Připravte si doma nějaký luxusní dezert

Připravte si doma nějaký luxusní dezert

moderni ceska cukrarina 200Nakladatelství Motto se chytilo příležitosti a v době slávy pořadu Peče celá země vydalo knihu jednoho z porotců – Josefa Maršálka. Jedná se o působivou kuchařku s názvem Moderní česká cukrařina.

 

 

Josefa Maršálka jsem před pořadem Peče celá země znala už z jiných televizních pořadů a také jsem jeho výzvy několikrát zahlédla v časopise Gurmet, proto jsem byla na jeho knihu moc zvědavá.

Mnoho stran, málo receptů

Už při čtení anotace knihy mě překvapilo, že se v ní má nacházet jen 47 receptů a to na téměř 192 stranách. Myslela jsem si tedy, že tady kromě receptů najdu i něco navíc, nějaké zákulisní info o Josefu Maršálkovi, nebo nějaké jeho názory. Ty se nachází nakonec jen v úvodu a následujícím popisu jeho používaných ingrediencí a pomůcek, ale to vůbec nevadí.

Stránky se natáhly díky propracovanosti a názornosti receptů. Každému je totiž věnován velký prostor. Vždy je uveden autorovým popisem, následují informace ve žlutém boxu o množství, stupni obtížnosti a času na přípravu, dále seznam surovin a stručný postup. Na další straně je pak fotografie finálního jídla a následuje podrobně rozepsaný postup zaměřený nejčastěji na finální dotvořený, který je doplněný fotografiemi mapujícími jednotlivé kroky.

moderni ceska cukrarina1

Vymazlené zákusky

Josef Maršálek často našim klasickým zákuskům dává moderní háv a posouvá je o několik levelů výše. Ať už se jedná o dozdobení, nebo nějaké netradiční suroviny. V tomto ohledu mě zaujaly například pražské koule dozdobené zlatou práškovou barvou, špičky s růžovou ruby čokoládou nebo vídeňské oreo s olivami.

Novinkou pro mě byl Doboš, klasický dort pocházející z Maďarska. Zde je ozvláštněn karamelem, chilli a kávou a já se těším, až jej vyzkouším. Nadchly mě také různé kombinace, jako jsou větrníčky z jahod a jasmínového čaje, nebo dýňové listové řezy, na které na podzim určitě přijde řada.

Nejen ozdoba knihovny

V receptech však nechybí ani klasiky, jako je třeba český punčový řez, smažené věnečky, vánočka nebo kremrole a laskonky. Nejen díky těmto receptům se podle mě jedná o cennou knihu, kde je spousta dobrot k vyzkoušení a v poličce kuchařek se rozhodně neztratí. A to i přesto, že nejde úplně o recepty, které připravíte každou neděli při vaření. Vyžadují jisté zkušenosti, ale také zručnost, trpělivost a klid, ale díky názorným postupům by to neměl být problém. A ta radost z výsledku za to stojí!

O autorovi

Josef Maršálek je mistr cukrář, který se v devatenácti letech vydal za svým snem a místo učitelem se stal na sedm let součástí nejlepšího kulinárního týmu Evropy, s nímž pekl dobroty i pro anglickou královnu. Své zkušenosti sbíral po celém světě – procestoval Evropu a působil i v Indii v nejlepší tamní patisserii, aby se nakonec vrátil zpět do Česka, založil vlastní firmu a natočil show o pečení Peče celá země. Pořádá kurzy a poskytuje konzultace majitelům cukráren i kaváren.

moderni ceska cukrarina

Moderní česká cukrařina
Autor: Josef Maršálek
Žánr: moderní kuchařka, tradice
Nakladatelství: Motto ve společnosti Albatros Media
Rok vydání: 2020
Počet stran: 192
Hodnocení: 86 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/54893451/moderni-ceska-cukrarina/



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 

Rozhovor

Tereza Tobiášová: „Někdy se člověk prostě blbě vyspí nebo nemá svůj den, takže říká blbosti nebo mu to nemyslí.“

tobiasova tereza 200Terezu Tobiášovou už nějaký ten pátek můžeme vídat jako moderátorku na úspěšné televizní hudební stanici Óčko. Za svou kariéru měla možnost poznat nespočet kvalitních českých interpretů a dělat ...

Hledat

Chaty s osobností

Z archivu...

Čtěte také...

Rozsvěcejte lampy aneb Lampáři se vrací

lampar 200Druhý díl úspěšné fantasy série Tetování krví s podtitulem Lampář se konečně dočkal opětovného vydání. V brzké době vyjde zcela nové třetí pokračování od D. M. Cornishe, proto rozhodně není na škodu si připomenout staršího bratříčka.


Literatura

Lauritzi, otevři oči!


klapky perexZavírat oči před zjevnými věcmi nebo strkat hlavu do písku jako pštros – to je špatná vlastnost. Ale pro koho je to horší - pro toho, kdo má klapky na očích, nebo pro ty, kteří s takovou osobou musí žít? Jan Guillou přichází s dalším dílem...

Divadlo

Muzikál Bat out of Hell

bat out of hell2Když jsme se rozhodli pro rodinný poznávací pobyt v Londýně, bylo nám hned jasné, že bychom měli navštívit taky nějaký muzikál. Výběr představení na londýnském West Endu je opravdu velký, a tak rozhodování nebylo...

Film

Kronika – každý neumí být superhrdinou
ImageAsi neexistuje nikdo, kdo by neznal slavné, kladné hrdiny, jako je například Superman. Připadá nám jako samozřejmost, že své nadpřirozené schopnosti využívají jen k pomoci a ochraně lidí. Ale předsta...