Připomeňte si vánoční časy se Sněhovou sestřičkou

Připomeňte si vánoční časy se Sněhovou sestřičkou

Tisk

snehova-sestricka 200V nakladatelství HOST vyšla kniha Sněhová sestřička, která se v Norsku záhy po vydání stala bestsellerem a práva na jeho vydání byla prodána do více než dvaceti zemí.


Když na Vánoce není nálada

Vánoce jsou magickým obdobím pro každého, a obzvláště pro děti. Moc se na ně těší i Julián, pro kterého býval Štědrý den vždy tím nejkrásnějším v roce. Jenže tento rok je vše jinak – rodiče nechtějí o přípravách ani slyšet a život jen přežívají a bloumají jako těla bez duše. Může za to smrt jejich dcery Juni a tedy těžká ztráta. Julián se ze všech sil snaží rodiče i svou mladší sestru nějak rozveselit, ale vůbec se mu to nedaří.

Jeho život se změní, když v plaveckém bazénu potká Hedviku, přímočarou, drzou, ale veselou dívku. Okamžitě se spolu skamarádí, tráví spolu čas a povídají si. Julián je k Hedvice také pozván na návštěvu a z pohádkového domu je jako u vytržení. Hedvika mu mnohokrát takzvaně otevírá oči a hlavně mu dodává naději.

Kouzelná atmosféra, nadpřirozeno i dojetí

Kromě adventní atmosféry příběh nabízí také další rovinu, takovou na jednu stranu pohádkovou, na druhou spíše mystickou a nadpřirozenou. Moc se mi líbilo, jak to vše autorka vymyslela a zakomponovala – nepůsobí to děsivě a v příběhu má smysl a funguje. Dobře vyvážené jsou i veselé okamžiky s těmi smutnějšími.

snehova sestricka1

Skvělé ilustrace

Sněhová sestřička nabízí něžný vánoční příběh a dokonalou knihu z ní dělá spojení s ilustrátorkou Lisou Aisato. Ta postavám vdechla duši, přidala k nim ještě další emoce a také dokázala skvěle pracovat s atmosférou. Vánoční prvky střídá temnější prostředí, ale brzy zase nastává odlehčení a dohromady má čtenář prostor nechat na sebe stránky působit.

Už se těším, jak tato kniha bude součástí našich Vánoc, až budeme mít děti. I o takových tématech je potřeba s nimi mluvit a taková forma je výborná. Navíc může jít o skvělou tradici.

Maja Lunde (* 1975) je norská spisovatelka, která ohromila svět svým prvním románem pro dospělé Historie včel (2015, česky 2017). Práva na jeho vydání byla prodána do více než třiceti zemí a v Německu se stal nejprodávanější knihou roku 2017. Autorka navázala dalším úspěšným románem Modrá (2017, česky 2018), z nějž se rovněž stal mezinárodní bestseller.

snehova-sestricka

Sněhová sestřička
Autor: Maja Lunde, ilustrace Lisa Aisato
Překlad: Karolína Stehlíková
Žánr: vánoční příběh
Nakladatelství: HOST
Rok vydání: 2019
Počet stran: 199
Hodnocení: 90 %

https://www.hostbrno.cz/snehova-sestricka/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je potřeba neustále tvořit a snažit se být lepší a lepší, říká výtvarník Pavel Oparty

oparty 200Od pátku 25. února představuje ve foyer v Domě kultury v Kroměříži svou tvorbu bohumínský výtvarník Pavel Oparty. Jeho výstava nese název Melodie barev a přináší kromě obrazů také umělecké fotografie a digitální grafiku. Kroměřížská výstava tohoto kr...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Kamil Bouška: Dokumenty

dokumenty200Málokterá básnická kniha na sebe poutá v poslední době tolik pozornosti jako triptych Dokumenty Kamila Boušky (doprovozený ilustracemi Jana Turnera). Svůj podíl na tom má i nominace na cenu Magnesia Litera, nicméně soubor rezonoval ještě dlouho p...


Literatura

Dina a tajemství starých tenisek

dina200Dina je osmiletá školačka, která jede s tatínkem na výlet za tetou. No, vlastně ne na výlet, ale na prázdniny. A vůbec neví, co ji tam čeká. Tuhle tetu nezná a tu její vesničku, s tím legračním názvem Velká Hučka, už vůbec ne. Ale přesto se do Hučky těší. ...

Divadlo

Escorial: Soumrak padá na královský hrad!
Image29. únor je magické datum. Je jednou za čtyři roky a přímo vybízí k výjimečným událostem. Jednou z nich rozhodně byla premiéra inscenace Escorial: Soumrak padá na královský hrad!, debutové představení divadla J...

Film

Rafani: 31 konců/ 31 začátků

altDne 25.6.2012 vešel do distribuce osobitý dokument - debut umělecké skupiny Rafani 31 konců/ 31 začátků, lze ho tak zdarma zhlédnout na serveru Doc Alliance Films (http:/...