Barevné knihy O zvířátkách s veršovanými příběhy zaujmou malé i velké

Barevné knihy O zvířátkách s veršovanými příběhy zaujmou malé i velké

Tisk

o-zviratkach ezop 200V nakladatelství Presco Group vyšly dvě krásné knihy o zvířátkách: Ezop o zvířátkách a Rudyard Kipling o zvířátkách. Nenechte si je ujít!




O co jde?

Jedná se o veršované povídky a bajky, které převyprávěla Elli Woolardová a ilustrovala Marta Altésová. Do češtiny je pak přebásnil Robin Král, překladatel, textař, básník a úspěšný spisovatel knížek pro děti. Ten to měl podle mě opravdu těžké a odvedl výbornou práci. A grafická úprava je pak třešničkou na dortu těchto knih.

Ezopovy bajky

Postava Ezopa je zahalena tajemstvím, ale jeho bajky se předávají už několik let. Tyto krátké příběhy se vyznačují poučením a často poukazují na nějaké negativní lidské vlastnosti. Nejinak je tomu i v této knize, kde se nachází celkem 8 bajek.

Některé jsou známé, jako například závodící zajíc se želvou nebo příběh o psu a jeho obrazu, s jinými jako třeba s úvodní bajkou Dva poutníci a medvěd jsem se setkala poprvé. Zaujalo mě také vyprávění o lišce a paviánovi, kde mě navíc překvapilo a potěšilo zařazení právě paviána.

„Dobrý šéf má býti moudrý, spravedlivý, uvážlivý,
Když se ale sečtou volby, tak se potom leckdo diví.
Být tak jedním ze zvířátek, koho bys chtěl za vládce?
Chytrou kmotru, nebo klauna, s kterým je prý legrace?“ (str. 55)

o-zviratkach ezop

Kipling není jen Kniha džunglí

Příběhy v této knize vychází ze sbírky povídek o zvířátkách Rudyarda Kiplinga s názvem Just so Stories. Přiznávám, že jsem od tohoto britského spisovatele znala jen Knihu džunglí, a tyto příběhy pro mě byly tak příjemným obohacením. Jsou plné fantazie a jsou zaměřené především na to, jak zvířata přišla ke svým typickým vlastnostem.

Najdete zde pouhých pět příběhů o velbloudovi, velrybě, nosorožci, slonovi a divoké kočce. Jeden je lepší než druhý, až mi bylo líto, že jich zde není více. Zaujal mě především lenivý velbloud a nenasytný nosorožec, který je navíc nádherně vykreslen. V tomto ohledu je krásný také (nepřirozeně růžový) pavián. Toho budu mít s knihou spojeného.

Finální verdikt

Knihy o zvířátkách mě velmi mile překvapily a hned na první pohled jsem se do nich zamilovala. Ilustrace jsou opravdu krásné, roztomilé a hravé. Pro děti tím pádem to pravé! Navíc jsou i věrné, Marta Altésová dokázala u jednotlivých zvířat zachytit jejich typické znaky a je vidět, že je nekreslila poprvé. Do obrázku navíc vtiskla i emoce a skvěle tak doplnila texty.

Příběhy stojí za to, každý je originální a ze všech plyne nějaké ponaučení. Veršovaná forma je neotřelá a zkrátka skvělá. Až na pár zádrhelů se četla velmi dobře, někde mě rušilo rozdělení na dalších stránkách, ale zase to umožňovalo dodat příběhu napětí.

Několik příběhů jsem z legrace před spaním četla manželovi a fungovaly na něj dokonale – usnul aniž by znal pointu. Takže pokud máte doma malé milovníky zvířátek, nebo je potřebujete uspat, určitě po těchto knihách sáhněte!

o-zviratkach rudyard-kipling

Ezop O zvířátkách
Rudyard Kipling O zvířátkách
Autoři: Elli Woolardová (převyprávěla), Robin Král (přebásnil), Marta Altésová (ilustrace)
Žánr: pro děti od 3 let
Nakladatelství: Presco Group
Rok vydání: 2020
Počet stran: 93, 94
Hodnocení: 95 %

https://www.presco.cz/ezop-o-zviratkach-versovane-bajky/

https://www.presco.cz/rudyard-kipling-o-zviratkach-versovane-povidky/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Savka – Osmý světadíl je pro mě mimořádné dílo

savka 200Tomáš Savka si již tuto sobotu, 14. prosince v pražském Divadle V Rytířské, zazpívá spolu se svými hosty v rámci koncertu „Swinging Christmas“ písně Karla Hály, Waldemara Matušky, Sammy Davise jr., či Franka Sinatr...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Povídky o vlasti: Z pera břitkého kritika Kremlu

povidky o vlasti200V květnu došlo ke 2. vydání souboru Povídky o vlasti od progresivního ruského autora Dmitrije Glukhovskeho. Ruská satira má hluboké kořeny, je stále aktuální a navíc se v dnešní pohnuté době dobře prodává. Hlavně však stojí za přečten...


Literatura

Chcete napětí? Zmizení vám ho dopřeje až až

zmizeni 200V červnu vydalo nakladatelství Ikar další knihu populární německé autorky Charlotte Linkové. Detektivní román Zmizení překypuje napětím i akcí, je čtivý a nedá se říct, že by šlo o předvídatelný příběh. Tak se do toho pusťte!

...

Divadlo

Kočkožrout kašle na zažitá pravidla... a to se neodpouští

Kockozrout 2Lidé v malém bavorském městečku žijí svůj obyčejný život. Ze všeho nejradši se setkávají v místní hospodě, kde probírají nejnovější drby a popíjí pivo. Jejich dalšími zálibami jsou sex a věčné snění o novém začátku a lepším životě. Jejich životní...

Film

V únoru bude mít v kinech premiéru rodinný snímek Děti Nagana

deti nagana200Rodinný film Děti Nagana připomene divákům atmosféru devadesátých let, konkrétně roku 1998, kdy čeští hokejisté slavili velkolepé vítězství na olympijském turnaji století v Naganu. Rekvizity, hudba a kostýmy vrátí diváky zpět v čase, největší ...