Mezi námi lháři

Mezi námi lháři

Tisk

mezi nami lhari 200V březnu vydalo nakladatelství Jota román britské autorky Caroline Englandové Mezi námi lháři. Kdo holduje vztahovým propletencům a dává přednost pomalejšímu rozjezdu, měl by zkusit právě tento vztahový román.



Pár slov k autorce

Caroline Englandová, rodačka z britského Sheffildu, vystudovala práva a rozjela kariéru v advokacii. Rozhodla se ale tuto profesi opustit, aby se mohla věnovat svým třem dcerám. Románový debut Beneath the Skin vydala v roce 2017, v té době ale již měla na kontě povídky a básně publikované v několika antologiích. Mezi námi lháři je její druhá kniha a je zde vidět, že zde uplatnila své zkušenosti advokátky se specializací na rozvody a rodinné právo.

Pár slov k příběhu

Možná nám název a vlastně i přebal knihy napovídá, že půjde o thriller, ale tato kniha je zajímavým vhledem do života čtyř dlouholetých přátel. Seznámili se na střední škole a od té doby tvořili nerozlučnou čtverku, dokonce si říkali A-tým. Každý z nich má vztah - ať už jde o dlouholeté manžele se třemi dcerami, novomanžele či se řadí k nastávajícím rodičům- dobrou práci, ale každého taky tíží nějaké to tajemství. A o tom to je.

Chcete vědět víc? Tady je ukázka

Will si promnul dlaněmi tvář. „Nevím, proč jsem doufal, že řekne ano. Má přece tři dcery, proboha svatýho. Nemluvě o podělaným manželovi.“ Otočil se k Danovi. „Ona vždycky dělala věci správně, viď, že jo? Tak nás všechny vychovali. Tak nás to učili. Udělat vždycky kurva správnou věc, i kdybychom měli žít jen poloviční život; napůl dýchat, napůl jíst, napůl spát, napůl srát.“ (str. 381)

Proč si knihu přečíst?

Autorka dokázala mistrně vybalancovat postavy a vytvořit skutečné lidi, ne jen nějaké karikatury, ale dýchající bytosti se svými problémy, zátěží z minulosti a skřípajícími vztahy vůči ostatním. Čtenář němá pocit, že by tlačila na pilu, aby dala dohromady takové postavičky. Naopak. Vše je organické a plyne tak, jako sám život, pomalu, líně, zrychleně, hlavně ale nepředvídatelně. Pokud vám nevadí pomalejší tempo a v příběhu vás zajímají vztahové linky, tak tady se vyřádíte.

mezi nami lhari

Název: Mezi námi lháři
Autor: Caroline Englandová
Žánr: román
Originální název: My Husband’s Lies (2018)
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2020, pevná
Počet stran: 400
Hodnocení: 85 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete pořídit zde: https://www.knihcentrum.cz/mezi-nami-lhari


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lucie Roubínová: „Na každém koncertě při rozloučení a poděkování přeji lidem, ať jsou zdrávi. A vše ostatní přijde samo.“

lakoma barka 200Českokrumlovská dívčí folková kapela Lakomá Barka v září oslavila 15. narozeniny. Velký to důvod k oslavě a třeba i zamyšlení, čím si děvčata za ta společně strávená léta prošla a jak to bude dál. To se sice nikdy ned...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Cesta k cizím jazykům

cesta-k cizim jazykum 200V listopadu vydalo nakladatelství Grada geniální příručku pro všechny, kteří by se chtěli zdokonalit v cizím jazyce. Na svědomí ji má erudovaná lingvistka Dagmar Sieglová a v knihkupectvích ji najdete pod názvem Ces...


Literatura

Šílenství davů a obrana svobody slova

silenstvi davu perex"Naše doba propadla masovému šílenství... Něco se pokazilo a je nejvyšší čas, abychom se zamysleli nad hlubšími příčinami... Aktivisté politické korektnosti ná...

Divadlo

Již rok se hraje v Divadle Na Maninách původní český muzikál, Robinson Crusoe

robinson 200Autorem hudby muzikálu Robinson Crusoe je Zdeněk Hrubý, scénáře Ivan Hubač a texty písní napsal Jan Krůta. Režisérem představení je herec a režisér Václav Knop, choreografem představení je Tomáš Kuťák.

...

Film

Kdo zachrání princeznu, když ne dva strojvedoucí?

JimKnoflik perexJim se jako miminko ocitl v Jamánii, malém ostrovním království. Nikdo z obyvatel neví, kdo jim ho poslal poštou, ale všichni jsou rádi, že se na ostrov nějakým šťastným omylem dostal. Když Jim povyrostl, našel si nejlepší kamarády –...