Seznamte se s americkou kuchyní

Seznamte se s americkou kuchyní

jizanska kucharka200Pojďte se díky Marshi Kocábové přesvědčit, že Američanky vaří a nepřipravují jen hamburgery, jak si mnozí myslí. Napsala totiž knihu Jižanská kuchařka, kterou vydalo nakladatelství Motto.

 

 

 

Kuchařka mě zaujala právě tím, že se jedná o méně typickou oblast – těch z jižní Ameriky jsem mnoho neviděla. A také se mi líbilo, že se autorka narodila v Severní Karolíně, ale už několik let žije v České republice.

Předmluvu ke knize napsala Natálie Kocábová, Marshina dcera. V ní sděluje, že máminy recepty jsou směsí historických událostí. Shrnuje, že její máma vaří jako její domov, který je složen z mnoha kultur – od Afriky až po Španělsko. Mámino jídlo je pro Natálii Amerika, miluje ho a přeje i čtenářům, ať si ho užijí.

Nejen recepty

Kniha je rozdělena klasicky na Předkrmy, Přílohy, Hlavní jídla, Pečivo a Dezerty. Zaujaly mě například Pořádné šťouchané brambory plné čedaru a slaniny, placičky hash browns podávané ke snídani, smažená zelená rajčata, typické Mac´n´cheese těstoviny se sýrem, kapustové karbanátky z quinoy. Lákavě vypadaly také jambalaya a gumbo, typická kreolská a cajunská jídla vařící se na spousty způsobů. Ze sladkostí plánuji zkusit kukuřičný chléb, mrkvový dort, citronové čtverečky nebo brownies.

Každý recept má český i anglický název, obsahuje seznam surovin, postup a několik vět navíc. Ty mě na knize zaujaly nejvíc a četla jsem je s velkým zájmem. Dozvěděla jsem se díky nim například, že pokrm zvaný Hopping John z černookých fazolí se jí 1. ledna pro štěstí a bohatství pro celý nadcházející rok. Název má prý původ v Africe a existuje mnoho jeho variant. Líbily se mi také krátké komentáře například o oblíbených jídlech autorky nebo jejich vzpomínky.

U receptů samozřejmě nechybí ani fotografie pokrmů. Ty jsou čisté – je na nich kladen důraz vždy jen na samotné jídlo. I když se v některých případech jedná o nefotogenická jídla, vypadají moc dobře a lákavě. Nejvíce se mi líbily fotografie jídel se zeleninou, které přímo hýří barvami.

Hodnocení

Na knize mě moc potěšilo, že se jedná o zahraniční recepty, které jsou však ze z místních a tím pádem dobře dostupných surovin. Marsha Kocábová mi byla moc sympatická, četla jsem každé její slovo. Až mě na konci knihy zamrzelo, že je tak krátká. Uvítala bych rozhodně i další díl kuchařky a už se moc těším, jak vyzkouším nějaké jižanské dobroty.

O autorce

Marsha Kocábová se narodila Wilmingtonu v Severní Karolíně jako jedno ze čtyř dětí. Vystudovala tanec na University of North Carolina a moderní tanec na North Carolina School of the Arts. V roce 1981 se v Mnichově seznámila s Michaelem Kocábem, přestěhovala se za ním do Československa a později se vzali. Má tři děti a tři vnoučata. Bývalá tanečnice a učitelka je dnes cvičitelkou pilates a textařkou. V roce 2009 napsala knihu Ani tady, ani tam, v níž pohledem cizinky pozoruje život v komunistickém Československu.

jizanska kucharka

Jižanská kuchařka
Autor: Marsha Kocábová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Motto ve společnosti Albatros Media
Rok vydání: 2020
Počet stran: 112
Hodnocení: 90 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/52537497/jizanska-kucharka/


 

Přihlášení



Imago, imagines I.-II.

Autoři zvolili jako východisko koncepce nové syntetické publikace věnované středověkému umění v českých zemích latinské slovo imago (označující nejen dvourozměrný obraz, kresbu apod., ale i výtvory trojrozměrné a případně i díla architektonická). academia.cz

Život byl pes

Tak to jsem já – pes Život. Rozhodně jsem se nenarodil jako domácí mazlíček. Díky různým okolnostem, které vám budu vyprávět, a také díky mému vzhledu a povaze, nikoho nenapadlo ho ze mě udělat. grada.cz
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Rozhovor

Aleš Prager: „Když jsem vstoupil do knižního světa, všichni z oboru říkali, že je to běh na dlouho trať – tak běžím. “

ales pragerLetos na jaře jste si na webu K21 mohli přečíst rozhovor "Kniha, kterou má cenu číst" se začínajícím táborským spisovatelem Alešem Pragerem. A protože je Aleš ...

Hledat

Chaty s osobností

Z archivu...

Čtěte také...

Vášeň ku knihe alebo príbeh emancipácie žien

zeny200Ako napovedá názov knihy, pôjde o vášeň, o silné emócie a zmenu sociálneho postavenia. To všetko má za následok kniha. Dnes vymierajúci predmet, do ktorého musíme mládež nútiť, v 18. storočí kľúč k pokroku a vzdelanosti.

...

Literatura

Zander podruhé a lépe

bratr hostPřiznávám, že první kniha Joakima Zandera pro mě nebyla úplně třešinkou na dortu. Propagace obrovská, očekávání tedy vysoké, výsledek byl horší, než jsem předpokládala. Nicméně mě to neodradilo se Zanderovi znovu podívat na zoubek a vyplatilo se!

Divadlo

Zlínské divadlo přináší další komedii od Francise Vebera

draha legrace 200Francis Veber je proslulý francouzský scenárista, producent, režisér, filmař a divadelník známý například díky filmu Drž hubu! nebo filmu a divadelní hře Blbec k večeři. Zřejmě právě díky jejímu úspěchu se v Městském divadle pustili do...

Film

Cesty pánů Hanzelky a Zikmunda po světě

hanzelkazikmund perexV dobách, kdy československé televizní vysílání bylo teprve v plenkách a kdy informace o dění ve světě dostával divák především prostřednictvím filmu (a to jak díky cestopisným dokumentům, tak týdeníkům, uváděným před celovečer...