Život v kleci o fighterech smíšeného bojového umění

Život v kleci o fighterech smíšeného bojového umění

Tisk

život v kleci 200Život v kleci popisuje Daniel Barták, jeden z trenérů MMA a sportovní novinář Libor Kalous. Věnují se v současné době jednomu z nejoblíbenějších sportů v České republice, jehož popularita vzrostla zejména v posledních letech.

 

 

Smíšená bojová umění neboli MMA rozhodně není jen nějaké mlácení dvou upocených chlapů v kleci. Tento bojový sport se během let značně proměnil, zpřísnila se některá pravidla a účastní se ho vysoce inteligentní lidé. V řadách fighterů můžete najít vysokoškoláky, ale třeba i bývalé profesionální fotbalisty nebo hokejisty.

Začátky MMA

Mnohé začínající fanoušky tohoto sportu možná překvapí, že na české scéně se vyskytuje již více než dvacet let. A právě o historii MMA, jeho nejznámějších bojovnících, pravidlech a mnoha dalších zajímavostech vypráví kniha Život v kleci, kterou dostal na starost jeden z nejuznávanějších českých trenérů Daniel Barták. Ten byl v minulosti i aktivním fighterem. Jeho domovskou základnou je již po mnoho let klub Penta, okolo něhož se příběh tohoto vyprávění hodně motá.

Nedá se tedy úplně říct, že by byl stoprocentně nestranný. V knize najdete docela podrobnou historii Penty a řada z vystupujících postav bojuje nebo bojovala v jeho barvách. Ale nebojte se, nepřijdete ani o mnoho dalších informací.

Dozvíte se třeba, že se dříve MMA jmenovalo Vale-tudo a mělo podstatně volnější pravidla. Tahání za vlasy nebo kopání do rozkroku tehdy nebyl problém. No není se čemu divit, že se na to mnozí pak dívali jako na zvířata v kleci. Naštěstí se toto bojové umění dočkalo během let velké proměny a nyní již představuje plnohodnotnou sportovní disciplínu.

Na cestách po turnajích

V knize nechybí řada autorových zážitků o jeho výjezdech po Čechách i mimo ně, během jeho zápasnických i trenérských aktivit. Některé z nich pocházejí i z jeho blogu, který si již několik let vede na internetu. Každopádně se v nich podíváte přímo na velké turnaje, nakouknete zápasníkům do soukromí a vyslechnete si i některé negativní stránky MMA.

Nejznámější bojovníci

Potkáte v ní dnes již méně známé legendární bojovníky jako je Michal Hamršmíd, Jiří Paluska nebo Václav Šamša, ale nechybí ani současné špičky domácí scény Karlos Vémola, Jiří Procházka, Viktor Pešta nebo Lucie Pudilova a Magda Šormová.

Ano, v klecích spolu zápasí i ženy a v knize dostaly poměrně slušný prostor. A to je určitě dobře, protože většina z nich prozatím nemá takovou popularitu jako mediálně známější mužští kolegové. Přitom musejí dámy v tomto sportu snášet mnohdy ještě složitější podmínky, někdy dokonce bojují i s chlapama, kteří je často nešetří.

Vedle textu s mnoha fakty a zážitky autorů (vedle Daniela Bartáka se na ní podílel i sportovní novinář Libor Kalous) tu najdete i řadu rozhovorů a nechybí ani několik fotografií, většinou z archívu samotného trenéra Penty. Dostanete tak opravdu komplexní pohled do světa MMA a všech jeho zákoutí.

Povinost pro fanoušky MMA

Život v kleci je rozhodně velice zajímavá knížka pro všechny fanoušky smíšených bojových umění, která představuje nejen jednotlivé borce tohoto sportu, ale zároveň se na něj snaží pohlédnout z větší perspektivy. Najdete tu jeho historii, částečně úzce zaměřenou na klub Penta, který je jedním z nejoblíbenějších v České republice.

Rozhodně tak dobře poslouží v době, kdy si o velkých zápasech na domácí půdě můžeme jen nechat zdát. Snad se brzy přežene tahle koronavirová krize a brzy se s Karlosem Vémolou, Viktorem Peštou, Jirkou Procházkou nebo Magdou Šormovou potkáme i v kleci. Teda já osobně ne, protože bych tam nevydržel ani minutu.

život v kleci 450

Život v kleci

Autor: Daniel Barták, Libor Kalous

Žánr: Biografie a memoáry, Sport

Nakladatelství: XYZ (Albatros Media)

Rok vydání: 2020

Počet stran: 336

ISBN : 978-80-7597-653-6

Hodnocení: 90 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/54893637/zivot-v-kleci/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Herec Zbigniew Kalina: „Když vidím zajímavý styl chůze, okamžitě si ji na chodníku zkouším…“

200rozPozvání k rozhovoru přijal herec Zbigniew Kalina, jehož divadelním domovem jsou Městská divadla pražská. Právě v nich jej brzy čeká role Lorda Basingstoka v komedii A voda stoupá. Zbigniew se může pyšnit například Cenou Thálie pro mladého činoherce do 33...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Budu živ tři sta let … Příběhy pacientů

budu ziv trista letÚtlá knížka velmi poutavým způsobem předkládá čtenářům příběhy lidí, kteří prožili a přežili závažné onkologické onemocnění. Příběhy jsou rozmanité, vyprávěné často velmi prostými, syrovými slovy, ale právě proto velmi přitažli...


Literatura

Jesličky: Staré nové písničky – duchovní písně, které rozšíří vaše kulturní obzory

Jeslicky 200Jesličky (staré nové písničky) je velmi obsáhlé dílo autora Fridricha Bridelia, které vydal Host – vydavatelství, s.r.o., Brno v roce 2012. Úkolem této edice je pohled na rozdílná zpracování duchovních písní z několika úhlů. Najdete tady ucelen...

Divadlo

Nemusí to znamenat nic, ale mohlo by!
ImageKlidné vody vyšetřovací stanice rozčeří krátký telefonát oznamující záhadnou vraždu u Betlémáku. Parta z kriminálky Aneňák jde do akce! Divadlo Na zábradlí uvedlo poblázněnou krimi-komedii autora Egona Tobiáše...

Film

Film Hugo a jeho velký objev připomíná prvního filmového kouzelníka Georgese Mélièse
ImageGEORGES MÉLIÈS (1861-1938) začínal jako pouťový eskamotér, předváděl na jevišti kouzelnické výstupy, promýšlel nejrůznější iluzionistické triky, konstruoval mechanismy automatů, které někdy připomín...