Do světa odvážných žen

Do světa odvážných žen

Tisk

nocni zeny200Po delší době jsem měla náladu na knihu od severského autora, která ale bude jiný žánr než napínavá detektivka nebo zamotaný thriller. Přání se mi splnilo. Nakladatelství Motto vydalo knihu finské autorky o odvážných ženách historie. O ženách, které překračovaly hranice obvyklého pro jejich dobu.

 

 

Spisovatelka Mia ve své knize představuje cestovatelky a umělkyně z různých koutů světa. Co je spojuje je odvaha vzepřít se zavedeným pravidlům a dělat si, co mi dělá radost a ne to, co se ode mě očekává. To je sympatické a v dnešní době celkem běžné, ale třeba na konci devatenáctého století dost nemyslitelné.

Cestovatelky
Kniha rozděluje ženy na okruh cestovatelek a umělkyň. Za cestovatelky byly vybrány Karen Blixenová,  Isabella Birdová, Ida Pfeifferová, Mary Kingsleyová, Alexandra David-Néelová nebo Nellie Bly. Možná už jste o některé z nich slyšeli, možná ne. Ale dozvídat se o ženách, které se sbalily a odjely na druhý konec světa, procestovaly zeměkouli za 72 dní s jedním zavazadlem, nebo se vkradly do zakázaného města Lhasy, to určitě stojí za pozornosti. Nezapomeňte, že mluvíme o devatenáctém století a první polovině dvacátého století. Ženy, které se samy vydaly poznávat svět i do míst, které ještě nebyly zaznačené na mapách. Bez GPS a chytrých telefonů, dlouhé měsíce bez kontaktu s domovem.

Umělkyně
Za italskými umělkyněmi (Sofonisba Anguissola, Lavinia Fontana, Artemisia Gentileschi) se vracíme v čase ještě dále do historie, až do šestnáctého a sedmnáctého století. Přesto i tyto ženy měly sílu se vzepřít dobovým konvencím a žít podle svého. V knize je připomenuta i stále žijící japonská umělkyně Jajoi Kusama.

Jak to vidím?
Už podle tohoto krátkého popisu jistě tušíte, že jde opravdu o zajímavé téma. Jen kdyby autorka neustále nefňukala, že ji kniha nejde napsat. Jelikož se to nakonec podařilo, knihu držím v ruce, myslím, že v samotném textu by se počet nářků dal zredukovat. To jediné mě občas od čtení odradilo. Zvlášť když je kniha věnovaná silným ženám. Dále bych ocenila u každé kapitoly fotografii či ilustraci „noční” ženy. Jistě, žijeme v době, kdy stačí otevřít internetový vyhledávač a hned si ke jménu ženy můžete přiřadit i obličej, ale myslím, že by to knihu skvěle doplnilo.

Díky knize jsem se měla možnost na jednom místě seznámit s tolika fascinujícími osudy, že jsem ráda, že se ke mně tento průvodce plný nočních žen dostal. Pokud máte chuť se nechat inspirovat nebo potřebujeme třeba motivaci ke kroku, kterého se bojíte, třeba vám tyto dámy dodají odvahu.

nocni zeny


Ženy, které mi nedají spát
Autor: Mia Kankimäki
Překlad: Martina Šímová
Žánr: světová beletrie
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2020
Počet stran: 440
Hodnocení: 70 %                                    
Zdroj foto: www.motto.cz


https://www.motto.cz/tituly/55013059/zeny-ktere-mi-nedaji-spat/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Zámek Berchtold

berchtold 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pravda nebyla k dostání. Příběh dospívající Jany z doby socialismu

pravda nebyla (2)

Zaujala mě velmi čtivá kniha Lucie Hlavinkové s názvem Pravda nebyla k dostání s hezkou obálkou, v níž možná stejně jako já v průběhu četby rozklíčíte význam zobrazených předmětů jako tajný rébus. Knížku letos vydalo nakladatel...


Literatura

Úvaha kacíře nad knihou Racionální bible - Genesis

Bible perexKdo z nás, ať už jsme věřící nebo ateisté, si někdy neřekl, že znalost Bible patří k základnímu vzdělání. A řada z nás se ji možná pokusila přečíst. Zdaleka ne všem se to povedlo. Ať už kvůli obtížnému jazyku starších překladů nebo pro poměrně ve...

Divadlo

Mimefest 2023

mimeVe dnech 20. až 23. září 2023 se uskuteční 12. ročník tradičního festivalu pantomimy, tentokrát s podtitulem Mime & Smile. Zároveň, sté jubileum jednoho z nejvýznamnějších mimů Marcela Marceaua je příležitostí jak ke vzpomínkám na klasiky bílého umění, tak k setkán...

Film

52. edice zlínského festivalu filmů pro děti a mládež klepe na dveře

altPřelom května a června bude ve Zlíně již tradičně patřit Mezinárodnímu festivalu filmů pro děti a mládež. Nejen kinosály, ale i zlínské ulice ožijí festivalovým ruchem, dětským smíchem a brebentěním, dobrou hudbou a specifickým klapot...