Šumavský samotář píše o svém životě a vztahu k přírodě v knížce A klika byla vysoko

Šumavský samotář píše o svém životě a vztahu k přírodě v knížce A klika byla vysoko

Tisk

klikaZnáte knihu Raději zešílet v divočině? Právě jeden ze šumavských samotářů Roman Szpuk publikoval v roce 2018 svou autobiografickou prózu s poetickým názvem A klika byla vysoko. Knihu vydalo nakladatelství 65. pole.



Už samotný název knihy je fascinující a hodně vypovídající. Líbí se mi. Stejně jako styl psaní šumavského samotáře, básníka, tuláka a milovníka přírody Romana Szpuka. Používá poetická vyprávění, spoustu obrazů, vlastních myšlenek, poezie i filozofických úvah. Kniha připomíná deníkové záznamy, zachycuje momentky v jeho vlastním nitru i okolním světě, který často bývá neutěšený, nelítostný, pochmurný, depresivní nebo chaotický. Kniha je o životě a smrti, víře, pokoře a smíření. Popisuje smutné návštěvy své staré nemocné mámy i krásu šumavské přírody a každičký detail nádhery, nad kterou se jakoby zastavil čas a my jen můžeme alespoň chvíli setrvat v tomto jedinečném okamžiku. Nechybí ani pohnuté příběhy jiných lidí, láska, sex a přírodní drogy.

Roman Szpuk zachycuje své vzpomínky, dojmy, představy i sny, zaměřuje se na detaily okolního světa, které dokáže popsat velmi otevřeně. Z knížky je cítit neskutečná láska k přírodě, svoboda i melancholie, vnitřní rozervanost a touha po jednotě a klidu. Text doplňují krátké básně haiku a autorovy fotografie pořízené vlastnoručně vyrobenou camerou obscurou. Formát knížky je menší, zato počet stránek je na takto malý formát velmi obsáhlý. Ačkoli někomu by to možná mohlo připadat nepraktické, mně se knížka líbí už svým vzhledem a tak, jak je. Má své kouzlo.

Z obsahu jsem nadšená. Vnitřní svět i styl psaní Romana Szpuka jsou mi velmi blízké a vzbuzují ve mně silné emoce. Kniha je pro mě cenným pokladem, ke kterému se budu vždy ráda vracet.

klika1

O autorovi:

Roman Szpuk (*1960) pracoval jako lesní dělník, noční hlídač kravínů nebo strážce CHKO Šumava. V současnosti působí na meteorologické stanici Churáňov jako pozorovatel počasí. V roce 1983 založil nonkonformní sdružení básníků, prozaiků a písničkářů Skupina XXVI. Od 80. let publikuje své básně, vydal více než desítku sbírek - například Silentio pro smíšený sbor (2009), Kámen v botě (2011) a dále píše také prózu - Chraplavé chorály (2013, nominace na cenu Josefa Škvoreckého) a Zavaž si tkaničky (2016). Do širšího povědomí se dostal také jako jeden za šumavských samotářů v knize Aleše Palána Raději zešílet v divočině (2018).

Ukázky z knihy:

“Trpělivost, trpělivost nám chybí, proto chceme umírat,” říkám Babu. “Je možné, že to podstatné jen musí dozrát, nic víc, mnoho věcí započneme, ale nemáme šanci je dokončit, musí nám pomoci mravenci, rákosí, , orlové, věže.”
“Odhalujeme věci, které by nám měly zůstat skryté,” odpovídá mi Babu.

Ještě chvíli užívám ticha. Stojím uprostřed chrámové lodi. Žena s postiženým dítětem si sedá, snaží se malému odepřít hlavu, ale ta bezvládně padá. Z koutku úst dítěte stékají na tvářičku sliny. Matka mu je utírá, opět políbí tvářičku, čelo. Dítě hledí neúčastně k chrámové klenbě. Očka bloudí, nedokážou zaostřit, jeho bludný pohled se snaží zavěsit někam tam, kde tuší tvář své maminky. A znovu sjíždí ke straně. Tělíčko těžce dýchá, ústa zůstávají bezmocně dokořán. Ale zní hudba a možná ušima vchází do duše dítěte poselství , o kterém nic nevím.

Název: Klika byla vysoko
Autor: Roman Szpuk
Žánr: autobiografická próza
Vydáno: 2018
Stran: 546
Vydalo nakladatelství: 65. pole
Hodnocení: 100 %

klika

http://www.65pole.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jsem hodně okysličován mladými spoluhráči v čele se zpěvačkou Danielou, říká Martin Němec

martin nemec200Je nezmar. Nebo ďábel? Tak nějak vidím muzikanta a navíc kapelníka, hudebního skladatele, textaře a malíře Martina Němce, a jsem ještě zdaleka nevyjmenoval všechno, čím vším se zabývá. Jeho originální vidění představuje tedy nejen hudba, s...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Srdce včely má pět komor – o včelách a vášni k nim

IMG 20191002 120431Život Helen je plný stěhování, práce, vyčerpání a povinností. Momentálně si zvyká na novou hektickou práci a na další místo, kde bydlí, a které snad někdy nazve i domovem. Mezi snad jediné chvíle klidu ...


Literatura

Pomocnice s tajemnou minulostí. Protivná manželka. Přitažlivý manžel. Kdo z nich je skutečná oběť?

Pomocnice perexMillie to v životě nemá snadná. Po deseti letech strávených ve vězení se snaží začlenit zpátky do normálního života, avšak je to pro ni náročné. Když získá práci v nádherném domě Niny a Andrewa Winchesterových, je nadšená.

...

Divadlo

Divadelní festival v Avignonu

avignon 200Největší, nejproslulejší, nejoblíbenější, nejnavštěvovanější... ještě mnoho dalších nej má divadelní festival  - či spíše festivaly - v Avignonu.

...

Film

Jediné velkoformátové české kino IMAX slaví 10 let promítání Statistiky odhalily překvapení: Avatar nebyl jeho nejnavštěvovanějším filmem

imax200Jediné velkoformátové kino IMAX v České republice slaví kulaté narozeniny. V březnu uplyne 10 let od jeho otevření. Vůbec první veřejná česká projekce na obřím plátně proběhla ve čtvrtek 20. března 2003, zahajovacím filmem provozu kina IMAX