Vím, kdo jsi – identita k zapůjčení

Vím, kdo jsi – identita k zapůjčení

Tisk

VímkdoAimee Sinclairová je herečka a miluje svou práci. Líbí se jí předstírat, že je někdo jiný a žít život někoho jiného. Má v tom docela praxi, přesně tohle totiž dělá téměř celý svůj život.



Vše odstartuje zmizením jejího manžela Bena. Jednoho dne přijde Aimee z natáčení domů a najde na stole jeho osobní věci, klíče a telefon, ale on samotný doma není. Jelikož tam nechal domácí oblečení a boty, rozhodne se zavolat na policii a nahlásit jeho zmizení. Ale tímhle podivným zmizením to neskončí – následně někdo vybere z jejích společného účtu deset tisíc liber a také se ztratí všechny Benovy fotografie. Dokonce i ty společné, kromě jedné z jeho dětství. Prohledává dům, jestli najde ještě něco jiného, ale z osobních věcí nemůže už nic najít, až na jednu krabici na půdě. Je plná dopisů, dopisů které jí chodily celá léta, od stalkerky, co jí byla neustále v patách. Vždy v nich bylo napsáno pouze jediné. Vím, kdo jsi.

Aimee Sinclairová totiž nebyla Aimee vždy, jako malá měla jiné jméno a jinou rodinu. Pak jí jednou na ulici jako pětiletou oslovila jedná milá paní a odvezla jí pryč. Řekla jí, že je její nová maminka, že se ona sama od teď jmenuje Aimee, a že bude žít s ní s mužem jménem John, které ho nazývá jejím novým tatínkem. A tak se naučila žít s novou identitou.
V případě pohřešovaní jejího muže je hlavní podezřelou, a díky traumatické události z dětství si sama není jistá, zda mu opravdu nijak neublížila. Jako malá totiž v důsledku traumatu trpěla výpadky paměti, když se snažila vytěsnit věci, které se jí staly.

Policie Aimee nevěří ani „historku“ o stalkerce, která jí pronásledovala a psala dopisy, ale ona sama tuší, že po ní někdo jde. Ovšem dané dopisy ukázat nemůže, usvědčují ji totiž ze lži. Netuší, zda dotyčná jejího manžela zabila, nebo je s ním spojená. Jediné, co ví, je to, že někdo zná její tajemství a chce jej nejspíše vyzradit. A to ona nesmí dopustit, ne po tom všem, co obětovala.

O autorovi:

Alice Feeney šestnáct let působila jako reportérka, editorka zpráv a producentka v BBC. Žila střídavě v Londýně a Sydney, a pak se rozhodla hektickou práci a život vyměnit za něco klidnějšího. A tak opustila BBC, přestěhovala se s manželem a psem do Surrey na venkově a začala psát. První kniha Občas lžu ( Sometimes I lie) se stala mezinárodním bestsellerem a byla přeložena do více než 20 jazyků. Společnost Warner Bros podle ní nyní natáčí televizní seriál se Sarah Michelle Gellar v hlavní roli. Letos na jaře autorce vyšla další kniha Vím, kdo jsi (I know who you are), která je volným pokračováním knihy Občas lžu a nyní na podzim byla přeložena do češtiny.

Ukázka z knihy:

Utíkám z parkoviště do hlavní budovy v Pinewoodu. Nikdy nikam nechodím pozdě, ale ranní neplánovaná návštěva mě rozhodila. Můj manžel zmizel a stejně tak deset tisíc liber z mých peněz. Nejsem schopna tu záhadu vyřeší, protože ať k sobě dílky skládám, jak chci, pořád jich hodně chybí, obrázek nejde dokončit. Připomínám si, že musím ještě chvíli vydržet. Film je skoro hotový, zbývají natočit tři scény. Pohřbíme své osobní problémy mimo dosah a pospíchám po chodbě k šatně. Když zahnu naposledy, pořád celá rozhozená, vrazím do Jacka, svého filmového partnera.
„Kde jsi byla? Všichni tě hledají,“ vyhrkne.
Podívám se na ruku, kterou mi svírá rukáv bundy, a on jí stáhne. Tmavé oči mi vidí až do duše, to se mi nelíbí, malém mu nedokážu zalhat a pravdu pořád říkat nemůžu, nedovolí mi to nedůvěra k lidem. Když s někým pracujete takhle dlouho, když se k němu dostanete takhle blízko, těžko před ním schováte své pravé já.

Název: Vím, kdo jsi
Autor: Alice Feeney
Překlad: Dana Chodilová
Žánr: thriller
Vydáno: 2019
Stran: 304
Vydalo nakladatelství: Albatros Media a.s.
Hodnocení: 80 %

Vímkdo

Foto: Lenka Kališová

https://www.albatrosmedia.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jaroslava Mačková: „Pocit bývá tím základním. Ovšem vedou k němu různé cesty.“

jarka mackova 200Jaroslava Mačková (* 1966) pochází z Černčic na Náchodsku, kde stále bydlí. Vystudovala speciální pedagogii v Hradci Králové. Básnické tvorbě se věnuje již od gymnaziálních studií v Jaroměři. Ale nejen to, psaní ji baví natolik, že do...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Tahák do hodiny věčnosti

intu200Petr Neckář, „energický optimista, idealista a snílek s věčným úsměvem“ (důkaz najdete na zadní straně obálky), se polovinu svého prozatímního života živil jako profesionální DJ. Ve své prvotině „3IN. Intuice Instinkt Inspirace“ vypráví autobiograficky f...


Literatura

Historická detektivka z Francie? - Skleněná past

sklenena past 200Nakladatelství Jota vydalo v listopadu poutavý příběh Skleněná past od francouzského autora Érica Fouassiera, ve kterém se mísí dějiny, tajemno a hlavně napětí. Historická detektivka z počátku 16. století jako vyšitá!

...

Divadlo

Pražské Divadlo Kolowrat uvádí komedii Bez zábran

kolowrat200Další reprízu inscenace Bez zábran proběhne v Divadle Kolowrat v pátek 12. května v 19.30 hodin. Představení připravilo s hereckým kvartetem nedávno založené Staromódní divadlo, režisérem je Robert Russell. Hru napsal britský prozaik, dramatik, sat...

Film

V kině se dějí zázraky nejen na velkém plátně. Valentýna tu totiž slaví nejen šťastně zadaní, ale i ti, kteří svou polovičku hledají. Nevěříte?

Rande jako z filmu 200Ať jste single nebo zadaní máme pro vás tip, jak skvěle strávit valentýnský večer a nesedět jen doma na gauči. Cinema City si totiž i letos pro své návštěvníky připravilo oblíbenou valentýnskou soutěž s názvem Rande jako z filmu...