Organická oprátka

Organická oprátka

Tisk

organicka opratka 200V říjnu vydalo nakladatelství Host velmi zajímavou knihu mladého a nadějného autora české fantastiky Viléma Koubka se zvukomalebným názvem Organická oprátka. Mix apokalyptického světa, westernu a nezřízeného zabíjení v kombinaci s neotřelým jazykem působí jako velké lákadlo!

 


Vilém Koubek (*1988) momentálně pracuje jako redaktor časopisu 100+1 zahraniční zajímavost a ve volných chvílích recenzuje počítačové hry pro portál Games.cz. Miluje hudbu, rád vaří a má úchylku na mechanické klávesnice. Do literatury pronikl po boku Jany Kilianové prostřednictvím cynického stripového komiksu Korektor. Prozaický debut si odbyl roku 2018, kdy mu nakladatelství Host pomohlo vyvrhnout na světlo světa intelektuální splatterpunkovou řež Čepel entropie.

Na jedné straně živořící zbytky lidské civilizace a na straně druhé nelítostné stroje a mezi nimi stojí náš hrdina Rust. On to tedy není typický sluníčkový hrdina, který zachrání situaci, zamiluje se a žije šťastně až do smrti. Když se s ním setkáváme, tak zrovna dělá hrobaře a snaží se protloukat, jak se dá. Ale člověk míní a život mění a tak se náš protagonista dostane do středu dění, potká prima holku, dávné známé i nepřátele. Jak taková šílená jízda může dopadnout?

Vilém Koubek na mě působí jako zjevení jednak výběrem neobyčejného a velmi svěžího mixu žánrů, které si nijak nepřekáží, naopak dokáží samostatně zaujmout, ale i příjemně koexistovat. Příběh je naprosto šílený, i když pointa nebo spíš závěr jako takový, je celkem ohraný a v literatuře i filmu ho vídáme často. Ke konci mi to přišlo už moc překombinované, přímočařejší řešení by mi bylo milejší.

Co mi ale vyrazilo dech, to jsou autorovy hrátky s naší mateřštinou - a to nemám na mysli jenom hlášky, které patří mezi povinné vybavení českých akčních děl, ale celkově užití přirovnání, mazlení se s češtinou a vychutnávání si opojného zkrocení řeči. Autorův styl patří mezi nezaměnitelné a myslím, že buď si jej zamilujete, nebo zprotivíte.

Pokud v českých vodách fantastiky hledáte neokoukané tváře, které vám můžou nabídnout pohled do své neutuchající představivosti, měli byste zkusit právě Organickou oprátku. Ale pozor, není to nic pro slabší povahy!

organicka opratka

Název: Organická oprátka
Autor: Vilém Koubek
Žánr: sci-fi, postapo
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2019, pevná
Počet stran: 317
Hodnocení: 85 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete pořídit zde: https://www.knihcentrum.cz/organicka-opratka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jana Koubková: „Dobrá muzika je prostě dobrá muzika, je jedno, do kterého stylu patří“

Koubkova Jana 200K Janě Koubkové právem patří spousta přívlastků; je jedinečná (nejen) jazzová zpěvačka, skladatelka, moderátorka, která na pódiu i v rádiu skvěle komentuje jednotlivá čísla; a má mimořádný básnický talent, jímž komentuje veřejné dě...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Předmět doličný

Predmet dolicny200Soudní patoložka Kay Scarpettová řeší případ brutální vraždy mladé spisovatelky. Všechno se ale ukáže být mnohem komplikovanější. S novým detektivním příběhem z pera americké spisovatelky Patricie Cornwellové přichází Knižní klub.<...


Literatura

Další zdar pro čtenáře young adult? Dům fúrií od Madeleine Rouxové

dum furii 200V listopadu vyšel první díl nové série u nás oblíbené americké autorky Madeleine Rouxové, s tajuplným názvem Dům fúrií. Dokáže lapit mladé čtenáře do svých temných sítí a ponuré atmosféry, jako tomu by...

Divadlo

Vězeňský kvintet

vezensky kvintet200Máj - lásky čas. Jaro je v plném květu a omamná vůně vítězství se line osvobozenými pražskými ulicemi, jež se stávají němými svědky příběhů se šťastnými konci i přívalů radosti vyvěrajících z návratů, setkávání a toliko kýžené t...

Film

Nová animovaná pohádka o psích kamarádech již brzy v českých kinech

haftanan 200Hlavním heslem nové animované pohádky s názvem Haftaňan a tři mušteriéři je „jeden za všechny a všichni za jednoho“! Příběh o lásce, přátelství, psím dobrodružství a odvaze vstoupí do českých kin 17. února.

...