Legendární francouzský thriller: Purpurové řeky

Legendární francouzský thriller: Purpurové řeky

Tisk

purpurove reky 200Kultovní thriller Purpurové řeky francouzského autora Jeana-Christopha Grangé se v listopadu dočkal druhého českého vydání a to u nakladatelství XYZ. Chcete se bát a rozluštit záhadu purpurových řek?

 



Jean-Christophe Grangé (*1961 v Paříži) je francouzský novinář, scenárista a autor thrillerů a mysteriózních románů. Ve Francii zaujal už svou prvotinou, románem Le Vol des cigognes (Let čápů, 1994), světovou proslulost mu však zajistila až jeho druhá próza, Les Rivieres pourpres (1998, v češtině vydaná o tři roky později pod titulem Purpurové řeky), a to zejména díky filmovému zpracování z roku 2000 (hlavní roli ztvárnil Jean Reno).

V horském nehostinném prostředí u města Guernonu dochází k brutální vraždě a na pomoc při vyšetřování je povolán tvrdý a neohrožený komisař Pierre Niémans z Paříže. Ve stejnou dobu, ale několik set kilometrů daleko, dochází k hanobení hrobu a loupeži do školní kartotéky. To si vezme na starost obhroublý policista Karim Abduf, který má vlastní smysl pro spravedlnost. Tyto dva zdánlivě naprosto odlišné případy se nakonec propojí a zůstává otázka, zda policisté dokáží zabránit dalšímu vražednému běsnění?

Film podle této knihy zdá snad každý milec detektivek, mystéria, napětí a hlavně úžasného Jeana Rena. Proč zkoušet knihu? Má jiné tempo a spád a neustále vás drží v napětí, navíc je zajímavé střídání pohledu dvou zdatných policistů. Závěr knihy je navíc jiný, než ve filmu a můžu říct, že kniha dýchá vlastní atmosférou.

Purpurové řeky se čtou jedním vrzem, jak jsou napínavé. Máte-li rádi detektivky s hutnou náladou, zapletenou minulostí a poctivou policejní prací, měli byste sáhnout po této knize, stojí za to!

purpurove reky

Název: Purpurové řeky
Autor: Jean-Christophe Grangé
Žánr: detektivní thriller
Originální název: Les rivières pourpres (1997)
Nakladatelství: XYZ
Rok vydání: 2019, pevná
Počet stran: 424
Hodnocení: 90 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/54396992/purpurove-reky/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Barbara Semenov by si přála, aby byl čtenář knihou inspirován a motivován, že nic není nemožné, když se chce, když je vůle.

barbara semenov 200Barbara Semenov je novinářka, publicistka, básnířka a producentka, která vystudovala Fakultu žurnalistiky UK a v letech 1975 až 1981 působila jako redaktorka v Televizních novinách Československé televize. Pod tlakem odporu k t...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Úklony a úklady

Uklony 200Po Etiketě &špionáži se záhy v celkem brzké době po sobě na české pulty dostal i další díl této veleúspěšné série, a to s názvem Úklony & Úklady. Příběh o dívce Sofronii, která k malérům nemá daleko, pobaví své čtenáře a ještě k tomu stihne vyřešit...


Literatura

Co má společného román Paní Dallowayová Virginie Woolfové s oscarovým snímkem Hodiny?

virginie 1902Klasika Virginie Woolfové vždy láká k přečtení. Dokonalý styl, skvělé popisné pasáže, psychologie postav. Každodennost, introspekce. Její Paní Dallowayová je kniha, která se nachází v mnoha kniho...

Divadlo

Pozemšťan. Premiéra ONE MAN SHOW v Divadle Bolka Polívky v Brně

Pozemstan perexDruhou premiérou letošní sezony byla pod patronací principála Bolka Polívky 5. dubna autorská inscenace Pozemšťan v podání herce Pavola Seriše a v režii Hany Mikoláškové. Komediální pantomimou a vlastními komentovanými vstupy herec vypráv...

Film

Co mají Forman s Menzelem společného a co je rozděluje

formen menzel perexPánové Miloš Forman a Jiří Menzel proslavili českou kinematografii i v mezinárodním kontextu, prvních z nich se navíc prosadil i v Hollywoodu. Oba začínali v 60. le...