Sejdeme se v knihkupectví – tajemství a hádanky

Sejdeme se v knihkupectví – tajemství a hádanky

Tisk

sejdeme seStrýček Billy byl pro Mirandu vždycky jedno velké dobrodružství. Když se objevil, nikdy nevěděla co čekat, ale jedno bylo jisté – bude to neskutečná zábava. Nikdy jí přesně neřekl, o co dané odpoledne půjde, právě naopak. Prostřednictvím hádanek a indicií na to měla přijít sama. Na konci každého výletu ji zavedl do Prosperova knihkupectví, které vlastnil, a dovolil jí vybrat si jednu knihu. A pak se jednoho dne se neukázal, neukázal se ani další týden ani za měsíc. A tak Miranda přestala na strýčka Billyho čekat a on jí pomalu mizel ze života a vzpomínek.

O šestnáct let později je z Mirandy nadšená učitelka dějepisu, která se zrovna sestěhovala se svým přítelem a těší se na prázdniny, protože končí školní rok. A právě v této chvíli, ji zastihne zpráva o smrti jejího strýčka. Ačkoliv jej tolik let neviděla, rozhodne se odletět z Filadelfie do Los Angeles, možná i proto, že jí hned den po smuteční zprávě přijde poštou kniha – jedna z klasik Williama Shakespeara, hra Bouře. Miranda ví, že je od Billyho, protože ona sama je pojmenována po jedné z postav a také jí o tom, že ji poslal Billy, napoví hádanka, která se v knize nachází. Ta jí připomene, nejen strýčka, ale všechny vzpomínky na něj - na dobrodružství, knihkupectví, hry, všechny společně strávené chvíle. Zároveň s nimi se odkrývají ale i vzpomínky na to, jak s ní a její rodinnou strýček bez vysvětlení přerušil kontakt. A taky na pocity smutku a zklamání, když ho přestala vídat.

Na Billyho pohřbu ji kontaktuje jeho právník a řekne jí, ať ho na druhý den navštíví v kanceláři. Tam se dozví, že díky dědictví se stala novou majitelkou Prosperova knihkupectví. Billyho smrt, kterou chtěla po pohřbu hned uzavřít, tak nabírá nový směr. Miranda odloží odjezd o pár dní a pustí se do honu za hádankami, stejně jako když byla malá. Postupně se před ní odkrývá Billyho život a minulost a k jejímu překvapení, se jí týká více, než myslela. Začne chodit do Prosperova knihkupectví, protože je přesvědčena, že veškeré indicie jsou ukryty v knihách, které se tam nacházejí. Seznámí se všemi zaměstnanci a splyne s pravidelným chodem knihkupectví, ačkoliv se ze začátku nemůže zbavit pocitu, že tu není vítaná. Nejvíce jej vnímá od mladíka jménem Malcom, který s Billym prakticky vedl celé knihkupectví, a který jí ze začátku neprozradí pro ni dost důležitou informaci. Knihkupectví je totiž dlouhodobě v mínusu, co se týká financí, a bude zázrak, jestli přežije konec léta. Nechtěl jí to říct, protože počítal, že Miranda stejně knihkupectví prodá a vrátí se ke svému předchozímu životu. Miranda má tedy kromě luštění tajemných hádanek i další cíl, zachovat knihkupectví, které strýček tolik miloval, a které je jí samotné velmi blízké. Ani na okamžik ji totiž nenapadne, že by ho prodala.

Pár dní uplyne jako voda a Miranda zase oddálí svůj odjezd do Filadelfie za Jayem, který to nese dost nelibě, a začnou se sobě navzájem odcizovat. Každý den dochází do knihkupectví a snaží se najít další indicie, které jí pomohou odhalit další část společné minulosti a zjistit, co jí strýček chce posmrtně sdělit. Zajímá jí, proč přerušil všechny kontakty, a také proč o jeho minulosti nechtějí mluvit ani její rodiče. Snaží se trochu zmenšit odstup, který k ní má Malcom a ukázat všem, že jí na knihkupectví záleží. Netuší ovšem, že strýčkova hra jí nakonec změní celý život. Zjistí, jak málo ho vlastně znala, jako málo zná své rodiče a jak málo zná i svou vlastní minulost.

