Kniha Turbulence ukazuje různé perspektivy

Kniha Turbulence ukazuje různé perspektivy

Tisk

 

szalayNakladatelství Akropolis přichází s novinkou nazvanou Turbulence - od úspěšného britského spisovatele Davida Szalaye, který již za svá díla získal řadu ocenění a právem se řadí mezi uznávané britské autory.

Turbulence vás okamžitě vtáhne do děje. Rázem se ocitnete na palubě letadla a budete absolvovat celkem dvanáct různých letů. Zároveň se postupně seznámíte s dvanácti navzájem se proplétajícími lidskými příběhy hlavních postav. Jsou jimi například úspěšný byznysmen ze Senegalu, hongkongská žena v domácnosti, německý pilot nákladního letadla, indický zahradník v luxusní katarské rezidenci nebo matka dospělého Angličana léčícího se s rakovinou prostaty.

Dvanáct lidí na palubě dvanácti různých dálkových letů obkrouží během několika desítek hodin celou Zemi. Štafeta jejich krátkých příběhů, vzájemně propojených postavami, které se v jedné epizodě jen mihnou a v další pak hrají ústřední roli, je výstižnou metaforou stavu dnešního světa a mezilidských vztahů: tisíci kilometrové vzdálenosti mezi kontinenty jsme schopni snadno překlenout díky výkonným letadlům a moderním komunikačním prostředkům, jen velmi málo nám to ale pomáhá k tomu, abychom překonali bariéry mezi kulturami, mezi generacemi, bariéry, které se často vytváří i mezi těmi nejbližšími.

Knížka Turbulence je útlá, rychle a dobře se čte. Zaujala mě také obálka knihy.
Jednotlivé kapitoly jsou důmyslně označeny podle označení letu (LGW — MAD, MAD — DSS atd.). Každý příběh nám ukazuje pohled z jiné perspektivy, ukazuje výborné psychologické prokreslení postav. Autor je dobrý vypravěč a jeho krátké navazující se příběhy jsou vlastně jako kostky domina v řadě, ve které se jedna z nich při pádu dotýká té druhé a vytváří tak pohybující se mozaiku. I když je každý hrdina jiný - autor propojuje osudy lidí různého pohlaví, věku, národnosti i rasy, každý má své osobní turbulence, které se stávají skvělou ústřední metaforou knihy.

O autorovi:

David Szalay (* 1974 Montreal) je britský spisovatel a autor rozhlasových her. Napsal čtyři romány, za než získal několik cen, a sbírku povídek Turbulence. Vyrůstal v Londýně, žil v Kanadě a Belgii. V současnosti žije v Budapešti. V roce 2013 byl časopisem Granta označen za jednoho z nejlepších mladých britských spisovatelů. Za knihu Turbulence získal cenu Edge Hill Short Story Price 2019. Příští rok vyjde česky další autorova kniha All That Man Is, román, za který byl na shortlistu Man Bookerovy ceny (2016).

Ukázka z knihy:

“Co tady děláš?” zeptal se a odstrčil dceru, aby mohl vejít dovnitř.
Anita vstala. Její židle zaskřípala o betonovou podlahu: “Co si to dovoluješ, mlátit moji sestru?” vyhrkla. A když na ni beze slova hleděl, zopakovala: “Co si to dovoluješ?”
V životě na ni nikdo nezíral s větší nenávistí, pomyslela si.
Roztřásla se.
Blesklo jí hlavou, že se na ni možná chystá zaútočit. Cítila jak v něm pulzuje potlačované násilí. Měl ho vepsané ve tváři s hustým knírem a čelem lesklým od potu, vylekalo ji to.
“Chystá se od tebe odejít,” prohlásila.

szalay


Název: Turbulence
Autor: David Szalay
Překlad: Lukáš Novák
Žánr: beletrie
Vydáno: 2020
Stran: 112
Vydalo nakladatelství: Akropolis
Hodnocení: 90 %

https://akropolis.info/kniha/turbulence/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mandrage: „Někteří tomu říkají komerce, já to nazývám propagace“

altSkupina Mandrage válcuje rádia s hity Šrouby a matice či Hledá se žena a sami jsou zatím válcováni fanoušky. Jejich Anděl za nejlepší hudební skupinu je používán jako činka a nepochybně jsou skvělá banda. Ostatn...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Temný rytíř povstal

temny 200Bruce bydlí v Gotham City, kde je o zábavu vždycky postaráno. Nečekaně a za záhadných okolností umírají jeho rodiče a Bruce se rozhodne bojovat se zločinem, aby pomstil jejich smrt. O pomstu ale zrovna dvakrát nestojí jeho komorník Alfréd, který se po ...


Literatura

Komisař Wallander a podivný případ v Rize

PsiZRigy perexPoprvé jsem se seznámila se svérázným a urputným komisařem Kurtem Wallanderem v románu Než přijde mráz (také jsem o něm tehdy psala), kdy odhaluje s dcerou Lindou podivná úmrtí s náboženským podtextem – a při pátrání o ni t...

Divadlo

Citové vzplanutí a herecký koncert Hany Maciuchové v Branickém divadle


maciuch 200Zamilovat se lze v jakémkoli věku. A láska může být opětovaná! To je asi největší poselství monodramatu francouzské autorky Noelle Chatelet Žena Vlčí mák. Představení, které uvedlo Branické divadlo, je hereckým koncertem Hany Maciuchové.

Film

Na začátku února vstoupí do kin životopisný snímek Spravedlnost pro Emmeta Tilla

Spravedlnost 200V srdceryvném příběhu podle scénáře Michaela Reillyho, Keitha Beauchampa a Chinonye Chukwu, která zároveň film režírovala, je hlavním aktérem čtrnáctiletý chlapec jménem Emmett Till, který byl usmrcen brutálním lynčováním za to, že v 50. l...