Inspekce – chlapci vychovaní ve lži

Inspekce – chlapci vychovaní ve lži

Tisk

inspekce 200Hluboko v lesích je jedna věž, a v ní bydlí čtyřiadvacet chlapců. Říká se jim abecední chlapci – jejich jména jsou písmena abecedy. Každé ráno vstanou, a před vyučováním jdou na Inspekci – je to už součástí jejich denní rutiny. Inspektoři je prohlédnou, a zjistí, zda se u nich nenachází žádné nemoci, ze kterých mají strach – víny, hnitka a nebo plakaboly. Ačkoliv vždy každý chlapec inspekcí prošel, přesto z ní mají všichni nepříjemný pocit. Hlavně, že by zklamali toho, na kom jim snad nejvíce záleží. Svého T.A.T.A. – muže, který je jim vzorem.

 T.A.T.A je pro každého chlapce také i symbolem rodičovství. Rodičovství, které se stará o jejich blaho, potřeby a bezpečí. Rodičovství, které jim říká, co je správné, a co není. Žádný z chlapců totiž nechce být prohnilý. Každý totiž vi, jak prohnilí chlapci končí. Půjdou za trest do Rohu, odkud se už nikdo nevrátí. T.A.T.A. jim říká, že jsou výjimeční, že každý z nich má speciální potenciál. Žádný z chlapců taky nikdy neviděl ženu, netuší ani, že ženy existují. J stejně jako ostatní chlapci věří, že se narodili na Stromě života. Čím je starší, tím více ho trápí otázka, že nikdo stromy života nikdy neviděl. Jednou se vydá do sadu, a ve snaze ho najít objeví naprosto identickou budovu s podivnými chlapci. Cítí že, před svým T.A.T.A. tohle nemůže ani zmínit, a tak zažívá novou zkušenost – záměrnou lež a přetvářku. Doposud před T.A.T.A. nic neskrýval, svěřil se mu s každou svou myšlenkou a obavou při Inspekci.

Cítí se vyčleněný z kolektivu, neboť ví něco, co ostatní ani netuší a poprvé pozná i strach. Strach z toho, že to, co teď ví, z něj udělá prohnilého, že to každou chvíli někdo objeví a Roh ho nemine. Strach z toho, co všechno ještě zjistí, a v čem všem jemu i ostatním lhali. Jeho svět se pomalu rozpadá na kousky. A jednoho dne se rozpadne úplně. Toho dne na jeho okno zaklepe dívka K a řekne mu celou pravdu o Rodičovství, o druhé budově na konci jejich lesa a taky o tom, kterému říkají T.A.T.A. S tím co teď ví, už se nemůže chovat, že vše je jako dřív a věci dostanou velmi rychlý spád.

O autorovi:

Josh Malerman je americký romanopisec, autor krátkých příběhů a jeden ze zpěváků a skladatelů skupiny The High Strung. Než prorazil se svou první novelou Bird Box, napsal čtrnáct rukopisů, ale žádný se neprodal. Napsal mnoho hrubých návrhů svých románů na sedadle spolujezdce na cestě po turné, se svou kapelou The Hight Strung totiž odehráli běžně okolo dvě stě padesát koncertů ročně. Jednou ho přítel ze školy Dave Simmer požádal, o jednu z jeho knih, aby jej mohl poslat lidem, které znal v nakladatelském průmyslu. Josh mu poslal knihu Goblin a téměř okamžitě začaly chodit nabídky od agentů a editorů. A tak jako první vyšla jeho román Bird Box (2014), novely Ghastle and Yule (2014) a A house at the bottom of a lake (2016), dále Black Man Wheel (2017), Goblin (2017), Unbury Carol (2018), On this, the day of Pig (2018) a Inspection (2019). Mimo tyto romány a novely napsal téměř třicet povídek. Kniha Bird Box byla zfilmována a produkována televizní stanicí Netflix v roce 2018, se Sandrou Bullock v hlavní roli. Josh Malerman v současné době žije v Farndale, v Michiganu s jeho snoubenkou hudebnicí Alison Laako.

Ukázka z knihy:

Chlapci během procházky mluvili o řadě věcí. J se v mysli neustále vracel rozporu mezi tím, co mu řekl T.A.T.A. během inspekce, a tím, co řekl později ve svém projevu. Proč mu na tom tolik záleželo? Spousta abecedních chlapců dělala chyby, zapomněla něco, co se řeklo, podala něco jinak, nebo prostě úmyslně, neškodně trochu zalhala. J to dělal také. S tou třešňovou šťávou na koberci. Nebo když asi tisíckrát předstíral, že pochopil nějaký vtip, jen proto že ho ostatní zřejmě pochopili. Byla to lež? A kdyby ho jeden z chlapců požádal, aby mu řekl, co bylo tak vtipného na žertu, kterému se právě smáli, jak by odpověděl? Přistihli by ho při lži?

inspekce

Název: Inspekce

Autor: Josh Malerman

Překlad: Šárka Králíková

Žánr: thriller

Vydáno: 2020

Stran: 438

Vydalo nakladatelství: DOBROVSKÝ s.r.o.

Hodnocení: 95 %

https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/inspekce-214682822


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

V Etiopii se ve mně zrodila ta pravá vášeň pro fotografování

archiv Monika Navrátilová perex„Focení lidí mě naplňuje a věřím, že skrze objektiv dokážeme vytvořit zvláštní propojení,“ přiznává známá fotografka Monika Navrátilová, jejíž fotografie zdobí titulní stránk...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Černé ovce a beránek Boží je román nejen o hledání Boha

cerne ovce 200V nakladatelství Host vydali nedávno debut spisovatelky Joanny Cannon s názvem Černé ovce a beránek Boží, který se po necelých dvou týdnů prodeje dostal na třetí místo žebříčku The Sunday Times Bestseller. Nepřehlédněte ho ani vy.

...

Literatura

Doreen Virtue: Andělské vedení

andelskevedeni perexHm, tak co říci o této knize jednou větou? Bůh a náš mimosmyslový svět nás neustále vede a autorka se nás naučí nebát se božského vedení. Věru, zajímavá kniha, která se svým způsobem dá číst i jako beletrie.

Divadlo

Herec Jan Mazák oslaví životní jubileum

Jan Mazak200Nezaměnitelný hlas a soustředěné herectví – to jsou typické znaky Jana Mazáka, který ve čtvrtek 30. června 2022 oslaví své šedesáté páté narozeniny.

...

Film

Vánoce, Vánoce přicházejí, radujme se...

dvanact mesicku majkusova vojtekTelevizní vánoční programy spoléhají na jistotu: zejména každoroční opakování pohádek vytváří jakousi jistotu, že vše zůstává při starém - nic z toho, nač ...