutečných socialistů a hnutí odporu proti olympiádě a Cormoran se přes něj marně snaží zjistit více podrobností ohledně Billyho historky. Shodou okolností ho ve stejnou dobu kontaktuje ministr kultury Jasper Chiswell a chce si jej najmout, aby pro něj vyřešil případ vydírání. Vydírán je právě ministr, a ačkoliv jim nesdělí pravý důvod, ten kdo jej vydírá není nikdo jiný než Jimmy - Billyho bratr. Cormoran přes počáteční nechuť případ přijímá, hlavně z důvodu, že je velmi dobře placený a vidí v něm dlouhodobou práci.

Agentura sice po jejich posledním případu nemá o práci nouzi, avšak jsou to jen jednodušší případy na krátkou dobu. Robin nastoupí v přestrojení za ministrovu neteř Venetiu na ministerstvo kultury jako posila při kampani organizování olympijských her, jejím hlavním cílem je ale sledovat Gerainta Winna, který nejspíše s Billym spolupracuje a najal si ho ve věci vydírání. Navíc se dozví, se bratři Knightovi se s ministrem Chiswellem dobře znají, protože jejich otec pro rodinu ministra pracoval a bydleli dokonce jako malí kluci v domku pro služebnictvo u nich na usedlosti. Jelikož Cormoran s Robin zjišťují, že svět vlivných a bohatým je neskutečně propletený, každý ví něco na druhého a hají si své vlastní zájmy je, je jim jasné, že případ nebude jednoduchý. Jakýkoliv skandál se v těchto kruzích totiž snaží co nejrychleji ututlat a zamést pod koberec a tvářit se, že se nic takového nikdy nestalo.

Zároveň s případem sledujeme i osobní vztah Cormorana s Robin, který značně ochladnul po tom, co se Robin vdala za svého dlouholetého přítele. Jak případ postupuje, nacházejí zase k sobě cestu a jejich už téměř ztracené přátelství se opět obnovuje. Sice za cenu toho, že vztah Robin a jejího manžela Matthewa začíná uvadat, což Robin vadí méně, než je ochotná si připustit. Případ jako takový se čím dál tím více zamotává, na světlo vycházejí další a další skutečnosti a každý podezřelý si navíc pravdu upravuje podle sebe. Cormorana ovšem mimo to stále neopouští touha najít Billyho a vyřešit případ údajné vraždy dítěte, o které všichni ostatní včetně jeho bratra tak vehementně tvrdí, že se vlastně nestala. Jelikož ovšem málokdo je k němu upřímný, není to jednoduché a vypadá to, že po Billym jakoby se zem slehla. Dokážou nakonec rozmotat všechny lži a polopravdy a přijít na to, co se tehdy před lety skutečně stalo?

O autorovi:

Roberth Galbraith je pseudonym známe britské spisovatelky J. K. Rowling, která se proslavila sérii knih o Harrym Potterovi a románem Prázdné místo. Tato spisovatelka se rozhodla splnit si svůj sen a napsat krimi román ze současného prostředí, aby byly tyto knihy posuzovány nezávisle, pouze na základě jejich kvalit, rozhodla se pro pseudonym, pod kterým měly vycházet. A tím byl právě Roberth Galbraith. První román s hlavním hrdinou celé série Cormoranem Strikem Volání Kukačky vyšel v roce 2013 (česky 2014) a následovaly další díly, Hedvábník (2014; česky 2015), Ve službách zla (2015; česky 2016) a poslední Smrtící bílá (2018; česky 2019).

Cormoran Strike je soukromý detektiv, který se vrátil z války v Afghánistánu s jizvami nejen na duši, ale i na těle – z důvodu zranění mu byla amputovaná část nohy. Vede kancelář se svou sympatickou pomocnicí Robina je známý tím, že si nevybírá zrovna jednoduché případy. Už první román s tímto hrdinou, přitáhl pozornost kritiků i veřejnosti a následně se všechny tři romány ocitly na žebříčcích nejprodávanějších knih. Podle prvního dílu Volání kukačky byla natočena třídílná minisérie v koprodukci BBC a Brontë Film s Tomem Burkem v hlavní roli Cormorana Strikera a Holliday Grainger v roli Robin.

Ukázka z knihy:

Stát se nejznámějším soukromým detektivem v Londýně mělo pochopitelně i své světlé stránky. Po proběhlém soudu se ke Strikeovi hrnuli noví klienti, takže nemohli s Robin v žádném případě zvládnout všechnu práci sami dva. Vzhledem k tomu, že bylo vhodné, aby se Strike držel nějakou dobu stranou, zůstával po několik měsíců hlavně v kanceláři, zatímco většinu práce v terénu zastávali smluvně najímaní zaměstnanci – většinou bývalí policisti a vojáci, mnozí z oblasti soukromých bezpečnostních služeb. Strike vycházel většinou jen v noci a jinak vyřizoval administrativu. Po roce práce na tolika případech, kolik jich jen mohla rozšířená agentura zvládnout, si Strike mohl dovolit konečně Robin zvednout plat, srovnat poslední z nesplacených dluhů a koupit si třináct let staré BMW 3. Lucy i jeho přátelé se domnívali, že auto a další zaměstnanci znamenají, že Strike konečně dosáhl stavu zajištěné prosperity. Ve skutečnosti po zaplacení přemrštěného nájmu za garážové stání v centrálním Londýně a výplat nezbývalo Strikovi pro vlastní útratu skoro nic, takže dál bydlel v jednopokojovém bytě nad kanceláří a vařil si na elektrické plotýnce.

Název: Smrtící bílá
Autor: Robert Galbraith
Překlad: Ladislav Šenkýřík
Žánr: beletrie
Vydáno: 2019
Stran: 700
Vydalo nakladatelství: Albatros media a.s.
Hodnocení: 95 %

https://www.albatrosmedia.cz/

smrtici

Foto: Lenka Kališová


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Megashow bude stát za to - prožijte devadesátky na plné pecky!!!

megashow 200Velká akce Megashow Pump It Up vol. I s hvězdami 90. let 2UNLIMITED, Twenty4Seven a VENGABOYS vypukne už za pár týdnů, konkrétně od 13. do 15. dubna 2017 v Praze, Frýdku Místku a Brně. My jsme toho využili a položili kapelám tři jednoduché otázk...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Historická romance vlivné spisovatelky: Králův generál

kraluv general 200Nakladatelství Motto se tento rok rozhodlo oživit zájem o významnou britskou autorku Daphne du Maurier. V únoru vydali román Hospoda na Jamajce a vydařený soubor Ptáci a jiné povídky. V březnu vydali historický román s názvem Králů...


Literatura

Deník třicetileté puberťačky na cestách

200cabotÚdajně by mělo jít o knihu pro dospělé a podle všeho také o vyprávění příběhu jedné dospělé ženy. Ani na jedné frontě však tento aspekt nesedí.

...

Divadlo

Pod slávou herectví se skrývá i jeho bída?

200divZajímá vás, co vše obnáší herecké povolání? Jaká dilemata musí (nebo nemusí?) umělci řešit, pokud se ocitnou v konfrontaci s represivním režimem? O tom všem pojednává kniha Sláva a bída herectví, poskládaná z řady příspěvků, které se zabývají jednak her...

Film

Tohle je Teherán
ImageLetošní první ročník Festivalu íránského filmu, který proběhl minulý týden od 11. do 15. ledna, otevřel divákovi dveře nejen do hraného filmu poněkud exotické kinematografie, ale i do zákoutí života...