James Fallon = psychopat, který měl štěstí

James Fallon = psychopat, který měl štěstí

Tisk

psychopat 200V nakladatelství Portál vyšla velmi zajímavá kniha nazvaná Psychopat v mém mozku s podtitulem Neurovědcova cesta k odhalení jeho temného já. Jejím autorem James Fallon.

 

 

 

Od té doby, kdy jsem četla knihy Martina Lindstroma a dalších marketingových expertů, mě neurověda fascinuje. Kdyby nebyla tak složitá a nekloubila se s medicínou, hned bych se jí věnovala. Takto o ní alespoň ráda čtu, a proto jsem se nadšeně pustila i do této knihy.

James H. Fallon jednoho dne zkoumá skeny svých rodinných příslušníků, které mu měly posloužit jako kontrolní záznamy určené ke srovnání se snímky pacientů s Alzheimerem. Všimne si, že úplně vespod leží snímek, který odpovídá mozku psychopata a s hrůzou zjistí, že se jedná o jeho mozek.

V prologu se pak přiznává, že svůj příběh napsal mimo jiné proto, aby se svou rodinou a také kamarády a známými sdílel povědomí o biologickém a psychosociálním zázemí své rodiny. Odhalování pravdy založil na vědeckých datech z oblasti neurozobrazování, genetiky a psychiatrie a chtěl osvětlit také diskuze točící se kolem tématu psychopatie.

Kniha začíná tímto upřímným prologem a následuje deset kapitol vysvětlujících například, kdo je psychopat, jaký je mozek vraha, jak je to s láskou, nebo zda se dá psychopat změnit. Tyto odbornější kapitoly plné teorie, fotografií mozku a různých nákresů. Zde mě jen mrzelo, že jsou všechny černobílé, a to především ty, kde podle textu hrály barvy důležitou roli.

Tyto kapitoly pak střídají osobnější vyprávění, kde James Fallon popisuje své dospívání (byl to pěkný výtržník a dost jsem se u jeho vzpomínek nasmála), zabývá se jeho příbuznými a jejich rodokmenem nebo líčí, jak se veřejně přiznal a co se potom dělo.

Moc se mi líbí, jak je kniha vystavěna - nejedná se ani o čistou beletrii, ani o úplně odbornou publikaci. Díky tomu je velmi čtivá a přináší navíc spoustu zajímavých informací. Moc mě bavilo číst autorova zamyšlení, překvapoval mě jeho přístup a fascinovaly informace o mozku.

Tato Neurovědcova cesta k odhalení jeho temného já byla opravdu jedinečná a doporučuji vám se na ni také vydat. A já si jdu pustit devětadevadesátý díl seriálu Myšlenky zločince s názvem Napodobitel, který je Jamesem Fallonem inspirován.

James H. Fallon je profesor v oboru neurověd působící 40 let na Kalifornské univerzitě. Je nositelem několika ocenění i majitelem úspěšných firem v oboru biotechnologií, spolupracuje s americkým ministerstvem obrany. Pravidelně se objevuje v médiích.

psychopat

Psychopat v mém mozku
Neurovědcova cesta k odhalení jeho temného já
Autor: James Fallon
Překlad: Vojtěch Pišl
Žánr: psychologie, populárně naučná
Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2019
Počet stran: 198
Hodnocení: 87 %

https://obchod.portal.cz/psychologie/psychopat-v-mem-mozku/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jak Jana Andresíková spadla z koštěte…

Jana Andresikova 200Herečka Jana Andresíková jako host Toboganu v pyžamu vyprávěla o svých neuvěřitelných karambolech, které ji v životě potkaly. Její zdravotní karta má několik stránek popsaných odshora dolů. Pa...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

O snech a jejich naplnění

Sen ktery se naplnil perexRok 1913. Rocco, Ráchel a Rosetta by se za normálních okolností nikdy nepotkali. Rocco je ochotný udělat všechno proto, aby se nestal mafiánem jako jeho otec. Rosetta je odvážná Sicilanka, která jen bránila svů...


Literatura

Sarah Waters – Platící hosté

platici200Poválečný Londýn. Rozdíly, zmatek, téměř nekonečné vzpamatovávání se z válečných hrůz. Do toho jedna zchudlá rodině, jeden zdánlivě šťastný manželský pár, jedna skrývaná touha... Jedna vražda. To jsou zásadní body děje románu Sarah Waters, Platíc...

Divadlo

„Ani tá najväčšia moc nemá večné trvanie, pokiaľ nie je založená na morálnych hodnotách.“ Alexander Dubček

dubcek 200Mestské divadlo v Trenčíne uviedlo tento rok novú hru Nádej Dubček, ktorú si milovníci divadla môžu opätovne vychutnať už tento mesiac. Repríza sa uskutoční 23. mája v Dome armády v Trenčíne.

...

Film

Saulův syn navrací noční můru minulosti

sauluv syn paraSaulův syn je maďarské drama, které nám jako svůj debutní film přináší režisér a scénárista László Nemes. V českých kinech ho můžeme vidět od 18. 2. 2016. Snímek nově ohodnocený soškou Oscara za neanglicky m...