Přivítejte na zahradě živočichy s otevřenou náručí

Přivítejte na zahradě živočichy s otevřenou náručí

Tisk

zahrada plna zivota 200Zahrada plná života je útlá novinka, která vyšla v nakladatelství Grada. Zjistěte díky ní, jak přilákat do zahrady užitečné živočichy i vy!

 

 

 

Jak uvádí autoři v předmluvě, tak cílem knihy je pomoci přírodním zahrádkářům při pozorování a osidlování jejich zahrad. Představuje tedy nejdůležitější a nejčastější zvířecí pomocníky a spoustu s nimi souvisejících informací. Kniha je navzdory pouhým osmdesáti stranám rozdělena na tři velké části. Ta první nese název Zahrada blízká přírodě, další Hmyzí hotel a další obydlí pro užitečné tvory a závěrečná Portréty nejdůležitějších pomocníků.

První část je teoretická a seznamuje čtenáře se samotným založením přírodní zahrady, kde může dominovat například rybníček a zaměřuje se také na to, jak se o takovou zahradu starat. Následuje seznam rostlin určených pro přírodní zahradu a závěrečná úvaha o užitečném hmyzu versus škůdcích. „Ekologicky smýšlející zahradník rozumí pod užitečnými zvířaty všechna, která jsou prospěšná zahradě, jako slunéčko sedmitečné, škvoři, sršeň obecná, zástupci řádů zlatoočkovitých, kuklicovitých a pestřenek,“ píše se zde.

Další kapitolu cení především tvořiví lidé, kteří přemýšlí, že si na zahradu vytvoří nějaké obydlí pro hmyz a další tvory. Nachází se zde jak informací o daných obydlích, tak také návody na jejich vytvoření. Kromě hmyzího hotelu si můžete vyrobit škvoří domeček, zimní domek pro ježky, nebo budku na zahnízdění ptáků. Vše je doplněno názornými obrázky, díky kterým se jedná o skvělou inspiraci, která mě osobně velmi zaujala.

Závěr knihy patří portrétům nejdůležitějších pomocníků, které můžete na zahradě zahlédnout. U každého je český i latinský název, názorná fotografie, popis poznávacích znamení, způsobu života a zajímavosti. V zeleném rámečku je pak popsáno také místo výskytu a užitek. Z živočichů jsou zde například vážka, šidélko, čmeláci, žížala, stonožka, žáby, ptáci, nebo ježek. Údaje jsou poměrně známé, ale můžete v nich najít nějaké nové vědomosti. Já například zjistila, že Slimák největší s nápadnými skvrnami a pruhovitými znamínky je efektivní lovec hlemýžďů, který přemůže i ty větší, než je on sám. Také mě překvapilo, že silné sršní společenstvo naloví denně pro své potomstvo půl kilogramu komárů, much, mšic, můr, vos a dalšího drobného hmyzu.

Zahradu plnou života bych doporučila především začátečníkům z řad těch, které láká přírodní zahrada a chtějí v ní mít spousty tvorů. Najdou v ní základní informace a užitečné návody, ale pro rozšíření vědomostí budou muset sáhnout po jiné knize. V nějaké větší publikaci o zahradě by se podle mého názoru jednalo o pouhou kapitolu.

zahrada plna zivota

Zahrada plná života
Jak přilákat do zahrady užitečné živočichy
Autor: Ursula Kopp
Překlad: Lucie Rybová
Žánr: hobby, zahrada
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2020
Počet stran: 80
Hodnocení: 70 %

https://www.grada.cz/zahrada-plna-zivota-11414/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tuomas Seppälä (Amberian Dawn): „Mám v hlavě soukromé rádio.“

altFinští melodic metalisté Amberian Dawn vydali své první album v roce 2008. Nyní po čtyřech letech na hudební metalové scéně vydali čtvrté album s názvem Circus Black, které obsahuje i duet se známým zpěvákem Timem Kotipe...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Já, smrt = zdařilá česká young adult

ja smrt200V nakladatelství Cosmopolis vyšla další kniha mladého autora Aleše Novotného, young adult thriller Já, smrt.

 

...

Literatura

Na útěku...nájemní vrazi se nezastaví před ničím

Na uteku perexSimon ztratil svou nejstarší dceru Paige. Ne, není mrtvá, ale téměř jakoby byla. Je závislá na drogách a násilnickém partnerovi a nechce, aby ji rodiče hledali. Simon se však nevzdává a podaří se mu získat informaci, kdy bude jeho dcera b...

Divadlo

Příliš drahý jed. Švandovo divadlo uvede hru o smrti agenta Litviněnka

Prilis drahy jed 200Příliš drahý jed, inscenaci o případu otravy Alexandra Litviněnka, agenta ruských i britských tajných služeb, uvede 6. listopadu ve Velkém sále pražské Švandovo divadlo. Hra britské dramatičky Lucy Prebble na motivy knihy Luka H...

Film

Maniak

maniak plakat200Psychologický thriller s názvem Maniak rozhodně není filmem pro slabší povahy. Jedná se o novodobé podání stejnojmenného filmu z roku 1980, které v sobě nese odkaz na Jacka Rozparovače. Premiéra tohoto temného příběhu bud...