Žít navěky aneb Věčný život jako prokletí

Žít navěky aneb Věčný život jako prokletí

Tisk

zit naveky 200Kniha Zlín vydala v únoru knihu Dary Hornové Žít navěky, kde oceníme kouzlo smrtelnosti a zabředneme tak hluboko do židovské literatury.




Něco o autorce a dílu

Dara Hornová (* 1977) získala doktorát ze srovnávací literatury na Harvardu. Na univerzitách v Kanadě a Americe vyučuje židovskou literaturu. Žít navěky je její pátý román, předchozí se dočkaly velké pozornosti i několika literárních ocenění. Její nejslavnější dílo The World to Come (2006) bylo přeloženo do jedenácti jazyků.

Stručná synopse

Hlavní hrdinka Ráchel chodí po zemi už dva tisíce let a nemůže zemřít, protože svou smrtelnost prodala při rituálu za to, aby její prvorozený syn přežil těžkou nemoc. Nyní je to už postarší dáma, která řeší početnou rodinu, upadající podnik a to, že by z tohoto života už měla odejít a zařídit si další.

Co takhle úryvek?

„Mnoho dětí?“ podivila se Ráchel. Byla ovdovělou matkou jediného syna, starou a rozhněvanou. Měla to být kletba? „Modlím se k Bohu, abys porodila více dětí,“ zašeptala matka. „Až se tak stane, pamatuj jim připomínat, že je Bůh s nimi a že je někdo sleduje.“ Ráchel se cítila, jak se jí tělem rozlévá řeka smutku, bolest smísená s lítostí. Vychovává Jochanana – copak to nestačí? A jak by asi někdo mohl zapomenout, že ho provází Bůh? Žijí v Jeruzalémě a budou tam žít navždy, přímo naproti věčnému příbytku Božímu, jen na druhé straně údolí. Jak by na něj mohl někdo zapomenout?

Co na to říkám?

Někdo se může tetelit nad nápadem popsat v knize dva tisíce let židovské kultury z pohledu ženy, matky, manželky. Vsadím se, že literární historikové jsou v sedmém nebi. Pro mě to byla jedna z nejhorších knih, jaké jsem kdy četla a můžu pochválit jen nápad. Který se ale v literatuře opakuje, takže nejde o nic převratného. Protagonistka byla na zabití (ne, nejde o hrátky se slovy), židovská kultura a historie mi nic neříká a nesedla mi ani autorčina forma vyjádření. Pro mě velké zklamání, hraničící se znechucením.

A doporučení?

Knihu doporučuji židovské obci, ta určitě dokáže ocenit komplexnost příběhu i údělu ženy-matky-manželky v daném prostředí. Pokud vás zajímá hebraistika, taky můžete knihu zkusit, ostatním asi nic moc neřekne.

zit naveky

Název: Žít navěky
Autor: Dara Hornová
Originální název: Eternal Life (2018)
Žánr: román
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2020, pevná
Počet stran: 240
Hodnocení: 50 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/55253413/zit-naveky/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Programový ředitel FTV Prima: „Chcete – li své diváky bavit, nelze být čistě úředníkem…“

Prima ZOOM 200Přes měsíc je v běžné programové nabídce nový kanál rodiny Prima – Prima ZOOM, zaměřený na dokumenty. U této příležitosti jsme vyzpovídali programového ředitele televize Prima Petra Vladyku, který nám prozr...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Lizucha – poetický příběh před spaním

lizu200Na pultech knihkupectví se objevila úplně nenápadná, nevelká kniha, s podivným názvem – Lizucha. Co nebo kdo to je? Takové slovo hned tak neuslyšíš. Je to nějaká osoba, zvíře nebo věc, nebo je to něco úplně jiného? Nějaká přezdívka? Probudí se v tobě z...


Literatura

Manželka mezi námi si pohraje i s vašimi emocemi

manzelka perexPříběhům psaným ne jedním, ale více autory najednou se tak trochu vyhýbám. Vlastně ani nevím proč, nejspíš nějaké předsudky o určité absenci harmonie celé knihy. Protože jsem ale velký fanoušek psychologických thrillerů, Manželku mezi námi...

Divadlo

Dorian Gray, manipulátor v třpytivém oblaku

dorian 200Už je to více než sto dvacet let, co si svět může přečíst příběh o obrazu Doriana Graye. Mladíka, který si užívá života a díky záhadnému portrétu nestárne. Všechno špatné v jeho životě se odráží v obrazu a on zůstává krásný a neposkvrněný. Švandovo ...

Film

Cinema City znovu otevírá své brány 10. června

Cinema City znovuotevreni 200Multiplexy Cinema City přivítají své diváky ve čtvrtek 10. června 2021. Na ná-vštěvníky tak opět čeká velmi pestrá filmová nabídka a intenzivní kino zážitek.

...