Na tý louce zelený, pasou se tam jeleni

Na tý louce zelený, pasou se tam jeleni

Tisk

myslivecNakladatelství Euromedia Group vydalo myslivecké povídky z pera známého ostravského lesníka a spisovatele Aleše Dostála. Pokud ve vás koluje krev tradičního lovce, máte rádi přírodu či pocházíte z lesnické rodiny, určitě nepohrdnete touto kvalitní literaturou.

V době věčného boje ochranářů s myslivci je to však možná trochu kontroverzní téma. Ochranáři dnes velice bojují za práva zvířat a vyčítají myslivcům, že v rámci přirozené regulace střílejí zvěř, anebo jim zazlívají způsoby lovu či odchytu zvířat a vytvářejí různé petice. Kromě myslivců se ale v lese pohybuje i hajný, který se stará o celý les, krmí zvěř a snaží se o udržení rovnováhy v přírodě. Ne každý v zelené uniformě je lovec, jehož prvotním zájmem je si zastřílet.

Kniha Na tý louce zelený obsahuje výběr sedmnácti povídek s mysliveckou tématikou. Přečíst si můžete například povídky Velikonoční jelen, Půl kňoura, Diana, Špajzka, Plukovník a muflon, Medvěd v pasti, Silvestr s jeleny, Nejrychlejší jelen, Přítel ministra a mnohé další. Děj povídek se odehrává na přelomu 80. a 90. let, tedy v době před revolucí, a těsně po ní. Autor píše s humorem a jemnou ironií, takže se při čtení povídek jistě dobře pobavíte.

Ukázka z knihy: 

Saša je čtyřicetiletý bezdomovec, kterému postavili dřevěnou boudu s kamny a palandou a stal se jejich zaměstnancem v loveckém podnikání v zemi nikoho. Před zamrznutím mu dovezli zásoby na půl roku, měl kozu, která bydlela s ním, seno, udici a brokovnici jednušku. Sůl a tabák mu obvykle vydržely, ale půlroční zásoby vodky vypil hned první měsíc. Saša se chtěl okamžitě objímat, ale smrděl tak strašně, že se odtáhly i lajky.

O autorovi: 

Aleš Dostál (*1946) se narodil v Ostravě, vystudoval Lesnickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Brně a pracoval u Lesů České republiky. Je autorem řady knih, první mu vyšla už v 80. letech minulého století, k těm posledním patří Pytlácké povídky (2017), román s mysliveckou tématikou Trofeje a ztráty (2018) a autobiografická novela Všichni psi mého
života (2019).

Název: Na tý louce zelený
Autor: Aleš Dostál
Ilustrace: František Flégl
Žánr: povídky
Vydáno: 2020
Stran: 176
Vydalo nakladatelství: Euromedia Group
Hodnocení: 90 %

myslivec

www.euromedia.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nad všechny poháry a medaile mám raději spokojenost a odezvu publika, říká Marek Meluzín

marek meluzin 200I když má své zaměstnání, tancem žije a nakazil tím už spoustu dalších. Řeč je o Marku Meluzínovi z Kroměříže. Během svého života prošel několika tanečnímu skupinami, aby si nakonec postavil tu svou a jako choreograf ji vedl a formova...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Matka vzala roha

matka vzala 200Sám jsem si svůj život nevybral.” Nejenom John Irving napsal svůj životopis velice originálním způsobem sepsaný v knize Moje imaginární přítelkyně. I v českém prostředí se můžeme těšit na netradiční pojetí vzpomínek Edgara Dutky,...


Literatura

Biografie biatlonové legendy možná vyšla příliš brzy

fourcade 200I díky úspěchům českých reprezentantů patří biatlon v posledních letech k nejoblíbenějším sportům v tuzemsku vůbec a závody, které se na našem území pořádají, bývají často vyprodané. K největším legendám a hvězdám tohoto sportu rozhodně patří fe...

Divadlo

Citové vzplanutí a herecký koncert Hany Maciuchové v Branickém divadle


maciuch 200Zamilovat se lze v jakémkoli věku. A láska může být opětovaná! To je asi největší poselství monodramatu francouzské autorky Noelle Chatelet Žena Vlčí mák. Představení, které uvedlo Branické divadlo, je hereckým koncertem Hany Maciuchové.

Film

Rodinná pohádková klasika se opět vrací na plátna – Kráska a zvíře

Kraska a zvire film perexOd proslulé animované verze se na plátnech a obrazovkách objevilo několik dalších zpracování tohoto „pojmu“ v pohádkovém světě, avšak úspěšným a velice zdařilým se stal až snímek z letošního roku z dílny Walt Disney...