Dostanou i nás technologie na okraj propasti?

Dostanou i nás technologie na okraj propasti?

Tisk

na okraji propasti 200Na okraji propasti oblíbeného francouzského spisovatele Bernarda Miniera patřilo v únorové nabídce k top titulům a jedná se také o knihu z edice TOP thriller. Stojí tato bichle za to?

 

 

 

Kniha začíná velmi působivým upozorněním: „Všechny technologie popsané v tomto románu existují nebo jsou vyvíjeny. Aplikace a zařízení, která zde najdete, jsou takřka identické s těmi, které už v řadě zemí používají, protože se příběh neodehrává v budoucnosti, ale teď.“

O čem kniha je?

Na okraji je tedy thriller o zneužívání moderních technologií a k jeho napsání autora inspiroval čas strávený v Hong Kongu. Hlavní hrdinkou je mladá Francouzka Moira, která se stává zaměstnankyní digitálního gigantu zvaného Ming. Ten mimo jiné vyvíjí rozhodovacího asistenta. Ten má o člověku vědět všechno a radit mu ve všech rozhodnutích. Je potřeba dodat mu emoce a více jej tak polidštit.

Moira se sžívá s novým prostředím, dostává různé sledovací nástroje a také se ji několikrát snaží kontaktovat policie. Je tak nejistá a její podezíravost vrůstá, když mezi zaměstnanci firmy rychle narůstá počet násilných úmrtí …

Co mi to jen připomíná?

Popsaná atmosféra ve společnosti Ming mi hodně připomínala Kruh od Dava Eggerse a trochu také starou dobrou Firmu od Johna Grishama. V obou knihách se zaměstnanci dostanou do pochybné firmy a vymýšlejí, jak se z toho všeho ve zdraví dostat ven…

Technologie dneška

Kniha je propagována jako „mrazivý thriller, po jehož přečtení budete chtít vyhodit váš smartphone“. Některé popisované technologie mě překvapily, i onen hlavní hrdina v podobě asistenta je děsivý. Doba však jde kupředu a je jasné, že se společnosti snaží vyvíjet stále nové technologie a s tím je spojeno i jejich možné zneužití. Ale že bych kvůli knize smazala svou internetovou stopu a koupila si „hloupý“ telefon, to zase ne.

Tak byl to TOP?

Na internetu se množí názory, že na sérii se Servazem Na okraji propasti nemá a někteří v ohlasech tvrdí, že se do takové knihy Minier ani neměl pouštět. Já od něj četla jen Zkurvený příběh, který mě přesvědčil o tom, že autor umí psát a na další jeho tituly se chystám.

Podle mě si Bernard Minier zvolil aktuální téma a obalil je zajímavým i napínavým příběhem. Něco je v něm navíc a úplně vše mi nesedělo, nicméně kniha se četla dobře. Zvládla jsem ji jen na pár zátahů a bavila mě, i když ve mně nezanechala žádný hlubší dojem a znovu ji nejspíše číst nebudu.

Bernard Minier studoval na univerzitě v Toulouse, odkud pochází také hlavní hrdina několika jeho thrillerů Martin Servaz. Než Minier v roce 2011 překvapil francouzské čtenáře i kritiku detektivním románem Mráz, živil se jako celní úředník. Úspěch mezi čtenáři i kritiky sklízejí i další Minierovy knihy, které v Česku vychází v překladu Jiřího Žáka. Více než dvacet let autor žije nedaleko Paříže, je ženatý a má dvě děti.

na okraji propasti

Na okraji propasti
Autor: Bernardi Minier
Překlad: Jiří Žák
Žánr: thriller
Nakladatelství: XYZ ve společnosti Albatros Media
Rok vydání: 2020
Počet stran: 552
Hodnocení: 88 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/56531000/na-okraji-propasti/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

MerelyWild: „Naše hudba je inspirovaná životem a velkými sny“

merely wild200Na festivalu Sunday Music Jam 14. září v pražské Stromovce, se mimo jiné představí skupina MerelyWild. Vévodí jí Veronika Wildová, která nám spolu s kytaristou Martinem odpověděla na několik zvídavých otázek.  

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Nechte se pohladit po duši krátkými povídkami

Kdysi davno v budoucnu 200Jaroslav Konvička napsal před několika lety povídkovou knihu Kdysi dávno v budoucnu. Jedná se o jeho prvotinu a jak nám prozradil, tak také srdcovku. Krátké povídky si určitě získají i vás.

...

Literatura

Danielle Steelová: Špionka a romantika jak ji známe

Špionka Danielle SteelPokud máte rádi romány Daniely Steelové, zbystřete, nakladatelství Ikar právě vydalo její novou knihu Špionka (v originále vyšla v roce 2019). Příběh je zasazený do období druhé světové války a opět nechybí romantika, lehké nap...

Divadlo

Kulturní centrum Vzlet uvádí celovečerní divadelní inscenaci Příchozí, která tematizuje život lidí s tělesným postižením

Příchozí perexCelovečerní divadelní inscenace Příchozí, kterou v dnešní premiéře uvedlo kulturní centrum Vzlet, propojuje na jevišti lidi s tělesným postižením s herci. Podává téma života s handicapem jako silnou metaforu pro setkávání s čímkoliv novým,...

Film

Streamovací platforma DAFilms uvádí exkluzivní retrospektivu uznávaného dokumentaristy Martina Marečka

Marecek perexKolekci sedmi snímků českého režiséra, dokumentaristy, filmového pedagoga a dramaturga uvádí od 17. do 24. března 2024 dafilms.cz u příležitosti filmařova životního jubilea.

...