Do Číny z pohodlí vašeho gauče

Do Číny z pohodlí vašeho gauče

Tisk

couchsurfing v cine 200Nakladatelství Kazda přineslo na český trh další knihu novináře a nadšeného cestovatele Stephana Ortha Couchsurfing v Číně.

 



Stephan Orth se po Íránu a Rusku vydal do Číny, aby zde prostřednictvím couchsurfingu, jehož podstatou je spát u někoho doma na gauči, poznal, jak tato supervelmoc funguje. A poznal to málem už při získávání víza, kde raději vše důležité zamlčel.

Na mě nejvíc udělal dojem popis čínského sledovacího systému v podobě aplikace Sezame Credit. Ten na mě působil jak z nějakého špatného sci-fi filmu a opravdu mě mrazilo a naskakovala mi husí kůže. Člověk v něm ztrácí body, pokud například neplatí včas dluhy, jde na červenou, nebo sleduje porno na internetu. A za dobré skutky jde zase body získat. „Celý život podle principu jakéhosi hodnocení bonity, mocný nástroj pro řízení lidského jednání, snížení kriminality, ale také k vynucování nepodmíněné poslučnosti vůči státu," popisuje autor na straně 40.

Fascinovaly mě také popisy různých technických vymožeností a podobných sledovacích prostředí, tak také autorových zážitků. Velmi zajímavou postavou na jeho cestě byla jedna policistka, reportérka internetové televizní show Nora nebo umělkyně Lin nesouhlasící s režimem a bojující s matkou. Všechny tyto postavy mají něco do sebe a dávají dohromady velmi zajímavou mozaiku. Názor si však musí každý čtenář udělat sám.

Couchsurfing v Číně jsem zase zhltla, ale četl se mi o něco hůře méně než předchozí Írán. Ale rozhodně se jedná o zajímavé nahlédnutí pod jednu velkou poklici.

Stephan Orth, ročník 1979, pracoval jako redaktor v dovolenkovém resortu pri redakci Spiegel Online, až se v roce 2016 osamostatnil coby nezávislý novinář. Orth žije v Hamburku, ale procestoval už 70 zemí a čtyřikrát pobýval delší čas v Číně. S couchsurfingem začal v roce 2004. Nakladatelství Kazda již vydalo dvě jeho úspěšné knihy: „Couchsurfing v Íránu“ a „Couchsurfing v Rusku“, za kterou dokonce dostal knižní cenu ITB.

couchsurfing v cine

Couchsurfing v Číně
Autor: Stephan Orth
Překlad: David Krásenský
Žánr: cestopis
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2019
Počet stran: 277
Hodnocení: 88 %

https://www.knihykazda.cz/couchsurfing-v-cine/

Až do 1. března můžete knihu vyhrát v naší soutěži: http://www.kultura21.cz/souteze/20236-couchsurfing-v-cine-soutez


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

5. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

5 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Plavec – předvánoční boj o život

plavec 200Český trh zažívá už delší dobu švédskou knižní invazi. Zaběhnutá jména a stálice jako je Stieg Larsson nebo Lars Kepler nemusím asi představovat. V srpnu se rozhodne, zda se i David Lagercrantz zapíše (pozitivně) do širokého povědomí čtenářů severs...


Literatura

Pohled do hlavy a paměti Karla Šípa

karneval pametovych bunek 200V listopadu vydalo nakladatelství XYZ útlou knížečku Karla Šípa s povedeným názvem Karneval paměťových buněk. Na 150 stranách nám oblíbený moderátor a bavič představí nejen své vzpomínky na dětství, posteskne s...

Divadlo

Laskonky v Divadle Na Maninách o osudových láskách i zklamáních

laskonky perexLaskonky. Představení na námět spisovatelky Báry Nesvadbové zařadilo do svého programu pražské Divadlo Na Maninách. Premiéra se uskutečnila v pátek 30. listopadu.

 

...

Film

Severský filmový čtvrtek zval na bláznivou jízdu v Autobusu sebevrahů


autobus200Skandinávský dům pokračuje ve svém cyklu Severské filmové čtvrtky v Komorním kině Evald. Minulý čtvrtek – 14. dubna 2016 – byla na programu komedie (i když se to podle názvu nemusí tak jevit) Autobus sebevrahů podle knihy oblíbeného finského autora Arta Paasalinny...