Pustit si do života cizího člověka není vždy ten nejlepší nápad

Pustit si do života cizího člověka není vždy ten nejlepší nápad

Tisk

Spolubydlici perexMegan a Chloe jsou nejlepší přítelkyně. Megan je rozumná lékárnice, Chloe citově založená divadelní scénografka. Protože už mají dost bydlení s cizími lidmi, rozhodnou se, že si najdou nějaké bydlení jen samy pro sebe. Mají štěstí, protože najdou dům svých snů, a zároveň smůlu, protože pokud si ho chtějí pronajímout, musí si najít další spolubydlící.

 


Tou se stává Samantha, módní novinářka. Zdá se, že soužití s ní bude poklidné a bezproblémové, jenže v domě se začnou dít podivné věci. Nejdřív jde o pouhé maličkosti – ztracená fotografie, otevřené okno, ale postupně začíná jít do tuhého. Když si Megan a Chloe uvědomí, kdo za to všechno může, je už příliš pozdě – hra je rozehraná, a pokud z ní dívky chtějí vyváznout bez úhony, musí udělat všechno pro to, aby svou spolubydlící zastavily.

Psychologický thriller Spolubydlící, ve kterém nechybí osvědčené žánrové prvky, například vyprávění z dětství, o kterém nevíme, kdo ho přežil, nebo střídání vypravěčů, napsala anglická spisovatelka C. L. Pattison.

Krásný dům a milá a inspirativní spolubydlící – co víc si přát?

Příběh začíná opravdu idylicky. Krásný dům a milá a inspirativní spolubydlící – co víc si přát? Postupně se objevují nenápadné náznaky, že nebude všechno dokonalé, i když to tak na první pohled vypadá. Autorka přitvrzuje a nechává své hrdinky čelit čím dál šílenějším situacím, ze kterých se snaží najít cestu ven. Jaké tajemství ukrývá nová spolubydlící, která se snaží sblížit se s Chloe, zatímco Megan nemůže vystát?

Tajemství z minulosti a pravda okořeněná lží

Čtivý styl psaní a pozvolné odhalování toho, co se děje, v kombinaci s příběhem z dětství spolu tvoří knihu, kterou neodložíte, dokud nedočtete poslední stranu. Děj plyne zvolna, ale krátce před koncem nabere šílené tempo a přinese odhalení a rozuzlení, které šokuje a překvapí. Potěší několik originálních prvků, třeba Chloina nemoc. Samotné propojení minulosti se současností je velmi dobře zvládnuté a dává dokonalý smysl.

Protože se kniha zaměřuje hlavně na vztahy mezi postavami a tajemství z minulosti, potěší spíš čtenáře, kteří nehledají prvoplánovou akci, nýbrž poutavé vyprávění, ve kterém není jasné, co je pravda a co lež.

Spolubydlici

Spolubydlící
Autorka: C. L. Pattison
Originální název: The Housemathe
Překlad: Drahomíra Michnová
Žánr: psychlogický thriller
Vydáno: Ikar, 2020
Počet stran: 288
www.knizniklub.cz/knihy/377767-spolubydlici.html

Hodnocení: 100 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

3. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

BMC perex3Březen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům p...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Želvou a citrónem proti zdi v 36 povídkách Daniely Fischerové

zelvou proti zdi perexKnížka šestatřiceti uvěřitelných i neuvěřitelných povídek Daniely Fischerové s názvem Želvou proti zdi je plná života, smrti, lásky, vášně, vzteku i mystiky. Kromě skvělého vypravěčského jazyka a duchovního přesahu pou...


Literatura

Životní příběh „Křečka“ Hammonda

hammond na hrane 200Nakladatelství XYZ ve spolupráci s Albatros Media dostala po šesti letech na český trh knihu Na hraně: Můj životní příběh od Richarda Hammonda. Ten je především hvězdou televizního pořadu o autech Top...

Divadlo

Zlínské divadlo nabízí v inscenaci Kytice sugestivní adaptaci nejčtenější české klasiky

kytice200

I když je režisér Dodo Gombár originálně svůj, jeho divadelní dramatizace Erbenovy ikonické Kytice mě zaujala. Viděl jsem ji minulý týden z osmé řady, a jsem tomu rád. Samozřejmě, před časem jsem viděl i televizn...

Film

Malá holčička se v dubnu pokusí zachránit posledního žijícího draka

Jak zachranit draka 200Ve starověké Číně byli draci a lidé přáteli, ale lidská chamtivost ukončila jejich spojenectví a tato kouzelná stvoření se stala kořistí. Posledního z nich teď drží v zajetí krutý císař. Jednoho dne přinese krmení drakov...