O autorovi:

Amy Meyerson žije v Los Angeles, kde také vystudovala dvě univerzity – Wesleyan University a University of Southern California. Na University of Southern California zůstala a v současnosti tam vyučuje kurzy tvůrčího psaní. Sejdeme se v knihkupectví (Bookshop of yesterday), je její literární prvotinou a už se stala mezinárodním hitem, práva na její vydání se prodala do devíti zemí. Její první vydání je z roku 2018 a do češtiny byla přeložena už letos. Je z ní vidět její samotná láska ke knihám, ke knihkupectvím a k příběhům s tajemstvím. Amy Meyerson se před pár týdny stala šťastná událost – stala se maminkou – jí a jejímu příteli se narodil první syn.

Ukázka u knihy:

Vždycky jsem věděla, že se mi Billy vrátí v podobě vodítka – jenom jsem netušila, že mu to potrvá šestnáct let. V té době mi bylo dvacet sedm a žila jsem ve Filadelfii. Byla jsem nadšenou, možná až přehnaně zapálenou dějepisářkou. Právě jsem se sestěhovala s přítelem, který na naší škole taky učil dějepis pro osmou třídu, a poprvé vstoupila do neznámých vod společného bydlení. Zrovna skončil školní rok. Žákům jsme už oznámkovali a vrátili pololetní eseje o zrušení otroctví a podzemní železnici. Zapsali jsme konečné známky, pokud si nějaký rodič postěžuje, oficiálně nám začaly letní prázdniny.

Jay trval na tom, že to oslavíme mejdanem. Kolaudačkou, ačkoli v tom bytě bydlel už pět let a nové na něm bylo jedině to, že jsem tam teď bydlela i já. Jay vyrážel nakoupit alkohol na náš velký večer. Pár bloků od bytu jsme měli státní obchod, ale trval na tom, že podnikne půlhodinovou cestu do Delaware, aby mohl koupit dvoulitrové flašky nezdaněné levné whisky a vodky.

„ Víš, že co ušetříš na daních, utratíš za benzín,“ přela jsme se s ním a mezitím se dívala, jak pobíhá po našem obýváku a hledá klíče.

„Jde o princip“. Zalovil mezi polštářky na gauči. Jeho ruka se vynořila obalená drobečky brambůrek a žmolky, které setřepal na hromádku na konferenční stolek. To je nechutný“, řekla jsem jako by to nebylo samozřejmé. Jay mi poslal vzdušný polibek a dál doloval v gauči.

Název: Sejdeme se v knihkupectví
Autor: Amy Meyerson
Překlad: Helena Šváchová
Žánr: beletrie
Vydáno: 2019
Stran: 361
Vydalo nakladatelství: Albatros media a.s.
Hodnocení: 70 %

sejdeme se

Foto: Lenka Kališová

https://www.albatrosmedia.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

David Stránský: V Laterně magice se podařilo uskutečnit projekt, na který můžeme být všichni po právu hrdí!

stransky perexU příležitosti premiéry inscenace Human Locomotion, která vznikla v únoru na Nové scéně Národního divadla pod hlavičkou souboru Laterny magiky, jsme se rozhodli podívat na tento nový projekt a práci v divadle jako takovou o...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Mrazivé echo

mrazive echo 200Nakladatelství Kalibr vydalo v listopadu psychologický thriller Mrazivé echo britské autorky C. J. Carverové. Dokázali byste svěřit svůj život do rukou nejlepšího přítele z dětství?

...

Literatura

František Niedl: autor temných historických thrillerů

frantisek niedlMilovníkům knih o české historii by nemělo uniknout jméno autora Františka Niedla. Rodák z Českých Budějovic a původní profesí elektrotechnik, který si prošel mimo jiné i praxí majitele cestovní kanceláře, s...

Divadlo

Dušek se vrací na místo činu - Lávka Open Air Chocerady bude 21. – 27. června

lavka open air 200Již podruhé si budou moci vychutnat návštěvníci legendární divadelní představení Jaroslava Duška Čtyři dohody, Pátá dohoda a Vizita v rámci Lávka Open Air Chocerady. Vstupenky k dostání v síti Ticketportal.

...

Film

Špion Johnny English znovu zasahuje
ImageOd pokračování ztřeštěné parodie na Jamese Bonda by se dalo očekávat, že její úroveň poklesne, stejně jako tomu bývá v mnoha jiných případech ne příliš pochopitelných pokračování. Ale tentokrát úroveň filmu kupodivu s...