Vydejte se na vzrušující cestu po stopách zvířat

Vydejte se na vzrušující cestu po stopách zvířat

Tisk

kdopak to tu bezel 200V nakladatelství Kazda vyšel další krásný titul určený pro nejmenší čtenáře od 4 let s názvem Kdopak to tu bězěl?

 

 



Kdopak to tu běžel? přenáší nejmenší i ty starší čtenáře na zasněžené stránky, kde se nachází zvířecí stopy ve skutečné velikosti. Jak se píše v úvodu, někdy otisky doprovází také další důkazy zvířecí přítomnosti, jako jsou například pírka, ohlodané plody, ohryzané stromky nebo výkaly a moč.

V knize se nacházejí stopy od domácích zvířat (pes, kočka), ptáků, hlodavců, ale také tvorů z lesa jako jsou veverky, lišky, divoká prasata nebo třeba jezevec. U každého ze zvířat jsou na jedné stránce vyobrazeny stopy a na druhé se nachází texty. Ty obsahují popis těchto stop a také nějaké zajímavosti o daných zvířatech: například o jejich zvyklostech, prostředí nebo specifických vlastnostech.

Popis stop u myši vypadá takto: „Komupak patří tyto maličké tlapky? Tady snějem ťapkala myška. Její malé, holé nožičky mají vepředu čtyři prsty a vzadu pět prstů s drápky. Dlouhý ocásek, který ji táhne všude za sebou, zanechal ve sněhu vlnitou linku.“

Texty nejsou dlouhé a jsou členěny do přehledných a krátkých odstavců. Jejich styl je přizpůsoben věku čtenářů – věty jsou krátké a používaná slova jsou jednoduchá a srozumitelná. Autor se na čtenáře také často obrací a budí tak dojem, že si s ním povídá a opravdu jej provádí přírodou. („Lišku nejspíš spatříš jen z velké dálky, je totiž poměrně plachá. Jakmile tě zavětří, vezme do zaječích.“)

Grafická stránka knihy je opravdu geniální. Nejde jen o mistrné ztvárnění samotných stop, ale také o kresby samotných zvířat. Ta na nich vypadají opravdu jako živá a kresby jsou natolik realistické, že by klidně mohly být v nějaké encyklopedii místo fotografií. Ilustrátorce se také skvěle podařilo ztvárnit zvířata i v pochybu a jejímu malířskému umu není co vytknout.

Kdopak to tu běžel? je útlá kniha, ale vše dohání svým provedením a zajímavým obsahem. Byla pro mě milým překvapením a už se těším, jak ji budu jednou číst s dětmi.

kdopak to tu bezel

Kdopak to tu běžel?
Autor: Svenja Ernsten, Christine Henkel
Překlad: Barbora Špundová
Žánr: pro děti a mládež, od 4 let
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2019
Počet stran: 28
Hodnocení: 93 %

https://www.knihykazda.cz/kdopak-to-tu-bezel/

O knihu můžete soutěžit zde: http://www.kultura21.cz/souteze/20155-kdopak-to-tu-bezel-soutez


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Hrad Malenovice

hrad malenovice 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chy...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vařila jsem pro Picassa - pohádka z jihu Francie

picasso200Snad se nenajde nikdo, kdo by neznal věhlasného mistra kubismu Pabla Picassa. Muž ověnčený slávou a velkou přízní žen. I přesto, že je příběh knihy Vařila jsem pro Picassa smyšlený, můžeme doopravdy vědět, zda k něčemu podobnému nedošlo?


Literatura

Biografie biatlonové legendy možná vyšla příliš brzy

fourcade 200I díky úspěchům českých reprezentantů patří biatlon v posledních letech k nejoblíbenějším sportům v tuzemsku vůbec a závody, které se na našem území pořádají, bývají často vyprodané. K největším legendám a hvězdám tohoto sportu rozhodně patří fe...

Divadlo

Kulturní centrum Vzlet uvádí celovečerní divadelní inscenaci Příchozí, která tematizuje život lidí s tělesným postižením

Příchozí perexCelovečerní divadelní inscenace Příchozí, kterou v dnešní premiéře uvedlo kulturní centrum Vzlet, propojuje na jevišti lidi s tělesným postižením s herci. Podává téma života s handicapem jako silnou metaforu pro setkávání s čímkoliv novým,...

Film

Iránské filmy se vracejí

iransky film white baloon 200Spočítali bychom na prstech jedné ruky, kolik děl z Iránu země uvedla Česká televize (jinde bychom je očekávali marně), kolik se jich dostalo do tuzemských kin - nejnověji