Leichenberg – nejnovější hustý týpek Oskara Fuchse

Leichenberg – nejnovější hustý týpek Oskara Fuchse

Tisk

leichenberg 200V březnu jsem si v nakladatelství Epocha vyhlédla nejnovější knihu Oskara Fuchse s názvem Leichenberg. Jeho třetí kniha nese všechny rysy z předešlých příběhů, ale přidává i další – poněkud nečekané - prvky.

 



Že vám jméno autora nic neříká?

Oskar Fuchs (* 1982) Narodil se v Lanškrouně a vystudoval střední školu technického zaměření. Po získání maturity se věnuje práci v oboru. Odmala jej fascinovala historie a pověsti rodného města, stejně tak celého bývalého regionu Hřebečsko / Schönhengstgau. Kromě toho má zálibu v mytologii, kynologii, technologiích, vojenství, pravěku, dějinách obecně a černém humoru. Ke psaní se dostal, jak tvrdí, vlastně náhodou. První pokusy zapadaly svým rámcem do čisté fantasy, popřípadě sci-fi, plynule ale přešly mixů, v nichž začal k doplnění akčních prvků využívat reálie a poznatky získané díky svým zálibám.

O co v příběhu jde?

Děj je bez vysvětlování alternativní historie poněkud těžké vyložit, ale potřebujete poznat hlavně titulního hrdinu, Gariela Leichenberga. Ten jako původně pytlák a pašerák působil také v trestní jednotce XIII. pěší, která se jen hemžila vrahy a dalšími, horšími, kriminálními živly. Jeho plán je jasný – chce pomstu za to, co se za války událo v jeho městě. Jenže člověk míní a život mění a cestu mu zkříží vojensko-politická sekce, která se s ním nebude mazlit.

Proč Fuchse číst?

Knižním debutem byl zábavný Frost, který se s ničím nepáral, hleděl si svého a byl parádně vyhláškovaný. Vzbudil ve mně potřebu přečíst si vše, co autor napíše, přestože k příběhu mám pár výtek, ale ono to už k žánru prostě nějak patří. Hitokiri jsem zatím nečetla, ale o to víc jsem se těšila na Leichenberga. Nejde jen o hlášky jako takové, ale lehkost, s jakou dokáže autor vybalancovat akční scény plné hrůz a potoků krve, nadržených ženštin, které zoufale touží po sexy hrdinovi, ale jde i práci s českými reáliemi.

Jaký je můj verdikt?

Žel, Leichenberg mi nějak nesedl. Ani jako protagonista, ani jako příběh celkově. To hlavního hrdinu bavily ty sado-maso pletky s vyšetřovatelkami? Muselo tam toho opravdu být tolik? Ne, nejsem prudérní ženská, co si furt jen stěžuje, ale celý tenhle vztah Leichenberga s mocnými ženami tajné organizace byl na hlavu. Chápu, že autor nechtěl podat super kladného hrdinu, co s echová jako Mirek Dušín, ale chtělo to něco temného, ambivalentního, ale jak mám někomu takovému fandit? A pak tu máme závěr. Vůbec jsem nepobrala, odkud se vzala císařovna a jaký byl autorův záměr s ní? Navnadit na potenciální další díl?

Koho kniha zaujme?

Pokud máte rádi Kotletovky, nezklamou vás ani Fuchsovky. Máme tu klasické ingredience v podobě krvavé akce, nervy drásajícího napětí, hodně pikantního sexu a lechtivých narážek. Ale stejně mi tam něco chybí, nebo mi prostě nesedl hrdina, který byl upozadněný pošahanýma ženskýma.

leichenberg

Název: Leichenberg
Autor: Oskar Fuchs
Žánr: fantasy
Nakladatelství: Epocha, Edice Fantastická Epocha
Rok vydání: 2020, paperback
Počet stran: 344
Hodnocení: 60 %

https://www.epocha.cz/kniha/oskar-fuchs-leichenberg-prvni-vydani-brozovana/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Snažím se hledat témata, která souvisí se společenským děním“, říká režisér David Šiktanc

siktanc perexŠvandovo divadlo uvedlo premiéru hry ze 70.let na motivy románu Heinricha Bölla, která je díky svému kontroverznímu tématu poplatná i dnešní době. Co o ní říká její režisér David Šiktanc a co by podle něj měli diváci brát na zřetel?...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Poznejte 50 odstínů a chutí hantecu

50 odstinu hantecu hrbet200V Nakladatelství JOTA na začátku října vyšla hned dvojkniha zaměřená na hantec: 50 odstínů hantecu a 50 chutí hantecu. Vydejte se na exkurzi po tomto skvělém jazyce, i když nejste z Brna, bude vás to bavit.

...

Literatura

Temi Oh: Sníš o druhé Zemi?

snis o druhe zemi 200Milujete-li četbu spíše atmosférickou, trošku sci-fi, trošku temnou a hlavně hluboce beznadějnou, pak je tohle ta pravá kniha pro vás. Ano, má dějovou linii, kterou lze pozorně sledovat a která budí čtenářovu pozornost, ale tr...

Divadlo

Hru Teď mě zabij uvede Městské divadlo Mladá Boleslav po pěti letech v derniéře

Ted me zabiji200Derniéru inscenace Brada Frasera Teď mě zabij oznámilo na pondělí 11. prosince Městské divadlo Mladá Boleslav. Příběh jedné rodiny, která žila šťastně až do osudového okamžiku. Ten zamíchá kartami a navždy změní životy. Premiéra hry...

Film

3KINO se k nám vrací již po desáté

3KINO perexPřehlídka středoevropského filmu 3KINO FILMFEST, letos pořádaná již po desáté, patří ke vzácným příležitostem seznámit se s (nejen) filmovou tvorbou našich severních, východních i jihovýchodních sousedů – už jen proto, že jak polské, tak maďarské fi...