Pokračování Posledního čísla přináší napětí i trochu romantiky

Pokračování Posledního čísla přináší napětí i trochu romantiky

Tisk

zlodej cisel perexSpolečnost v Británií blízké budoucnosti je rozdělená na dvě skupiny – Čisté, kteří mají všechna práva a privilegia a Dreky, podřadné lidi. Poté, co zničili cirkus Silvia Sabatiniho, jsou Drekyně Hošiko a Ben, který patří k Čistým, na útěku. Doprovází je bývalý policista Ben a malá Greta, která byla stejně jako Hošiko cirkusovou hvězdou.

 


Když je policie vystopuje, Ben se nechá zajmout pod podmínkou, že jeho přátelé mohou bezpečně odejít. Benova matka je vlivná ministryně, a tak si Ben myslí, že se mu nic nemůže stát. To se ale mýlí. Zatímco Hošiko, Jack a Greta jsou nuceni hledat pomoc v drekovském ghettu, z Bena, který se odmítl podvolit své matce, se stává nová cirkusová hvězda.

Už ne tak černobílý svět

Young adult román Zloděj čísel, který je pokračováním oblíbené knihy Poslední číslo, napsala anglická spisovatelka Hayley Barker. K napsání příběhu ji inspiroval její strach z rostoucí kriminality a nenávisti vůči etnickým menšinám v Anglii. Zatímco v Posledním čísle byly postavy černobílé – všichni Čistí zlí, kromě jednoho, a všichni Drekové až na jednoho dobří, v Zloději čísel jde autorka víc do hloubky. Představuje například Čistou političku, která chce spravedlivější a lepší svět, i drekovského vládce ghetta, který má svá temná tajemství.

Čas na změnu

Na pozadí příběhu Hošiko a Bena se odehrává politický boj, do kterého oba dva hrdinové výrazně zasahují. Není divu – vždyť právě oni ukázali, že změna je nejen možná, ale dokonce i potřebná. To se nelíbí Benově matce, která si na utlačování Dreků postavila svou úspěšnou politickou kariéru a hrozící změna je něco, co jí absolutně nevyhovuje. Proto se snaží porazit ve volbách svou konkurentku. Pokud by prohrála, přijde o všechno, a to nesmí dopustit. A udělá pro to cokoliv. Jak jinak ukázat světu, že Drekové jsou jen podřadná rasa, než vybudováním nového cirkusu, ve kterém budou Drekové před zraky Čistých hromadně umírat?

Brutální svět i trochu lásky

Svět, který autorka stvořila, je neuvěřitelně krutý a nespravedlivý. Scény z cirkusu jsou brutální a šokující. A právě na nich stojí celá kniha – protože jsou ukazatelem toho, jak velké rozdíly ve společnosti panují. Na lásku tentokrát moc prostoru nezbývá, a to hlavně proto, že Hošiko a Ben jsou většinu knihy odděleni. Důležitý je boj o moc, snaha o změnu a vykreslení společnosti, která diskriminuje lidi jen na základě jejich původů. Krátké kapitoly, ve kterých se v roli vypravěčů střídají oba hlavní hrdinové, zaručují čtivost. Příběh je plný akce a napětí až do poslední strany, na které vás čeká dějový zvrat, ze kterého zamrazí.

zlodej cisel


Zloděj čísel /Show Stealer
Autorka: Hayley Barker
Žánr: young adult
Nakladatelství: King Cool
Rok vydání: 2020
Počet stran: 472

Hodnocení: 90%

www.knihydobrovsky.cz/zlodej-cisel-205997482


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nejen na první porevoluční koncert Karla Kryla v Kroměříži vzpomíná Jana Knapková

jana2Není proč se divit, že průvodkyní Expozice Karla Kryla v Kroměříži je právě žena, která organizovala první Karlův koncert v Kroměříži v květnu 1990. Ing. Jana Knapková je nejen sympatická, a navíc muzikální dáma, zná písničkářovu tvorbu, ale t...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Hrůzyplná četba, u které budete drkotat zuby a okusovat si nehty

Zuby nehty 200Již dlouho jsem nečetla žádný pořádný horor ani strašidelný příběh. Jsem ale fanouškem mistra filmového hororu Alfdeda Hitchcocka a spisovatele Stephena Kinga, jenž je autorem několika excelentních knih toh...


Literatura

Příběh, který vás zasáhne

dan200„Uděláš pro mě něco?“ zeptá se jedna ze dvou hlavních postav románu Dánská dívka a rozpoutá tak nečekané, ve své době šokující, dění, které vede k metamorfóze druhé z nich. Malíř Einar Wegener se na naléhání své ženy, rovněž malířky, které nepřišla modelka...

Divadlo

Biskupskému dvoru bude kralovat Eliška/Rejčka

EliskaRejcka 200Letní premiéra na Biskupském dvoře bývá již tradičně spojena s některou výraznou brněnskou osobností či událostí. Příběh o životě Elišky Rejčky se nabízel už několikrát a dramaturgie našeho divadla o něm často uvažovala. Vždyť tato dvojná...

Film

Smutný konec nezapomenutelné herečky Kláry Jernekové

klara 200Kdysi slavná herečka Klára Jerneková, dlouholetá členka činohry Národního divadla Praha, zažila hořký konec své kariéry, deprese z osamění a alkohol jen urychlily její předčasnou smrt. Tak jako tak vytvořila řadu rolí, které přežily ji samotnou a má...