Životní terno aneb život za život

Životní terno aneb život za život

Tisk

zivotni-terno 200Připravte si kapesníčky, je zde další dílo od Fredrika Backmana. Tentokrát krátký příběh nazvaný Životní terno.

 

 

 

Děj se odehrává v Helsingborgu noc před Štědrým dnem. Nemocniční chodbou kráčí žena v tlustém šedém svetru, aby si někoho odvedla. V deskách má jména všech aktérů: pětileté holčičky trpící rakovinou, která se bojí „mimouzemšťanů“, dvacetiletého mladíka láskyplně leštícího pivní sklenici ve vysněném baru i pětačtyřicetiletého muže, který uhání tmou v drahém autě a hledá, do čeho by narazil. Jeden z nich přijde o život, pokud se pro něj někdo jiný dobrovolně neobětuje…

Životní terno napsal Backman, jak prozrazuje v úvodu, jedné prosincové noci, když jeho žena a děti spaly kousek od něj. Hodnotil uplynulý rok, cítil se vyčerpaný a unavený a přemýšlel o životních volbách. „Přemýšlel jsem, jak by mělo vypadat úplně nesobecké chování. Uvažoval jsem o tom, kvůli komu bych byl ochotný zemřít a pro koho bych byl ochotný obětovat život. A jaký je mezi tím rozdíl. Tenhle příběh vypráví právě o tom,“ popisuje.

Dílo se těžce popisuje, je rozehráno na pouhých několika desítkách stran a na každého bude zřejmě působit jinak. Nedá se mu upřít, že je silné a typickým autorovým stylem útočí na emoce čtenáře, ale přesto mu za mě něco chybí. Přečetla jsem jej na jeden zátah, ale neoslovilo mě – možná jsem jen nebyla ve správném rozpoložení, nebo jsem zkrátka čekala mnohem více.

Fredrik Backman je podle mě mistrným vypravěčem, což jsem si ověřila především v příbězích z Medvědína. Moc se mi líbí také jeho kniha Co by můj syn měl vědět o světě. Jeho skalním fanouškům se zřejmě Životní terno bude líbit a délku mu odpustí, já ale vydávání takových krátkých děl jednoduše neuznávám. U novely A každé ráno je cesta domů delší a delší bylo přidanou hodnotou alespoň to, že prodeje z ní putovaly na dobrou věc, tady se mi zdá, že jde jen o snahu vydělat… A přiznávám, že mě to na autora mrzí.

Fredrik Backman pochází ze Stockholmu, pravidelně píše sloupky do švédských novin a na svůj blog. Jeho prvního románu Muž jménem Ove (2012, česky Host 2014) se jen ve Švédsku prodalo přes sedm set tisíc výtisků a práva byla prodána do třiceti zemí. Po úspěšné prvotině autorovi vyšly další knihy: Co by můj syn měl vědět o světě (2012, u nás 2017), Babička pozdravuje a omlouvá se (2013), Byla tady Britt-Marie (2014), Medvědín (2017), jeho pokračování My proti vám (2018) a novela A každé ráno je cesta domů delší a delší (2018).

zivotni-terno

Životní terno
Autor: Fredrik Backman
Překlad: Helena Matocha
Žánr: novela
Nakladatelství: HOST
Rok vydání: 2019
Počet stran: 79
Hodnocení: 65 %

https://www.hostbrno.cz/zivotni-terno/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Litomyšl

zamek litomysl arkady 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašid...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jak vycvičit draka

jak vycvičit draka perVeleúspěšné pokračování kresleného filmu Jak vycvičit draka, tak to je hit letošního roku. Aby toho nebylo málo, přináší nakladatelství Albatros knižní zpracování včetně pracovního sešitu pro všechny malé fanoušky.

...

Literatura

Bláznův průvodce na cestu do Vesmíru

blaznuv pruvodce 200Petra Talová (1964) - terapeutka a spisovatelka vyvinula vlastní metodu osobního rozvoje - odhalování a odstraňování nevědomých mechanismů, kterou již více než deset let s úspěchem používá v praxi a nyní ji poprvé odhaluje veřejno...

Divadlo

Městská divadla pražská: šest ze sedmi premiér bude českých

divadlo rokoko abc shirley valentineCelkem sedm premiér chystají v divadelní sezoně 2012/2013 Městská divadla pražská. Až na jednu výjimku to budou české premiéry. Městská divadla pražská nabídnou divákům v nové s...

Film

Vykutálená parta z Madagaskaru je zpět

altČtveřice zvířecích uprchlíků z newyorské ZOO se k nám vrací ve svém třetím dobrodružství. Tentokrát je osud zavede do kasina v Monte Carlu, stanou se součástí bankrotujícího cirkusu doufajíce, že s jeho pomocí se dostanou nazpět do své milované domoviny, broo...