Připravte si doma nějaký luxusní dezert

Připravte si doma nějaký luxusní dezert

moderni ceska cukrarina 200Nakladatelství Motto se chytilo příležitosti a v době slávy pořadu Peče celá země vydalo knihu jednoho z porotců – Josefa Maršálka. Jedná se o působivou kuchařku s názvem Moderní česká cukrařina.

 

 

Josefa Maršálka jsem před pořadem Peče celá země znala už z jiných televizních pořadů a také jsem jeho výzvy několikrát zahlédla v časopise Gurmet, proto jsem byla na jeho knihu moc zvědavá.

Mnoho stran, málo receptů

Už při čtení anotace knihy mě překvapilo, že se v ní má nacházet jen 47 receptů a to na téměř 192 stranách. Myslela jsem si tedy, že tady kromě receptů najdu i něco navíc, nějaké zákulisní info o Josefu Maršálkovi, nebo nějaké jeho názory. Ty se nachází nakonec jen v úvodu a následujícím popisu jeho používaných ingrediencí a pomůcek, ale to vůbec nevadí.

Stránky se natáhly díky propracovanosti a názornosti receptů. Každému je totiž věnován velký prostor. Vždy je uveden autorovým popisem, následují informace ve žlutém boxu o množství, stupni obtížnosti a času na přípravu, dále seznam surovin a stručný postup. Na další straně je pak fotografie finálního jídla a následuje podrobně rozepsaný postup zaměřený nejčastěji na finální dotvořený, který je doplněný fotografiemi mapujícími jednotlivé kroky.

moderni ceska cukrarina1

Vymazlené zákusky

Josef Maršálek často našim klasickým zákuskům dává moderní háv a posouvá je o několik levelů výše. Ať už se jedná o dozdobení, nebo nějaké netradiční suroviny. V tomto ohledu mě zaujaly například pražské koule dozdobené zlatou práškovou barvou, špičky s růžovou ruby čokoládou nebo vídeňské oreo s olivami.

Novinkou pro mě byl Doboš, klasický dort pocházející z Maďarska. Zde je ozvláštněn karamelem, chilli a kávou a já se těším, až jej vyzkouším. Nadchly mě také různé kombinace, jako jsou větrníčky z jahod a jasmínového čaje, nebo dýňové listové řezy, na které na podzim určitě přijde řada.

Nejen ozdoba knihovny

V receptech však nechybí ani klasiky, jako je třeba český punčový řez, smažené věnečky, vánočka nebo kremrole a laskonky. Nejen díky těmto receptům se podle mě jedná o cennou knihu, kde je spousta dobrot k vyzkoušení a v poličce kuchařek se rozhodně neztratí. A to i přesto, že nejde úplně o recepty, které připravíte každou neděli při vaření. Vyžadují jisté zkušenosti, ale také zručnost, trpělivost a klid, ale díky názorným postupům by to neměl být problém. A ta radost z výsledku za to stojí!

O autorovi

Josef Maršálek je mistr cukrář, který se v devatenácti letech vydal za svým snem a místo učitelem se stal na sedm let součástí nejlepšího kulinárního týmu Evropy, s nímž pekl dobroty i pro anglickou královnu. Své zkušenosti sbíral po celém světě – procestoval Evropu a působil i v Indii v nejlepší tamní patisserii, aby se nakonec vrátil zpět do Česka, založil vlastní firmu a natočil show o pečení Peče celá země. Pořádá kurzy a poskytuje konzultace majitelům cukráren i kaváren.

moderni ceska cukrarina

Moderní česká cukrařina
Autor: Josef Maršálek
Žánr: moderní kuchařka, tradice
Nakladatelství: Motto ve společnosti Albatros Media
Rok vydání: 2020
Počet stran: 192
Hodnocení: 86 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/54893451/moderni-ceska-cukrarina/



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 

Přihlášení



Imago, imagines I.-II.

Autoři zvolili jako východisko koncepce nové syntetické publikace věnované středověkému umění v českých zemích latinské slovo imago (označující nejen dvourozměrný obraz, kresbu apod., ale i výtvory trojrozměrné a případně i díla architektonická). academia.cz

Život byl pes

Tak to jsem já – pes Život. Rozhodně jsem se nenarodil jako domácí mazlíček. Díky různým okolnostem, které vám budu vyprávět, a také díky mému vzhledu a povaze, nikoho nenapadlo ho ze mě udělat. grada.cz
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Rozhovor

Radůza: „Hudba se nedá dělat bez radosti, bez úporného zaujetí a vášně.“

raduzaK rozhovoru s námi svolila mladá maminka a především písničkářka a harmonikářka Radůza. V hudbě se věnuje především šansonu, ale nebojí se ani folkových melodií. Písním vždy dominuje skvělý text. Nejen o nich je tento rozhovor, ve kterém...

Hledat

Chaty s osobností

Z archivu...

Čtěte také...

Šaman vidí lidem do hlavy a neví, co s tím

saman 200V nakladatelství Práh vyšla v loňském roce kniha Šaman od Martina Fendrycha, který po odchodu z politiky řídil deník Respekt a nyní pracuje jako komentátor a glosátor serveru Aktuálně.cz. Kniha mě nalákala svou anotací a také jsem si říkala, že si po...


Literatura

Občas lžu – každý máme svá malá tajemství

Obcas lzu perexKaždý občas lžeme a každý máme tajemství. Někdy lžeme proto, abychom někoho chránili, jindy abychom chránili sebe, a sem tam si říkáme, že vlastně tak úplně nelžeme, jen pozměňujeme pravdu. Prvotina Alice Feeney Občas lžu, která vychází p...

Divadlo

Teenagerský muzikál Andílci za školou si odbyde svoji premiéru 22. října

andilci z skolou laurinova 5angelsNový teenagerský muzikál Andílci za školou bude mít premiéru 22. října. Režie se ujal Filip Renč, hudbu složil Michal David a texty si vzal na sta...

Film

Čtyřlístek ve službách krále míří do kin už 31. ledna

ctyrlistek ve sluzbach krale 200Král Rudolf v touze po zlatotvorném kameni mudrců vydává všanc poklad nejcennější - svatováclavskou korunu i blaho celého království. Podle prastaré věštby jedině podivné bytůstky ze vzdálené budoucnosti m...