Nechte se také vtáhnout do kouzelného lučního světa

Nechte se také vtáhnout do kouzelného lučního světa

Tisk

louka 200Nakladatelství Kazda vydalo další knihu z edice Živá příroda. Tentokrát není jejím autorem německý lesník Peter Wohlleben, ale biolog Jan Haft.

 

 

 

Louka s podtitulem Vábení do tajuplného světa je velice aktuálním titulem, který chce na jednu stranu ukázat, jak to na loukách chodí, co na nich roste i žije a na druhou je voláním o pomoc. Nebo spíše ukázkou, co vše loukám škodí a co můžeme udělat pro to, abychom je zachovali.

Kniha začíná prologem, kde autor líčí jedno květnové ráno, následuje osm kapitol, vše končí podzimním epilogem, poděkováním a tipy na další vybranou literaturu. Součástí je také několik stran s barevnými fotografiemi na křídovém papíře. Především makra hmyzu a další zvěřeny jsou ohromující a opravdu nádherné.

Jednotlivé kapitoly nesou názvy Moje posvátná louka, Mizející barvy, Vznik kvetoucích luk, Bavorští sloni, Hadi a orchideje, Němé krajiny, Žlutý zázrak a Zachraňte louky! Mně nejvíce zaujala ta úvodní, kde autor popisuje jeho dětství, ve kterém se zrodila jeho vášeň pro faunu a floru. Rodiče to s ním neměli jednoduché – každý výlet nebo dovolenou převedl na objevování přírody, spoustu „vzorků“ si nosil domů a nejednou mu tak například doma utekli cvrčci.

„Časem se rodiče s mou vášní smířili a nakonec ji začali podporovat – a využívat, když šlo o školu. Nejeden apel v souvislosti s mými chronicky špatnými školními výsledky končil slovy: „…tak dostaneš nové terárium.“ Podobně i moje odmlouvání často začínalo: „Když dostanu nové terárium, tak…“ (str. 18)

Velmi zajímavé čtení bylo také o orchidejových lukách, které paradoxně poškozuje hnojení. Žijí totiž v symbióze s houbou, která prorůstá do jejich kořenů a probíhá mezi nimi látková výměna. Když se na louku dostanou sloučeniny dusíku z hnojiv, houba odumře a tím následně skomírá i orchidej. Je pak velmi smutné, když toto přírodní fungování lidé ničí. Fascinující mi přišly také řádky o tom, kolik velkých šelem se nacházelo na území Evropy.

Kniha Louka nabízí opravdu zajímavé čtení určené pro všechny milovníky těchto porostů i přírody obecně. Jedná se však o něco náročnější čtení – text je sice členěn do kapitol, ale slušelo by mu i rozdělení do podkapitol nebo alespoň nějako podnadpisy. Autor se mnohdy nechává svým líčením a popisy unést a je složitější jej sledovat a udržet si pozornost. Ale jeho nadšení a přístup zase vše vyvažuje.

Jan Haft (*1967) - biolog a autor řady oceňovaných dokumentárních filmů o přírodě (mj. Tajemné kouzlo bažin, Království lesa). S manželkou a třemi dětmi žije na statku v údolí Isental nedaleko Mnichova. Jednu ze svých oblíbených luk má přímo v sousedství. Lučním biotopům se věnuje i jeho nejnovější film: Louka – Ráj na dosah (2019).

LOUKA

Louka
Vábení do tajuplného světa
Autor: Jan Haft
Překlad: Marie Voslářová
Žánr: populárně naučná, edice Živá příroda
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2019
Počet stran: 239
Hodnocení: 77 %

https://www.knihykazda.cz/louka/

O knihu můžete soutěžit zde: http://www.kultura21.cz/souteze/20020-louka-soutez


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na pražském koncertě natočíme live album, říká Karel Šůcha, kapelník skupiny Laura a její tygři

laura perexČerné kalhoty a funky drive, černé brýle a punková naléhavost, černé kravaty a jazzová elegance a bílé košile a rocková energie – to jsou průvodní znaky skupiny Laura a její tygři.

„Na rok 2020 jsme s kapelou...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

J.K.Rowlingová: Harry Petter a Kámen mudrců

HP1 perexHarry Potter není žádnou novinkou, přesto však dokáže i po více než dvaceti letech stále získávat nové čtenáře a nepřestává fascinovat stálé fanoušky. Právě k příležitosti dvacetiletého výročí od vydání první knihy ve Velké Británii, vydává naklada...


Divadlo

Cirkus, který vám vyrazí dech

Festival Letní LetnáMezinárodní festival Letní Letná oživí od 19. srpna do 2. září pražské Letenské sady již podeváté atmosférou nového cirkusu a divadla. Vyroste zde pestré a veselé festivalové městečko s cirkusovými šapitó, kde...

Film

Co přinesou ozvěny Febiofestu ve Zlíně

febiofest 200V tomto článku bychom vás rádi informovali, na jaké filmy můžete vyrazit od 15. do 17. dubna do zlínského Golen Apple Cinema v rámci regionálních ozvěn Febiofestu.

...