Ruské pohádky nejsou jen Mrazík

Ruské pohádky nejsou jen Mrazík

Tisk

baba-jaga-a-dalsi-ruske-pohadky 200V nakladatelství Fragment vyšla krásná kniha Baba Jaga a další ruské pohádky. Nechte se jedinečnými příběhy učarovat i vy.

 

 

Když jsem byla malá, ruské pohádky jsme zbožňovali. Knížečka měla malý formát a příběhy v ní byly trochu jiné, ale rozhodně působivé. Proto jsem byla nadšená, když jsem v edičním plánu viděla tuto knihu.

V knize se nachází celkem 25 lidových příběhů, kdy některé motivy jsou známé například z Mrazíka, jiné jsou podobné těm našim. Například ta úvodní pohádka o Zlaté rybce, Hloupý Ivánek, Žabka carevna nebo přímo Mrazík. Každá pohádka je trochu jiná, ale všechny mají rozhodně své kouzlo a nechybí v nich ani poučení.

V příbězích se místy vyskytují pro nás netradiční postavy jako je například Kostěj Nesmrtelný a častým motivem je také hledání na nějakém místě. Viz „Jeho smrt je na špičce jehly, ta jehla je ve vejci, to vejce v kachně, kachna v zajíci, ten zajíc sedí v kamenné truhle, ta truhla stojí na větvi vysokého dubu a ten dub Kostěj Nesmrtelný hlídá jako oko v hlavě.“ Zajímavé je také zakončení příběhů ve stylu: „A byla svatba veliká. Já na té svatbě byl, medovinu pil, -po vousech mi tekla, do pusy však nenatekla.“

Baba Jaga a další ruské pohádky je kouzelná publikace především díky ilustracím od Olgy Zakis. Tato ruská autorka je u nás známá díky grafickému znázornění série Časoděj nebo Alchymistovy šifry. Právě v ní mě učarovala a její jméno je mi tak známé. Zde posunula ilustrace ještě na vyšší level – používá barvy v sytých odstínech a obrázky se tak vyznačují opravdu zajímavou atmosférou. Drobnými ilustracemi jsou vyzdobeny i stránky knihy, což je velmi působivé.

Pokud hledáte pro děti nějaké netradiční pohádky, s těmito ruskými rozhodně nesáhnete vedle a určitě si je rádi přečtete i vy sami!

baba-jaga-a-dalsi-ruske-pohadky

Baba Jaga a další ruské pohádky
Autor: -
Překlad: Václav Štefek
Žánr: pohádky
Nakladatelství: Fragment, Albatros Media
Rok vydání: 2019
Počet stran: 280
Hodnocení: 93 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/50471725/baba-jaga-a-dalsi-ruske-pohadky/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Divadlo je moje celoživotní láska, říká operní pěvec Radek Krejčí

radek krejci perexI když to neměl v životě vždy jednoduché, štěstí, píle a talent ho dovedly k vysněné profesi. Během let se vypracoval a svůj život si už bez jeviště nedokáže ani představit. Sólista opery Severočeského divadla v Ústí nad Labem Ra...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

DVOJRECENZE: Tři vteřiny

Tri vteriny 200Stačí tři vteřiny zachránit život Paule?
Před časem vzbudila pozornost kniha Milénium švédského spisovatele Stiega Larssona. S neméně strhujícím románem přichází ke čtenářům i švédská sp...


Literatura

Jiří Hájíček Vzpomínkami na jednu vesnickou tancovačku dal vědět o svém talentu

Hajicek 200Po dvou letech se pachatel vrátil na místo činu. Jiří Hájíček se opět spisovatelsky zatoulal do vesnic a měst jižních Čech, na místa, kde se odehrávají příběhy jeho nových povídek. Do kraje, ze kterého vzešel před dvěma lety jeho oceněný román Ry...

Divadlo

THE SOUND OF MUSIC – LIVE!

TeSoundOfMusic perexKaždá nová adaptace muzikálu by v sobě měla mít to pověstné „něco“, co diváky přesvědčí, že právě ona by se měla stát jejich nejoblíbenější. Pořad „The Sound of Music - Live!“, který odvysílala ...

Film

Navštivte Přehlídku netradičního filmu 2013

pnf logo 200Mladá Boleslav bude již po čtvrté hostit Přehlídku netradičního filmu (PNF), zaměřenou na nahotu a sexualitu v médiích. Přehlídka se uskuteční v termínu od 26. do 28. září 2013 v Divadelním sále Domu Kultury v Mladé Boleslavi.