Ponořte se do fascinujícího světa ryb

Ponořte se do fascinujícího světa ryb

Tisk

co-ryba-vi 200Etolog Jonathan Balcombe napsal knihu nazvanou Co ryba ví?, ve které vyvrací mýty a přináší spoustu zajímavých informací.

 

 

 

Kniha je rozdělena na šest částí: Nepochopená ryba, Jak ryba vnímá, Co ryba cítí, Jak ryba přemýšlí, Koho ryba zná, Jak se ryba rozmnožuje a Ryba bez vody. Na začátku nechybí předmluva a na konci zase doslov, poznámky, poděkování a rejstřík. Jednotlivé části jsou děleny do menších kapitol a celkově dílo působí přehledně a dělení je logické.

Co ryba ví? vyvrací domněnku, že ryby jsou hloupými stvořeními a věřím, že spousta čtenářů se na ně bude po přečtení dívat úplně jinak. „Hlavním závěrem, který si z tohoto pohledu do mysli ryby můžeme odnést, je to, že ryby jsou myslící jedinci se vzpomínkami, jsou schopny plánovat a rozpoznávat druhé, disponují instinkty a dokáží se poučit ze zkušeností. V některých případech si rybí tvoříi kulturu,“ píše se na straně 190.

Čtení knihy mě ohromně bavilo a nejčastěji jsem u něho žasla a říkala si, že to snad ani není možné. Svět ryb je opravdu fascinující! Z informací co mě utkvěly, mě zaujal například pokus ukazující, jak ryby rozeznávají hudbu nebo zmínka o sumečcích tečkovaných, kteří mají po celém svém těle přibližně 680 tisíc chuťových pohárků. Zrovna u tohoto příkladu se projevil také autorův odlehčený styl a smysl pro humor, kde dodával: „Ač se snažím sebevíc, prostě si nedokážu představit, jaké by to bylo, kdyby celé moje tělo fungovalo jako jazyk. Jsem si ale poměrně dost jistý, že bych chtěl, aby se to dalo i vypnout.“ (str. 61)

Jonathan Balcombe zde dokázal kombinovat odborné informace jak s mnoha svými názory a pohledy a tak také s nejrůznějšími výzkumy a studiemi. Do nich zahrnul také zkušenosti nejrůznějších lidí s jejich domácími mazlíčky – akvarijními rybičkami. Sama jsem jejich hrdá majitelka, s manželem jde o náš velký koníček, a proto jsem byla velmi vděčná za zajímavosti o nich. A smála jsem se, že si s nimi spousta lidí povídá a někdo jim přeje dobrou noc jako my, když jim zhasínáme. :-)

Co ryba ví? je další skvělou knihou z edice Živá příroda nakladatelství Kazda a mě nezbývá než ji doporučit všem milovníkům němých i ostatních tvorů.

Jonathan Balcombe býval ředitelem oddělení pro studium vědomí zvířat v institutu Humane Society Institute for Science and Policy ve Washingtonu. Nyní je nezávislým autorem a redaktorem a přednáší o vědomí zvířat. Je autorem čtyř knih včetně Second Nature (Druhá přirozenost) a Pleasurable Kingdom (Království potěšení) a více než šedesáti vědeckých článků a kapitol knih o chování zvířat a jejich ochraně. Je populárním hostem rádií, objevil se také v televizním kanálu National Geographic a v několika dokumentárních filmech. Píše pro The New York Times, The Washington Post a do dalších periodik. Žije v Ontariu. Najdete ho na Facebooku, můžete ho sledovat i na Twitteru na @Jonthanpb1959 nebo navštívit jeho webové stránky jonathan-balcombe.com.

co-ryba-vi

Co ryba ví?

Autor: Jonathan Balcombe
Překlad: Vendula Hlavová
Žánr: Živá příroda
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2019
Počet stran: 304
Hodnocení: 93 %

https://www.knihykazda.cz/co-ryba-vi/

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: http://www.kultura21.cz/souteze/20214-co-ryba-vi-soutez


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivan Lupták: "Jako bych složil metrák uhlí…"

Klb rvacu Ivan Luptak 200Rozhovor s hercem Ivanem Luptákem, interpretem audioknihy Klub rváčů. Ivan Lupták vystudoval DAMU, ve studentském divadle Disk hrál v absolventském představení Kazimír a Karolína (Öden...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Andělská inspirace na rok 2015

Andelska inspirace 200Tákže: Je libo dáreček pro někoho, kdo má rád drobné milůstky a příjemnosti? Nebo pro sebe? Pak je takovýhle kalendář na příští rok naprosto ideální. Je plný každodenních poselství pro lepší i horší dn...


Literatura

Robert Bryndza – Chladnokrevně

chladnokrevne 200Nakladatelství Grada vydalo v listopadu další detektivní případ britského autora Roberta Bryndzy, který je u nás oblíbený i proto, že žije s manželem na Slovensku. Chladnokrevně pro mě znamenalo první setkání s tímto autorem a musí...

Divadlo

Festival pro děti a jejich rodiče VyšeHrátky slaví 20 let

vysehratky2Divadelní představení Studia Damúza a dalších souborů. Výtvarné, pohybové a vzdělávací workshopy. Koncerty kapel Bombarďák nebo Rozbal to! Tak bude vypadat oslava 20. ročníku festivalu pro děti a jejich dospělé s názvem VyšeHrátky, který proběhne v t...

Film

Captain America: Občanská válka je nabitý akcí od začátku do konce

Kažcaptain america 200dý nový film s nálepkou Marvel je očekáván s obrovským napětím a touhou. Nejinak tomu bylo i u dalšího pokračování Kapitána Ameriky s názvem Občanská válka. A tentokrát se máte opravdu na co těšit.

...