Ukažte dětem, kde a jak bydlí zvířata

Ukažte dětem, kde a jak bydlí zvířata

Tisk

vis-kde-bydli-zvirata 200V nakladatelství Kazda vyšla další nádherná kniha od milovníka a popularizátora přírody Petera Wohllebena s názvem Víš, kde bydlí zvířata?

 

 

Tato kniha se mi jeví jako kombinace autorových předešlých knih Víš, kde jsou děti stromů? a Slyšíš, jak mluví stromy? Ta první byla určena nejmenším čtenářům a poprvé představila veverčáka Píťu a také práci ilustrátorky Stefane Reichové. A druhá zase přinesla spoustu zajímavých informací nejen mladším čtenářům.

Jak bydlí zvířata? je tedy opět doplněna unikátními ilustracemi a krásnými a působivými fotografiemi Jense Steingässera. Fotografie i ilustrace naleznou čtenáři na každé stránce, nemusí se tedy obávat jen samotných textů nebo nenázornosti.

Kniha je rozdělena do jedenácti velkých kapitol, které se dále člení na podkapitoly. Zaměřují se na pozorování zvířat, jejich bydlení, potravu, řeč, mláďata, emoce, soužití, počasí, nebezpečí a v závěru také na domácí mazlíčky. Jedna část je zajímavější než druhá a přečíst si můžete o opravdu velké škále zvířat.

Jednotlivé kapitoly nejsou zaměřené jen na teorii, ale obsahují také různé boxy například s názvem Vyzkoušejte si!, kde je popsán nějaký jednoduchý pokus, Infokoutek zaměřený na nějakou zajímavost, Zapojte se! s nějakou výzvou nebo kvíz. U něj naleznete postavu veverčáka Píti, zajímavou otázku a samozřejmě také správnou odpověď.

„Jak daleko doplace největší z jelenů, los?
100 metrů
20 kilometrů
100 kilometrů“ (str. 109)

Už dlouhou dobu nedám dopustit na knihy z nakladatelství Kazda, a když jsou navíc od Petera Wohllebena, vím, že jde o sázku na jistotu. Ty pro děti jsou snad ještě lepší než ty pro dospělé, protože jsou opravdu čtivé a hlavně nádherně zpracované. Ze čtení knih jako je tahle má totiž člověk opravdovou radost a dozví se také spoustu zajímavostí.

Peter Wohlleben (*1964) se chtěl už jako dítě stát ochráncem přírody. Po studiu lesnictví byl více než dvacet let úředníkem zemské lesní správy. Aby mohl realizovat svou vizi trvale udržitelné péče o les, převzal v roce 2006 coby hajný revír o 1 200 hektarech lesa v regionu Eifel. Dnes tam vede lesní akademii. Své znalosti předává na seminářích, při tematických prohlídkách lesa i na kurzech stavění srubů. Navíc objevil i radost z psaní knih a v roce 2015 se zařadil mezi mimořádně úspěšné autory. Jeho publikace „Tajný život stromů“ a „Citový život zvířat“ se staly světovými bestsellery.

Stefane Reichová se narodila v roce 1984 na sasko-anhaltském venkově a studovala Vizuální komunikaci na Bauhaus-Universität ve Výmaru. Tato diplomovaná designérka žije s manželem a dítětem v Lipsku.

vis-kde-bydli-zvirata

Víš, kde bydlí zvířata?
Poznáváme život na loukách a v lesích
Autor: Peter Wohlleben
Překlad: Magdalena Havlová
Žánr: pro děti a mládež
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2019
Počet stran: 126
Hodnocení: 95 %

https://www.knihykazda.cz/vis-kde-bydli-zvirata/

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: http://www.kultura21.cz/souteze/20288-vis-kde-bydli-zvirata-soutez


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jana Boušková: „Nad osobní kontakt s publikem nic není.“

Bouskova 200Rozhovor s harfistkou světového formátu Janou Bouškovou, která je neúnavnou patronkou festivalu Klášterní hudební slavnosti. Letošní 15 ročník má od 27. června do 13. září na programu symbolických 15 koncertů.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Les nás může mnohé naučit a je potřeba se o něj starat

Moudrost lesa 200Nakladatelství Kazda vydalo další knihu lesníka a především milovníka přírody Petera Wohllebena, tentokrát s názvem Moudrost lesa.

 

...

Literatura

Snová pohádka, ale ne pro děti

chlapec perexPři cestě metrem mě na eskalátorech zaujala knižní obálka s malým chlapcem u auta z první poloviny minulého století s tajemným názvem Chlapec, který rozdával sny. Takové kombinaci jsem nemohla odolat a pustila jsem se do čtení.

...

Divadlo

Dvě roviny Mistra a Markétky v Moravském divadle

MaM 1Představení Moravského divadla Olomouc na motivy Bulgakovova slavného románu Mistr a Markétka se odehrálo v sobotu 20. 5. v 16:00 v rámci 21. ročníku festivalu Divadelní Flora.

 

...

Film

Začne 22. ročník Festivalu francouzského filmu

FFF perexMezi 20. listopadem a 1. prosincem 2019 se uskuteční v pořadí již 22. FESTIVAL FRANCOUZSKÉHO FILMU. Kromě Prahy zavítá do dalších českých a moravských měst – do Brna, Českých Budějovic, Hradce Králové a Ostravy. Opět nabídne bohatý p...