Síla hotentota po česku

Síla hotentota po česku

Tisk

sila hotentota 200Nakladatelství Pointa vydalo v květnu sbírku zamyšlení a jakýsi nenásilný návod na život v podobě literární prvotiny Petra Kovaříka s originálním názvem Síla hotentota.



Co má autor s hotentotstvím?

To nám vysvětluje už v úvodu: „To, že jsem napsal první verzi této knihy hotentotsky, zmínila moje partnerka. Proč? Proč jsem se pak s tím vším, co domnělý hotentot či hotentotství představuje tak sblížil? Především proto, že jako činorodý až hyperaktivní člověk někdy dělám věci doslova překotně. A přesně tak jsem napsal první verzi této knihy. Svým způsobem nesrozumitelně. Tak rychle, že jsem ani nestíhal domýšlet všechny souvislosti. Nebo to, jestli je tok mých myšlenek srozumitelný pro okolí.“ Protože jednoduše jde o knihu o autorově životě a dává nám tím najevo, že nemusíme být všeználci, všechno vědět a všemu rozumět, ale někdy je fajn, řídit se intuicí a jen tak být nedokonalým hotentotem.

Co kniha nabízí?

Síla hotentota má opravdu jedinečný vizuál, za kterým stojí ilustrátorka a grafička Zuzana Bürgerová a opravdu myslím, že knihu pozvedla na další level a dokázala představu čokolády hodit na papír. Kniha je vytištěna na kvalitním křídovém papíře a nabízí nám přehledně několik hlavních kapitol, jako Úvodní slovo a prolog, proces tvoření, Nespokojenost a poslání, Pasivita a vůle ke změně, Hodnotové kolikachcitero a uzavírají ji Motivační vzkazy.

Oč jde?

Petr Kovařík spolu se svou partnerkou vlastní značku čokolády Steiner & Kovarik a zkušenosti ze svého osobního ale i pracovního života se rozhodl převést do literární formy. Jde o překonáván í překážek, touze po změně, zmenšením se, aby se člověk stal větším a lepším a o spoustě dalších věcí, které člověk prožívá při cestě životem.

Co na to říkám?

Baví mě, číst si knihy, které přináší zamyšlení a mají autobiografické prvky – člověk tak vidí, jak se konkrétní osoba vyrovnává s tím, co ji v životě potká. Čokoládu mám ráda, a proto mě asi zaujal tento titul. Autor skombinoval dohromady svůj životní příběh, pochlubil se úspěšným čoko impériem a ještě ho zviditelnil a navíc předložil čtenáři rady, jak být po hotentotsku lepší.

sila hotentota

Název: Síla hotentota
Autor: Petr Kovařík
Ilustrace: Zuzana Bürgerová
Žánr: seberealizace, psychologie
Nakladatelství: Pointa
Rok vydání: 2020, pevná vazba
Počet stran: 208
Hodnocení: 70 %

Odkaz na web: https://www.albatrosmedia.cz/tituly/65942439/sila-hotentota/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

ROZHOVOR: Eva Hölzelová: V Arině jsem vytušila zvířecí duši do mytologického příběhu

eva200Jako by to téma tajemných mýtických příběhů autorku přitahovalo jako magnet. A proč ne, když to umí! Eva Hölzelová je už autorkou knihy motivované řeckými bájemi a pověstmi Hvězdná obloha a její nová kniha Arina je čistá fantazie? Nevíme, zeptáme se, ale ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Srdce v temnotách – další emocemi nabitý příběh


srdce v temnotach200Srdce v temnotách je název další knihy slovenské autorky Táni Keleové Vasilkové, kterou si pro její fanoušky připravilo nakladatelství Noxi. Jaký je tento příběh?

...

Literatura

Pozor na zákeřnou orchidej

vynalezci200Herbert G. Wells, autor známé Války světů, se věnoval i povídkové tvorbě. Čeští čtenáři tak v letošním roce mají možnost nastudovat víc než románovou tvorbu. A přesto, že je Wells vnímám jako zakladatel moderní science fiction, povídky jsou z r...

Divadlo

Ve Vršovickém divadle MANA ožívá bytové divadlo. Herci zvou na komedie ve věži i v suterénu

divadlo mana200Pech pod střechou a Požár v suterénu. To jsou dvě nové brilantní komedie, které v premiéře nabízí Vršovické divadlo MANA. Evokují atmosféru bytových divadel, takže se hrají v netradičních prostorách divadelní budovy, jako je třeba podkroví n...

Film

Festival francouzského filmu: Bretaň, větry a Woody Allen

proti vetru francouzsky filmZa neutuchajícího rachotu svatých motorů jsme se s Festivalem francouzského filmu rozjeli z Paříže do větrné Bretaně. Režisér snímku Proti větru Jalil Lespert se nás pokusil ovanout tí...