Backman zase hraje na city a jde mu to!

Backman zase hraje na city a jde mu to!

Tisk

uzkosti-a-jejich-lide 200Oblíbený švédský spisovatel po několika menších dílech (konečně) přichází s plnohodnotným románem s názvem Úzkosti a jejich lidé.

 

 

 

Kniha Úzkosti a jejich lidé se tváří jako komedie a odpočinkové čtení. Je v ní však skryto mnohem více a určitě zasáhne nejednoho čtenáře.

Záhada zavřeného pokoje

Příběh se točí kolem skupiny rukojmích zajatých při prohlídce bytu. Jedná se o nesourodou skupinu, ve které je neúspěšný bankovní lupič, dva morousové závislí na nákupech v IKEA, potměšilý multimilionář, smutná stará paní, žena v pokročilém stadiu těhotenství, otravný chlápek a také králičí hlava. Na druhé straně je policie v podobě otce a syna a také vyjednávač. Lupič to nakonec vzdá a všechny propustí. Jenže když dovnitř vpadne policie, byt je prázdný… Následuje série výslechů a rodící se detektivní zápletka.

Backmanův styl i děj knihy vystihuje tato ukázka: „Pravda? Ta skoro nikdy není tak složitá, jak si myslíme. Jenom doufáme, že složitá je, abychom si připadali chytřejší, když na ni přijdeme s předstihem. Tohle je příběh o mostu, blbcích, rukojmích a o prohlídce bytu. Ale taky je to příběh o lásce. Vlastně hned o několika.“ (str. 236)

Všem jde jen o jedno...

Každá postava v bytě je úplně jiná – má rozdílný věk, tím pádem i životní zkušenosti nebo postoje. Čtenář o těchto protagonistech postupně zjišťuje více a více, stejně jako oni o sobě navzájem. Malý byt podporuje intimitu a odhaluje se tak spousta tajemství.

Já jsem se s postavami hned neztotožnila, ale později mi přirostly k srdci a dokázala jsem se v nich i najít. Čím více jsem četla, tím mi bylo jasně, že i když je každý jiný, všichni to myslí dobře. Fandila jsem jim a v závěru se, jak usmívala, tak měla skelné oči.

Jedinečný vypravěč

Backmanovi se nedá upřít, že je skvělý vypravěč. K příběhům musí přistupovat s propracovaným plánem, kdy má opravdu jasno v tom, co a jak chce sdělit. Jeho přístup k tématům i vyprávění obecně není prvoplánový, motivy dávají smysl a z každého písmenka přímo sálají emoce. Někdo na to není, i já jsem si při čtení musela chvíli zvykat na skákání v ději a také mi trvalo, než jsem se začetla. Dlouho jsem měla pocit, že je kniha úplně o ničem a zdálo se mi, že se nikam neposouvá. Také jsem si říkala, že příště už Backmana číst nebudu. Pak se to však zlomilo a ve mně byl po přečtení moc příjemný a těžce popsatelný pocit, který vám doporučuji zažít.

O autorovi

Fredrik Backman pochází ze Stockholmu, pravidelně píše sloupky do švédských novin a na svůj blog. Jeho prvního románu Muž jménem Ove (2012, česky Host 2014) se jen ve Švédsku prodalo přes sedm set tisíc výtisků a práva byla prodána do třiceti zemí. Po úspěšné prvotině autorovi vyšly další knihy: Co by můj syn měl vědět o světě (2012, u nás 2017), Babička pozdravuje a omlouvá se (2013), Byla tady Britt-Marie (2014), Medvědín (2017), jeho pokračování My proti vám (2018) a novela A každé ráno je cesta domů delší a delší (2018).

uzkosti-a-jejich-lide

Úzkosti a jejich lidé
Autor: Fredrik Backman
Překlad: Helena Matocha
Žánr: beletrie, humor
Nakladatelství: HOST
Rok vydání: 2020
Počet stran: 375
Hodnocení: 87 %

https://www.hostbrno.cz/uzkosti-a-jejich-lide/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Komentovanou výstavu považuji za velmi důležitou součást prezentace, tvrdí malíř Jaroslav Jerry Svoboda

svoboda 200Pražský malíř Jaroslav Jerry Svoboda má za sebou řadu výstav doma i v zahraničí. Jeho díla se nacházejí v soukromých sbírkách v Číně a Holandsku, vystavoval v Kanadě a USA. Tvoří na pomezí neosymbolismu, semifigurativního expressionismu a postmodern...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Město plné oken aneb když střela může přijít odkudkoliv...

mesto plne oken 200V nakladatelství Kalibr vyšel první díl ze série s „geniálním, zábavným a totálně nesnesitelným vyšetřovatelem“ od Roberta Pobiho s názvem Město plné oken.

...

Literatura

Umělecké dílo různých forem: Nečíst

necist 200V květnu vydalo nakladatelství BizBooks literární prvotinu známého českého herce a režiséra Miroslava Krobota, doplněnou ilustracemi Julie Čermákové, s žertovným názvem Nečíst. Máte-li rádi humor pana Krobota, budete knihou nadšeni a slupnete ji j...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede inscenaci Kabaret Winton. Dramatický příběh zachráněných dětí se tak dočká divadelního zpracování

winton 200Silný příběh dvou sester inspirovaný skutečnými osudy a dramatickými historickými událostmi slibuje divákům Švandova divadla inscenace Kabaret Winton. Na scénáři se podílela spisovatelka Kateřina Tučková a jeho spoluautorem je i Martin Františák, uměle...

Film

Ta, která odešla

TKO CSFDV roce 1997, poté, co strávila třicet let ve vězení, se Horácia vrací do normálního světa, který je pro ni ale cizí. Její manžel je mrtvý, syn nezvěstný. Jediný, kdo jí zůstal, je její dcera. Horácia ví, že za její uvěznění může její bývalý bohatý m...