Mizejí vám knihy? Možná za to můžou Knihožrouti

Mizejí vám knihy? Možná za to můžou Knihožrouti

Tisk

Knihozrouti1 rozs vydani

Vyprodaná kniha Kláry Smolíkové Knihožrouti s podtitulem Kdo se zakousl do knih se dočkala 2. rozšířeného vydání. Opět se můžete těšit na detektivní pátrání dvojice mladých knihomolů i na krásné ilustrace Báry Buchalové.

Zanedlouho po prvním dílu této série vyšla dvě pokračování, která se dala číst i samostatně, ale přeci jen už čtenář věděl, že jeden detektivní případ Aleše a Zorky prošvihl. A sehnat ho nebylo vůbec jednoduché, protože v obchodech byl povětšinou vyprodaný. Naštěstí se nakladatelství Triton rozhodlo  vydat tento knižní hit pro děti znovu, a tak se můžeme začíst do druhého, navíc ještě delšího, vydání.

Hlavními hrdiny jsou dva mladí knihomolové, kteří jednoho dne vyslechnou v místní knihovně samotnou knihovnici, které se ztrácejí knihy. Rozhodnou se tomu přijít na kloub a začnou pátrat po ničemném zloději. Jako myšky se plíží knihovnou a poslouchají, o čem si přítomní čtenáři povídají. A nakonec dostanou výborný nápad. Zůstanou v knihovně až do noci a konečně zjistí, kdo si tajně odnáší knížky.

Samotný obsah je uzpůsobený malým dětem. Jedná se o titul poměrně malého formátu s velkými písmenky a slušnou porcí obrázků. V příběhu najdete vedle pátrání Aleše a Zorky i nějaké rébusy, popis správného detektiva nebo několik tipů, jak zabezpečit knihovnu.

Vedle toho zde samozřejmě nechybí ani velké množství ilustrací s vyobrazením hlavních i vedlejších postav a samozřejmě i spousty knih. Asi neprozradím žádné tajemství, že velkou roli hrají i tzv. Knihožrouti. Ostatně právě oni dali knížečce jméno a ani jejich obrázky zde nechybí - uvnitř potom najdete i celkový bestiář všech Knihožroutů.

Děj je pro děti lehce pochopitelný, velice zábavný a samozřejmě zčásti i poučný. Autorka Klára Smolíková už v mnoha knihách ukázala, že je přebornicí na kombinaci humorného příběhu s naučným obsahem. Díky tomu jsou její knížky oblíbené dětmi i jejich rodiči, kteří se do nich někdy sami začtou.

V této sérii se především snaží trochu přispět k rozšíření lásky ke knihám a dokázat, že zábava rozhodně není jen s počítačem nebo televizí. Knižní příběhy jsou na světě mnohem déle, a proto mají i daleko více kladných referencí. Dokáží malé čtenáře přenést do cizích světů (což je výborně ukázáno i v Knihožroutech) a nabídnout jim opravdu nečekaná dobrodružství.

Knihozrouti1 450

Knihožrouti – Kdo se zakousl do knih?

Autor: Klára Smolíková

Žánr: Literatura pro děti a mládež

Vydáno: 2020, druhé vydání

Nakladatelství: Triton

Počet stran: 96

Ilustrace: Bára Buchalová

Hodnocení: 90%


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Beroun

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jaké to je, když začne růst les v domě

les-v-dome perexŘíkáte, že mám být šťastná. Říkáte, že se to musím naučit. Říkáte, že si štěstí zasloužím. Tak já vám o sobě něco povím. Tyto čtyři krátké věty tvoří motto knihy Les v domě, jejíž autorkou je Alena Mornštajnová. Vypravěčkou silného osobníh...


Literatura

Šarlatové kimono a oceány lásku přenáší

Sarlatove kimono, perexNa romantické příběhy moc nejsem. Těch jsem se načetla v pubertě do sytosti a asi se jich přesladila. Šarlatové kimono mne ale zaujalo na první pohled. Červeně laděná obálka s rudovláskou v kimonu se povedla. A pak ten...

Divadlo

Co se škádlívá, to se rádo mívá
ImageV neděli 12.února 2012 uvedlo Městské divadlo Zlín pohádku Jak si spolu hráli. Na jedné louce se ocitli dva – Zajda a Felix. Ona veselá, hravá, trošičku potrhlá, ale v hloubi duše hodná bytůstka. On, na ...

Film

KRÁL ARTUŠ: LEGENDA O MEČI

Artus plakat (2)Guy Ritchie, jenž pozornost na sebe upoutal adrenalinovým uchopením příhod Sherlocka Holmese, se v obdobně „nabušeném“ stylu vypravil k artušovské legendě – a spolehlivě pohřbil všechnu její poezii. Do ponura laděná fantasy s fantaskn...